Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Alla damer topp 33 på sprinten på IBU-cupen idag

Alla damer topp 33 på sprinten på IBU-cupen idag

Mona bäst av svenskarna i IBU-cupen

Det blev inga nya svenska pallplatser när IBU-cupen var tillbaka med sprint i italienska Ridnaun på torsdagen. Mona Brorsson var främst av damerna på 10:e plats i mål - och med alla sex åkarna på poängplats. 21-årige Anton Ivarsson lyckades bäst av herrarna på 20:e plats.

Damer sprint

Mona Brorsson låg på fjärde plats efter fem fullträffar i liggande, bara 11 sekunder från täten. Hon behöll placeringen även på vägen till det stående skyttet, men föll åtta placeringar efter en bom i det stående skyttet. Däremot lyckades Mona ta sig förbi två åkare på slutvarvet till 10:e plats i mål, 46 sekunder bakom segrande italienskan Federica Sanfilippo som sköt fullt. I spåret var hon sammanlagt 1,25 långsammare än överlägsna Anamarija Lampic med 14:e åktid - en klar förbättring mot de tidigare tävlingarna under säsongen.

Trots en stark start i spåret med femte åktid på det första varvet inledde Tilda Johansson med två bom i det liggande skyttet. Hon klättrade ändå 20 placeringar på mellanrundan till 31:a plats och lyckades sedan nolla på 26 sekunder i stående. Det gjorde att Tilda gick ut på slutvarvet som 18:e åkare och hamnade till sist på 17:e plats i mål, 14 sekunder bakom Mona. 23-åringen från Anundsjö hade det lite tuffare på den höga höjden men var ändå bäst av svenskorna i spåret med nionde tid totalt, 1,12 efter snabbaste åkare.

Alva Sköld följde upp den imponerande insatsen på Idre Fjäll med 11:e åktid på det första varvet och lämnade sedan vallen som femma efter fem fullträffar i liggande, bara två sekunder bakom Mona. När det blev en bom i det stående skyttet föll hon däremot 11 placeringar och blev dessutom passerad av Tilda och ytterligare två åkare på slutvarvet till 19:e plats i mål, 1,11 från segern. Det var ett nytt fint resultat av 21-åringen från Mora som var 1,41 efter snabbaste åkare i spåret, men bara 16 sekunder långsammare än Mona.

Precis som Alva lyckades Sara Andersson skjuta fullt i liggande och gick ut på mellanrundan som åtta, en knapp sekund bakom lagkompien. Tyvärr åkte hon sedan på två straffrundor i det stående skyttet och föll till 30:e plats, men lyckades passera tre åkare på slutvarvet till 27:e plats i mål, 1,44 bakom Federica Sanfilippo. Åkmässigt tappade Sara 11 sekunder mot Alva och var sammanlagt 1,52 långsammare än Anamarija Lampic.

Nicolina Lindqvist missade ett skott vardera i det liggande och stående skyttet och låg på 26:e plats ut på slutvarvet. Där blev hon passerad av fem åkare och hamnade till sist på 31:a plats i mål, sju sekunder bakom Sara. I spåret var Nicolina 10 sekunder långsammare än sin unga landslagskompis, totalt drygt två minuter efter snabbaste åkare.

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet lämnade Felicia Lindqvist vallen som 28:a, men föll sedan fem placeringar trots ännu en nolla i stående. Felicia lyckades däremot hålla placeringen på slutvarvet och blev också 33:a i mål, två sekunder bakom Nicolina. I spåret var hon 26 sekunder långsammare än sin lillasyster - 2,29 efter Anamarija Lampic.

Anton Ivarsson bäste svensk i sprinten på IBU-cupen

Anton Ivarsson bäste svensk i sprinten på IBU-cupen

Herrar sprint

Anton Ivarsson imponerade med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen som 23:a. Trots en bom i stående avancerade han sedan två placeringar och lyckades dessutom ta sig förbi en åkare på slutvarvet till 20:e plats i mål, 1,24 bakom norrmannen Endre Strömsheim som vann sitt tredje lopp för säsongen. Anton var totalt 1,17 långsammare än Erlend Bröntegaard i spåret, men näst snabbast av svenskarna - och resultatet är ett nytt fint personbästa i IBU-cupen för 21-åringen från Östersund!

Efter ett lovande förstavarv med 22:a tid åkte Viktor Brandt på två bom i det liggande skyttet och missade ytterligare ett skott i stående. Han lämnade vallen som 42:a, men tröttnade på slutvarvet och hamnade på 50:e plats i mål, 2,20 från segern. I spåret var Viktor nio sekunder långsammare än Anton.

Henning Sjökvist inledde med ett missat skott i liggande och åkte på ytterligare två bom i det stående skyttet. Han avancerade ändå åtta placeringar på slutvarvet till 54:e plats i mål, drygt 10 sekunder bakom Viktor. Henning var totalt sex sekunder långsammare än landsmannen åkmässigt.

Det var fortsatt tungt för Malte Stefansson på skjutvallen, vilket är extra trist med tanke den fina farten i spåret. Trots sex bom lyckade han klättra 14 placeringar på slutvarvet till 57:e plats i mål, fyra sekunder bakom Henning. Malte hade sjätte åktid sammanlagt, 25 sekunder efter Erlend Bjöntegaard.

Alfred Eriksson kunde inte följa upp sitt fina lopp härom veckan, men klarade i alla fall en plats i jaktstarten efter att ha avancerat 11 placeringar på slutvarvet till 59:e plats i mål efter fyra missade skott - fyra sekunder bakom Malte. I spåret var han totalt 1,21 långsammare än snabbaste åkare.

IBU-cupen i Ridnaun fortsätter närmast med dubbla jaktstarter på lördag. Herrarna kör kl. 10.30, medan damernas tävling avgörs kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2022-12-16

Författare: Svenska Skidskytteförbundet