Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna Öberg efter dagens vinst på distansen i Kontiolahti. Foto: Göran Strand

Hanna Öberg efter dagens vinst på distansen i Kontiolahti. Foto: Göran Strand

Hanna tillbaka på distanstronen!

Hanna Öberg vann en övertygande seger efter stark åkning och stabilt skytte i onsdagens distanslopp i Kontiolahti och kunde till och med kosta på sig en bom. Elvira Öberg hamnade på nionde plats trots tre missade skott - och Sverige hade totalt fyra åkare bland de 16 främsta.

På väg in till första liggande var Hanna Öberg sju tiondelar efter Elvira som tvåa, men sköt klart snabbare och lämnade vallen fem sekunder före sin lillasyster efter fem fullträffar. När hon nollade även i det andra skyttet växte ledningen med ytterligare fem sekunder - och när Hanna lyckades skjuta fullt även i andra liggande hade hon nästan en minut tillgodo på närmaste konkurrent. Inför det avslutande skyttet hade svenskan till och med råd att missa ett skott - och efter just det resultatet lämnade hon vallen 29 sekunder före norskan Ingrid Landmark Tandrevold. På slutvarvet drygade Hanna dessutom ut marginalen till 36 sekunder i mål och karriärens sjätte världscupseger, men den första i distans trots att hon har tagit både OS- och VM-guld. I spåret imponerade Piteåkaren med näst snabbaste tid på de fyra första varven och även sammanlagt, bara 12 sekunder efter Elvira. Hanna hade dessutom 10:e tid på skjutvallen, trots att hon vårdade skotten lite extra. Stort grattis och tack för uppvisningen!

– Det var så skönt bara. Så fort jag sköt första serien och det var en nolla tänkte jag nu när jag inne i tävlingen, sa en nöjd Hanna Öberg till SVT Sport efter segerloppet och fortsatte:

– Jag var aldrig orolig för åkformen. Idag när det är fyra skjutningar är det ju skyttet som är det viktigaste.

Elvira Öberg öppnade i ett högt tempo och var snabbast av alla på väg in till det inledande skyttet - och efter en säker nolla lämnade hon vallen fem sekunder bakom Hanna som klar tvåa. På det andra varvet var Evira snabbast på nytt och minskade avståndet med några sekunder, men missade ett skott i första stående och föll till 10:e plats. När det blev ytterligare en bom i det tredje skyttet tappade hon ytterligare åtta placeringar och efter ett missat skott även i sista stående stod det klart att det inte skulle bli någon topplacering. Elvira lämnade vallen som 15:e åkare, men stod för ett imponerande slutvarv där hon klättrade till nionde plats i mål, 2,08 från segern. Hon hade däremot den klart bästa åktiden sammanlagt och visar att hon blir svår att tas med den dag alla skotten sitter.

Det var en nervös och aningen osäker Linn Persson som gjorde säsongsdebut efter att ha haft problem med en skada i ljumsken. Men det såg man inget av i dagens distanslopp där hon hade 14:e åktid på det första varvet och lämnade vallen som 10:a efter fullt i det inledande skyttet. När Linn lyckades nolla även i första stående avancerade hon ytterligare fem placeringar - och efter ett tredje felfritt skytte låg värmländskan på en sensationell tredjeplats och slogs på allvar om topplaceringarna. Men tyvärr gjorde två bom i sista stående att hon föll till 14:e plats och blev till sist 13:e åkare i mål, 2,23 bakom segrande Hanna. Linn var 1,26 långsammare i spåret än Elvira med 12:e åktid sammanlagt - och med fyra nollor hade hon faktiskt varit tvåa.

Anna Magnusson inledde med fem liggande fullträffar och lämnade vallen som 28:a. Hon avancerade sedan åtta placeringar på vägen till det andra skyttet, men åkte på en bom och gick ut som 27:e åkare på nästa varv. Där fick hon draghjälp av Hanna och lyckade följa henne hela vägen till vallen. Trots det höga tempot behöll Anna sitt fokus och satte alla skotten - och tack vare det klättrade hon ända till 16:e plats. Efter en andra bom i sista stående låg 27-åringen från Piteå kvar på samma placering och hamnade också på 16:e plats i mål, 20 sekunder bakom Linn. I spåret var hon 18 sekunder långsammare än landslagskollegan, totalt 1,44 efter snabbaste åkare. Det var en lovande start för Anna som gav henne en plats i torsdagens stafettlag.

Det syntes redan vid Sverigepremiären för några veckor sedan att Johanna Skottheim var i fin form. Idag var hon så bra som fyra inför det inledande skyttet och lämnade vallen som sjua efter en säker nolla. Däremot missade hon en skott i första stående och föll till 20:e plats - och efter ytterligare två bom i det tredje skyttet låg hon utanför poängplats som 46:a. Tack vare fem snabba fullträffar på 19 sekunder i sista stående klättrade Johanna hela 19 placeringar, men tröttnade lite på slutvarvet och blev 29:a i mål, 3,54 från segern. Trots tre bommar var det ett klart fall framåt för Limaåkaren som var en dryg sekund långsammare än Anna i spåret.

Stina Nilsson var bara 13 sekunder från täten som sjua på väg in till första liggande och lämnade vallen som sjätte åkare efter en fin start med fullt skytte. Däremot gjorde en bom i första stående att hon föll 16 placeringar - och efterhand tröttnade hon också en del i det ökande snöfallet. Efter ytterligare en bom i andra liggande och två missade skott i det avslutande skyttet hamnade Stina utanför poängplats som 42:a i mål, 5,27 bakom Hanna. Åkmässigt var hon 2,21 långsammare än Elvira.

I morgon är det dags för spännande stafetter i Kontiolahti. Herrarna kör kl. 11.00 medan damernas tävling avgörs kl. 13.35.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: Svenska Skidskytteförbundet