SVENSKT SKIDSKYTTE
Svenska damerna kom på andra plats i stafetten i Hochfilzen

Svenska damerna kom på andra plats i stafetten i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Sverige tvåa i damernas stafett!

De svenska damerna gjorde en ny fin laginsats och sköt om segern i söndagens världscupstafett i Hochfilzen, men blev till sist tvåa i mål bakom Frankrike efter alltför många extraskott. I herrarnas jaktstart var Sebastian Samuelsson främst av svenskarna på nionde plats i mål.

Till skillnad mot herrarna startade de svenska damerna med exakt samma laguppställning som i förra veckans segerstafett. Linn Persson var först ut och inledde lite försiktigt, men tog sig sedan framåt i fältet och var i täten inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen två sekunder bakom Schweiz som tvåa, men passerade snabbt förbi Elsa Gasparin och var på nytt först in på vallen - fem sekunder före Slovakien. När Linn satte alla skotten på 25 sekunder i stående gick hon ut på slutvarvet i en ledning med sju sekunder och drygade sedan ut avståndet ytterligare på vägen till växling där hon var 16 sekunder före Italien och Frankrike. Linn hade sammanlagt tredje åktid, men var bara fyra tiondelar långsammare än fransyskan Lou Jeanmonnot - och hon var även trea på skjutvallen efter en riktig kanonsträcka!

Anna Magnusson tappade visserligen sex sekunder mot de närmaste konkurrenterna på sitt första varv, men åkte kontrollerat och var fortfarande i ledningen på väg in till liggande. Tyvärr gjorde två extraskott att hon föll till tredje plats, 14 sekunder efter Frankrike och Italien som sköt fullt. På mellanrundan höll Anna sin placering och var 18 sekunder bakom tätduon inför det stående skyttet - och lämnade sedan vallen på samma placering efter fem fullträffar, 21 sekunder bakom italienskan Dorothea Wierer som också nollade och tog över täten. Svenskan gjorde ändå ett starkt slutvarv där hon bara tappade en dryg sekund med fjärde åktid och växlade som fortsatt trea, 23 sekunder bakom Italien. Anna hade femte tid i spåret sammanlagt, bara 15 sekunder efter fransyskan Anais Chevalier-Bouchet - och hon var sexa på själva sträckan.

På vägen till det liggande skyttet plockade Hanna Öberg in mycket tid och var bara 12 sekunder bakom Italien in på vallen. Tyvärr tvingades hon använda alla tre extraskott och blev passerad av Tyskland, vilket gjorde att svenskan lämnade vallen som fjärde lag - 35 sekunder från täten. Hanna fortsatte ändå starkt i spåret och passerade Vanessa Voigt på mellanrundan. Hon var 23 sekunder bakom ledande Frankrike när det var dags för stående, men minskade avståndet till sju sekunder trots ytterligare två extraskott. På slutvarvet gick Hanna snabbt upp i täten och drygade dessutom ut ledningen till 11 sekunder före fransyskan Chloe Chevalier vid växling. Trots extraskotten gjorde hon en imponerande insats i spåret med näst bästa åktid sammanlagt, 26 sekunder efter Anamarija Lampic men klart före övriga - och Hanna var även tvåa på sträckan.

Elvira Öberg tappade några sekunder mot de närmaste konkurrenterna, men var fortfarande först in på vallen till det liggande skyttet. Där gjorde ett extraskott att hon gick ut på mellanvarvet en knapp sekund bakom Julia Simon som sköt fullt, men tog sig förbi och var strax för fransyskan in på vallen för det sista stående skyttet. Tyvärr gjorde ytterligare ett extraskott att Elvira lämnade vallen som tvåa, 16 sekunder bakom Frankrike - och med Italien två sekunder bakom. På slutvarvet drog svenskan snabbt ifrån Lisa Vittozzi och närmade sig också Julia Simon, men avståndet var alltför stort och i mål var Frankrike 10 sekunder före Sverige som segrare efter fyra extraskott mot nio för det svenska laget. Elvira var snabbast på slutvarvet men hade tredje tid totalt, nio sekunder efter tyskan Denise Herrmann-Wick - och hon var trea även på slutsträckan.

