Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma fyra på sprinten i ett regnigt Frankrike

Martin Ponsiluoma fyra på sprinten i ett regnigt Frankrike. Foto: Nordic focus

Martin fyra i världscupsprinten

Martin Ponsiluoma hamnade på fjärde plats i mål efter en bom i torsdagens regniga sprint i Annecy-Le Grand Bornand, men var bara 13 sekunder från pallen. Dessutom lyckades alla sex svenskarna kvala in till jaktstarten. Norrmannen Johannes Thingnes Bö vann ännu en gång.

Tyvärr gjorde en bom i liggande att Martin Ponsiluoma gick ut på mellanrundan först som 30:e man. Däremot avancerade han 15 placeringar på vägen till stående där han dessutom lyckades nolla. Tack vare det lämnade Martin vallen som sexa och plockade sedan ytterligare två placeringar med snabbaste åktid på slutvarvet till fjärde plats i mål, 52 sekunder bakom suveräne Johannes Thingnes Bö men bara 13 sekunder från den tredje pallplatsen. Han var sammanlagt 33 sekunder långsammare i spåret än den segrande norrmannen med fjärde åktid efter ännu en stabil insats - och med ett mycket inspirerande utgångsläge inför jaktstarten.

– Det var surt där i liggande skyttet, jag tycker verkligen att jag vårdar serien. Skönt att sätta skotten i stående. Jag gör ett bra lopp, nio träff är jag nöjd med. Norrmännen åkte otroligt snabbt i dag, det är riktigt imponerande, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efter loppet.

Sebastian Samuelsson hade fjärde åktid på det inledande varvet och lämnade vallen som femte man efter fem fullträffar i liggande, 16 sekunder från täten. Han tappade däremot lite mark på mellanrundan och åkte dessutom på två bom i det stående skyttet. Det gjorde att Sebastian föll till 25:e plats, men lyckades ta sig förbi åtta man på slutvarvet till 17:e plats i mål, 1,35 från segern. I spåret var han 18 sekunder långsammare än Martin med åttonde tid totalt, 51 sekunder efter snabbaste åkare.

Tack vare fullt i det liggande skyttet låg Jesper Nelin på nionde plats, sex sekunder efter Sebastian - men föll 18 placeringar efter en straffrunda i stående. Lite oväntat tappade han ytterligare fyra placeringar på ett tungt slutvarv och blev 31:a i mål, 1,55 bakom Johannes Thingnes Bö - och i spåret var Piteåkaren 1,24 långsammare än norrmannen.

Peppe Femling inledde med ett missat skott i liggande och åkte sedan på ytterligare två bom i det stående skyttet. Han lämnade vallen som 44:a, men avslutade starkt i spåret och avancerade sex placeringar till 38:e plats i mål, 15 sekunder bakom Jesper. Däremot var Peppe 12 sekunder snabbare i spåret än landslagskompisen med 19:e åktid sammanlagt.

Efter två bom i det liggande skyttet låg Emil Nykvist en bra bit utanför jaktstarten. Men tack vare fem fullträffar på 19 sekunder i stående lämnade värmlänningen vallen som 55:e man och klättrade dessutom vidare på slutvarvet till 50:e plats i mål. 2,43 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var Emil totalt 1,55 långsammare än norrmannen.

Oskar Brandt lämnade vallen som 22:a efter fullt i liggande och hade fortfarande chansen att slå sitt personbästa på väg in till det stående skyttet. Tyvärr gjorde tre bom att han föll till 56:e plats, men lyckades klara en plats i jaktstarten som 52:a i mål, åtta sekunder bakom Emil. Däremot var Oskar 17 sekunder snabbare än honom åkmässigt.

I morgon fortsätter Världscupen i franska Annecy-Le Grand Bornand med damernas sprint. kl. 14.15. Vi håller tummarna för nästa svenska pallplats.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2022-12-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet