Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Foto: Per Danielsson

Foto: Per Danielsson

Den nationella säsongen är på gång

Skidskyttesäsongen 22/23 är igång och utöver de internationella cuperna finns det många nationella tävlingar att hålla koll på. Svenska Mästerskap för ungdomar (USM), juniorer (JSM) och seniorer (SM), Swe Cup, Riksfinal samt olika regionala tävlingar står på programmet. I år kommer USM, Junior-SM och SM att livesändas på Expressen och Bonnier News lokala nyhetssidor.

- De nationella tävlingarna har vuxit rejält de senaste åren och vi ser att konkurrens skapar utveckling. Bland seniorerna är det numera hård konkurrens för att kvalificera sig till internationella tävlingar. Det driver i sin tur tillväxten i våra tre juniorklasser, berättar Ulrika Öberg, Nationell verksamhetschef på Skidskytteförbundet.

Skidskyttets juniorklasser är uppdelade i tre olika nivåer; Junior 20-22 år, Ung Junior 18-19 år samt Ung Junior 16-17 år.

- Klasserna för Unga Juniorer har haft en kraftfull tillväxt de senaste åren tack vare de satsningar som gjorts i de regionala verksamheterna, avslutar Ulrika.

Den 10–11 december är det premiär för Swe Cup, som är tävlingsserien för nationell elit och som fostrar framtidens stjärnor. Under vintern genomförs totalt tio Swe Cup-tävlingar där juniorer och seniorer gör upp om segern i den totala cupen.

Foto: Per Danielsson

Foto: Per Danielsson

Swe Cup 1 och 2, Tullus SG, Östersund

10/12 Distans
11/12 Sprint

Swe Cup 3 och 4, Biathlon Östersund

9/1 Sprint
10/1 Sprint

Swe Cup 5 och 6 Lima SKG

28/1 Sprint
29/1 Jaktstart

Swe Cup 7 och 8, SK Bore, Torsby

18/2 Masstart
19/2 Sprint

Swe Cup 9 och 10 Mora Biathlon

18/3 Masstart
19/3 Sprint

Säsongen 21/22 genomfördes Swe Cup över en lång säsong som började i Boden och avslutades i Sysslebäck. På seniorsidan var det Gabriel Stegmayr, Dala Järna IK, och Felicia Lindqvist, Biathlon Östersund, som vann de totala cuperna. I vinter får de känna på nytt motstånd då flera damer & herrar kliver upp från den äldre juniorklassen och in i seniorklassen.

På juniorsidan var det Ida Eriksson, Mora Biathlon, (D 16-17), Filip Eriksson Bore Biathlon (H 16-17), Alice Pettersson, Kimstad GoIF (D 18-19), Karl Grönland, Lima SKG (H 18-19), Johanna Nordqvist, I 21 IF (D 20-22) & Fabian Hermansson Finnskoga IF (H 20-22) som tog hem de totala cuperna i sina respektive klasser.

Du följer tävlingarna med liveresultat på länken nedan.

Foto: Per Danielsson

Foto: Per Danielsson

Svenska Mästerskap

SM i skidskytte kommer att delas upp i flera tillfällen och för olika åldersklasser. För seniorer har redan en första tävling avgjorts under Sverigepremiären i Idre Fjäll 12 november. Där var det SM-status på Kortdistans och Tilda Johansson, Anundsjö SF och Henning Sjökvist, Biathlon Östersund som blev Svenska Mästare. Nästa gång det är SM för seniorer är i Sollefteå 24-26 mars.

JSM Boden

13/1 Distans
14/1 Jaktstart
15/1 Stafett

Dessa JSM-tävlingar kommer att livesändas genom Expressen och Bonnier News lokala nyhetssidor.

JSM Sollefteå

Andra delen av JSM kommer att arrangeras i Sollefteå tillsammans med SM

24/3 sprint
25/3 masstart
26/3 singelmix stafett/ mixstafett

Även dessa tävlingar kommer att live-sändas på Expressen och Bonnier News lokala nyhetssidor.

USM Boden

13/1 Distans
14/1 Sprint
15/1 Stafett

Tävlingarna arrangeras tillsammans med JSM och livesänds genom Expressen och Bonnier News lokala nyhetssidor.

Regionala tävlingar

Utöver de nationella tävlingarna arrangeras flertalet regionala tävlingar som skidskyttar i alla åldersklasser kan köra. Dessa tävlingar är uppdelade i våra sju olika regioner:

- Regionala tävlingsverksamheten är prioriterat för våra ungdomar även om både juniorer och seniorer såklart är välkomna att delta. Detta för att undvika långa resor under ungdomsåren. Regional tävlingsverksamhet är också väldigt viktig för att våra nya föreningar där insteget till att delta på skidskyttetävlingar ska hållas på en låg nivå. Vi vill att alla ska bli bekväma med att tävla och på så vis förbereda sig för större utmaningar och gäller för såväl aktiva som ledare summerar Ulrika Öberg.

Datum för de olika regionala tävlingarna går att läsa i vår tävlingskalender.

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-06

Författare: Svenska Skidskytteförbundet