Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg på en tredjeplats i jaktstarten. Foto: Nordic Focus

Elvira på pallen i damernas jaktstart!

Elvira Öberg tog sin första pallplats för säsongen när hon klättrade nio placeringar till tredje plats i söndagens jaktstart i Kontiolahti, efter snabbaste åktid och endast ett missat skott. Dessutom blev Hanna Öberg 10:a i mål, medan Linn Persson hamnade på placeringen strax bakom.

Tack vare bästa tid på det inledande varvet och fullt i första liggande avancerade Elvira Öberg till femte plats, bara 10 sekunder från täten. Hon fortsatte med snabbaste åktid på nytt och kom in till det andra skyttet tillsammans med fem andra åkare som tvåa, men åkte på en bom och föll till till nionde plats. Däremot gjorde fem nya fullträffar i första stående att Elvira plockade tre placeringar och hade en knapp straffrunda upp till toppkvartetten när det var dags för avgörande på vallen. Men medan två av konkurrenterna åkte på en straffrunda lyckades svenskan skjuta fullt för tredje gången på 23 sekunder och gick ut på slutvarvet bara fyra sekunder bakom Lisa Vittozzi på den tredje pallplatsen. Redan vid nästa mellantid hade Elvira svept förbi italienskan och kunde utan problem fixa sin första pallplats för säsongen som trea i mål, 22 sekunder bakom Julia Simon som sköt fullt precis som Dorothea Wierer på andra plats. Elvira var snabbast på tre av de fem varven och även sammanlagt - och hon var även trea i själva jaktstarten.

– Jag är jättenöjd med mitt lopp i dag. Jag är väldigt offensiv i början i skidåkningen och får slita lite för det. Men jag är nöjd att jag vågade vara det och jag är ju otroligt nöjd med jobbet på vallen i dag, berättade Elvira Öberg för SVT Sport efter tredjeplatsen.

Hanna Öberg var näst snabbast på vägen till det inledande skyttet, men åkte på två bom och lämnade vallen som 26:a. Det gick bättre i andra liggande med fem fullträffar, vilket gjorde att Hanna avancerade nio placeringar. Tyvärr blev det ytterligare ett missat skott i första stående, men när hon avslutade med ännu en nolla på 22 sekunder lämnade hon vallen som 11:a. Hanna plockade dessutom en placering på slutvarvet till 10:e plats i mål, 1,16 från segern. Det blev visserligen några bom för mycket, men i spåret var hon fortsatt snabb med näst bäst tid totalt, bara nio sekunder efter Elvira.

Det var ett lysande utgångsläge för Linn Persson som var tredje åkare från start, men tyvärr gjorde en bom i första liggande att hon föll sju placeringar. Tack vare fullt i det andra skyttet låg hon ändå kvar på 10:e plats, men tappade sedan en placering efter ännu ett missat skott i första stående. Tack vare fem nya fullträffar i det avslutande skyttet var Linn tillbaka på 10:e plats, men fick släppa Hanna förbi sig på slutvarvet till 11:e plats i mål, en sekund bakom landslagskollegan. Idag var hon 57 sekunder långsammare än Elvira åkmässigt, men skyttet var fortsatt stabilt.

Stina Nilsson tog 11 placeringar direkt till 48:e plats efter fullt i det inledande skyttet och följde upp med en ny nolla i andra liggande. Hon gick ut på det tredje varvet som 37:a, men fick problem med ett saknat magasin när hon skulle skjuta stående och tappade mycket tid. Trots det klarade sig Stina med en bom - och efter ytterligare ett missat skott och sjätte tid på slutvarvet lyckades hon klättra till 35:e plats i mål, 3,37 från segern. Trots strulet imponerade Stina på vallen - och i spåret var 52 sekunder efter Elvira, men fem sekunder snabbare än Linn.

Det började riktigt lovande för Anna Magnusson med fem fullträffar både i det första och andra liggande skyttet och ett avancemang med hela 17 placeringar till 16:e plats, strax före Hanna. Men när hon därefter missade tre skott i det tredje skyttet och ytterligare två i sista stående föll Piteåkaren tillbaka till 37:e plats och fick till sist samma placering i mål, nio sekunder bakom Stina. I spåret var Anna totalt 1,05 långsammare än Elvira.

Johanna Skottheim inledde med tre bom i det första skyttet och ytterligare två i andra liggande. Det gjorde att hon föll tillbaka rejält, men tog viss revansch med fem fullträffar i det tredje skyttet och klättrade 12 placeringar till 37:e plats. Tyvärr blev avlutningen en mardröm när Johanna missade alla fem skotten i sista stående och fick nöja sig med 55:e plats i mål, 5,32 från segern. Åkmässigt var hon en tiondel långsammare än Anna.

Närmast fortsätter Världscupen till Hochfilzen med tävlingar i sprint, jaktstart och stafetter torsdag-söndag.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-04

Senast uppdaterad: 2022-12-04

Författare: Svenska Skidskytteförbundet