Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Foto: Per Danielsson

Foto: Per Danielsson

Full fart på Idre Fjäll inför IBU Cup

Under veckan genomförs säsongspremiären av IBU Cup på Idre Fjäll, där sammanlagt fyra tävlingsdagar står på programmet. För att möjliggöra arrangemanget samlas närmare 140 funktionärer från olika föreningar runt om i Sverige – alla med målet att genomföra tävlingarna på bästa möjliga sätt.

Ett snötäckt Idre Fjäll bjuder in till fina tävlingar under veckan, när IBU Cup startar för säsongen. Sedan i torsdags har dessutom funktionärer börjat anlända för att bygga upp stadion inför tävlingarna, där allt från start- och målområde till preparering av de olika sträckorna ska göras klart.

- Eftersom inga av våra funktionärer bor på plats här på Idre Fjäll så går det inte att förbereda så mycket, utan allting måste göras på plats när vi kommer hit. Därför är all hjälp från våra funktionärer är otrolig viktig inför en sådan här tävling. Dels för att bygga upp stadion med allt vad det innebär, dels på skjutvallen där de gör ett stort jobb, säger Linn Adolfsson, tävlingsledare för IBU Cup på Idre Fjäll.

På tisdag drar tävlingarna i gång med en sprint för både damer och herrar, följt av en jaktstart under onsdagen. Därefter väntar två dagars vila för de aktiva innan veckan avlutas med distans och ytterligare en sprint under helgen.

- Det ska bli väldigt roligt att få köra i gång IBU Cup här på Idre Fjäll under veckan. Vi ser fram emot åtta tävlingar på hög nivå och med bra förhållanden, säger Linn Adolfsson.

Tävlingsprogram IBU Cup, Idre Fjäll

Tisdag 29 november

10:30 Sprint Damer

14:00 Sprint Herrar

Onsdag 30 november

10:30 Jaktstart Damer

13:00 Jaktstart Herrar

Lördag 3 december

10:00 Distans Damer

13:30 Distans Herrar

Söndag 4 december

10:30 Sprint Damer

14:00 Sprint Herrar

Det är ett i huvudsak ungt lag som representerar Sverige i Idre Fjäll. På damsidan har vi exempelvis Tilda Johansson som imponerade i Sverigepremiären för två veckor sedan. Rutinerade Mona Brorsson kompletterar laget och gör en spännande start i IBU-Cupen. På herrsidan har vi bland annat svenska mästaren från Sverigepremiären, Henning Sjökvist.

Du kan läsa mer om alla uttagningar här: Klicka här

Säsongen 21-22 bjöd på flera fina placeringar i IBU-cupen, där damerna landade på en fjärde plats i nationscupen och herrarna på en sjunde plats. De främsta framgångarna stod numera pensionerade Elisabeth Högberg för, som slutade på en tredje plats i den totala cupen efter bland annat två individuella pallplatser. Sara Andersson imponerade under säsongen med flera toppresultat, där andraplatsen i damernas jaktstart i Brezno-Osrblie, efter att ha klättrat 12 placeringar, var höjdpunkten.

Viktor Brandt stod för det bästa individuella resultatet på herrsidan med sin sjundeplats under den första tävlingsveckan. Världscupaktuelle Emil Nykvist visade på en stabil nivå med åtta topp 20-placeringar under säsongen.

Tävlingarna från årets IBU-cup på Idre Fjäll livesänds på eurovisionsport:s hemsida https://www.eurovisionsports.tv/ibu/ Länk till annan webbplats.

Det går även att följa resultaten här på vår hemsida eller på @svensktskidskytte på sociala medier.

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-29

Författare: Svenska Skidskytteförbundet