Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin fick båda gå på blomstercermoni efter dagens jaktstart

Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin fick båda gå på blomstercermoni efter dagens jaktstart. Foto: Nordic Focus

Två svenskar topp 6 i jaktstarten

Sebastian Samuelsson sköt om en pallplats i sista stående men fick nöja sig med en ny fjärdeplats i söndagens jaktstart i Världscupen, i ett snöigt Kontiolahti. Dessutom slog Jesper Nelin nytt fint personbästa som sjätte man i mål, efter fin fart i spåret och endast två missade skott.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet höll sig Sebastian Samuelsson kvar i toppstriden som trea ut från vallen, 51 sekunder bakom ledande Johannes Thingnes Bö - och efter ännu en nolla i andra liggande var läget i stort sett oförändrat. Däremot tappade svensken mark efter en bom i första stående och när det var dags för avgörandet på vallen hade han knappt 40 sekunder upp till Emilien Jacquelin på tredjeplatsen. Men när fransmannen åkte på två bom fick Sebastian möjligheten att nå pallen med en tredje felfritt skyttet. Tyvärr missade han ett av skotten och gick ut på slutvarvet som fortsatt fyra, men alltför långt för att nå pallen. I mål var 25-åringen från Sollefteå 1,13 bakom Johannes Thingnes Bö som lyckades försvara ledningen från start, trots tre bom. Sammanlagt var Sebastian 45 sekunder långsammare än norrmannen i spåret och nionde man i själva jaktstarten. Det har varit en stark och stabil premiärvecka med resultatraden 5-4-4, så nu väntar vi bara på den första pallplatsen för säsongen. Kanske kommer den redan i Hochfilzen?

Så här sa Sebastian Samuelsson till SVT Sport om sin egen insats.

– Jag tyckte jag kände mig ganska pigg på första varvet och sen hjälptes jag och Emilien Jacquelin åt på andra varvet. Sen fick han dra mest på tredje för då var jag lite trött. Sen bommar jag ett skott i stående och då får jag ta varvet själv så då var jag nästan tvungen att sänka farten i spåret lite grann. Hade jag varit piggare i spåret hade det kunnat se annorlunda ut på sista skyttet också. Det är som att man tar med sig det lite in på vallen.

Jesper Nelin hade tredje åktid på det första varvet, men inledde med en bom och föll fem placeringar till 13:e plats. Däremot lyckades han nolla i andra liggande och plockade en placering - och efter fem nya fullträffar i det tredje skyttet låg svensken på sjätte plats. Trots att han fick åka i ett ingenmansland hade Jesper tredje åktid även på det fjärde varvet och var på väg mot sitt bästa resultat någonsin. Det blev visserligen en bom i sista stående, men han lämnade ändå vallen som fortsatt sexa och höll placeringen utan större problem på vägen till mål och sin första blomsterceremoni efter nytt personbästa, 1,32 från segern. Det var en ny imponerande insats av den 30-årige Piteåkaren som bara tappade en halvminut mot den vinnande norrmannen med femte åktid totalt - och som var åttonde man i själva jaktstarten.

– Jag har steppat upp lite i år och 90 procent på alla individuella lopp hittills, vilket betyder jättemycket såklart, berättade en nöjd Jesper Nelin till SVT Sport efter loppet och gladde sig åt att få gå på sin första individuella blomsterceremoni.

Det blev en jobbig dag på skjutvallen för Martin Ponsiluoma som åkte på tre bom redan i det första skyttet och som missade totalt åtta skott. Ett tag låg han på 50:e plats, men plockade fem placeringar på slutvarvet och lyckades till sist ta sig upp på poängplats som 36:e man i mål, 3,48 bakom Johannes Thingnes Bö. Det var extra trist eftersom Martin fortsatte att åka riktigt fort med näst bästa tid sammanlagt, bara 13 sekunder efter norrmannen.

Peppe Femling fick en fin start och avancerade hela 17 placeringar till 43:e plats efter fem fullträffar på 21 sekunder i första liggande - och plockade ytterligare tre placeringar trots en bom i det andra skyttet. Han låg fortfarande kvar på 40:e plats efter ytterligare tre missade skott i stående, men tog sig förbi en man på upploppet och blev 39:a i mål, sju sekunder bakom Martin. I spåret var Peppe 1,04 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-04

Senast uppdaterad: 2022-12-04

Författare: Svenska Skidskytteförbundet