– Jag vet att hon är en av de bästa, men jag vet att jag också är det. Det är imponerande det hon gör, sa Elvira Öberg till SVT Sport om jakten på fransyskan Julia Simon på slutvarvet .

Sebastian Samuelsson som bäste svenskt när han klättrade från 19:3 till nionde

Sebastian Samuelsson som bäste svenskt när han klättrade från 19:3 till nionde. Foto: Nordic Focus

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson avancerade sju placeringar till 12:e plats efter fullt i första liggande och lämnade sedan vallen som sexa efter fem nya fullträffar i det andra skyttet. Däremot gjorde två bom i första stående att han var tillbaka på 19:e plats, men satte fin punkt med en tredje nolla på 24 sekunder i det sista skyttet. På slutvarvet var Sebastian dessutom snabbast av alla och plockade en placering till nionde plats i mål, 1,48 bakom den omöjlige Johannes Thingnes Bö. Sammanlagt var han sex sekunder långsammare än norrmannen med fjärde åktid totalt - och dessutom åtta i själva jaktstarten efter ännu en stabil insats.

– Jag hade behövt träffa åtminstone ett skott till, men allt som allt gör jag det bra, sa Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– I spåret har jag varit lite varannan dag. Men i dag är jag nöjd. Jag går ett bra spurtvarv, så idag kände jag mig stark.

Trots en inledande bom låg Martin Ponsiluoma kvar på sjätte plats, men avancerade sedan en placering efter fullt i andra liggande - en halvminut från pallen. Han var fortsatt femma efter ytterligare en bom i första stående, men föll tyvärr tre placeringar efter två missade skott i det sista skyttet. På slutvarvet blev Martin dessutom passerad av Sebastian och ytterligare en åkare och hamnade på 10:e plats i mål, 1,53 från segern. Idag var 27-åringen från Östersund 11 sekunder efter snabbaste åkare i spåret med åttonde tid sammanlagt .

Jesper Nelin inledde lovande med fem fullträffar i första liggande och avancerade tre placeringar till åttonde plats, men åkte sedan på två straffrundor i det andra skyttet och föll till 26:e plats. Han tappade ytterligare fyra placeringar efter ännu ett missat skott i första stående, men sköt fullt i det sista skyttet och lämnade vallen som 25:a. På slutvarvet klättrade Jesper vidare till 21:a plats i mål, 2,49 bakom Johannes Thingnes Bö - och i spåret var han 42 sekunder långsammare än norrmannen.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet lämnade Peppe Femling vallen som 15:e åkare, nio placeringar bättre än vid starten. Tyvärr gjorde två bom i andra liggande att han var tillbaka på 24:e plats och föll sedan ytterligare 11 placeringar efter två missade skott även i första stående. Peppe åkte på en femte bom i det avslutande skyttet, men avancerade ändå till 30:e plats och blev 28:a i mål, 3,25 från segern. Han var 38 sekunder efter Johannes Thingnes Bö i spåret, men fyra sekunder snabbare än Jesper.

Emil Nykvist gjorde sin första jaktstart i Världscupen. Han inledde med en bom i första liggande och föll till 42:a plats och tappade ytterligare fem placeringar efter ännu en straffrunda i det andra skyttet. Däremot lyckades Emil nolla på 24 sekunder i första stående och låg på 40:e plats inför det avslutande skyttet, men missade ytterligare två skott och fick nöja sig med 48:e plats i mål - knappt fem minuter bakom Johannes Thingnes Bö. Emil var totalt 1,42 långsammare än norrmannen åkmässigt.

Världscupen fortsätter närmast till franska Annecy-Le Grand Bornand. Där blir det sprint, jaktstarter och masstarter, med start torsdagen den 15 december.

Text och analy: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-11

Senast uppdaterad: 2022-12-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet