Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Topp 3 på damernas jaktstart. Foto: Nordic Focus

Topp 3 på damernas jaktstart. Foto: Nordic Focus

Seger för Elvira i jaktstarten!

Elvira Öberg lyckades ta sin femte världscupseger efter fyra imponerande nollor och stark åkning i lördagens jaktstart i Annecy-Le Grand Bornand - och med Linn Persson som sexa efter en bom. Sebastian Samuelsson fick samma placering i herrarnas tävling.

Damer jaktstart

Redan på väg in till det första skyttet var Elvira Öberg med i tätgruppen efter att ha plockat in en halv minut mot ledande Anna Magnusson - och hon lämnade sedan vallen i en knapp ledning efter fem fullträffar. Tack vare ytterligare en nolla i andra liggande gick svenskan ut strax bakom Julia Simon - och duon var även tillsammans inför det första stående skyttet. Medan fransyskan missade ett skott lyckades Elvira skjuta fullt ännu en gång och gick ut på det fjärde varvet med en ledning på 15 sekunder - ett avstånd som minskade till sex sekunder när det var dags för avgörandet på vallen. Där var Julia Simon först till skott, men åkte på en bom medan svenskan tog sin tid och lyckade sätta alla fem för fjärde gången. Det gjorde att segern var klar och i mål var Elvira 20 sekunder före Lisa Vittozzi. Det var den femte världscupvinsten men den första för säsongen för 23-åringen från Piteå som hade fjärde åktid sammanlagt, 18 sekunder efter italienskan - men hon var däremot klart bäst i själva jaktstarten. Stort grattis Elvira!

– Jag är otroligt stolt i dag, att vara där i täten hela racet och göra min grej. Jag är otroligt stolt, sa en lycklig Elvira Öberg till SVT Sport efter segern och fortsatte:

– Sista skyttet var lite kopia på förra året då jag kom in tio sekunder framför Julia Simon. Jag tänkte att jag skulle ta revansch. Förra året bommade jag ett skott, men nu skulle jag sätta alla. Jag vet att hon kan skjuta fort och har publiken med sig, men jag lyckas fokusera på mitt och är sjukt stolt över att jag kan sätta alla skotten och äntligen få ner alla 20 i världscupen.

Linn Persson startade som tvåa, men det stod klart direkt att hennes material inte var de bästa på det hala underlaget. Hon var ändå sexa inför det första skyttet och lämnade vallen som fjärde åkare, drygt två sekunder bakom Elvira. På nytt tappade Linn mycket tid i spåret och föll sedan till åttonde plats efter en bom i andra liggande. Hon avancerade däremot en placering efter fem nya fullträffar och avslutade med en tredje nolla - och tack vare det fina jobbet på vallen gick hon ut på slutvarvet om femte åkare. Linn blev visserligen passerad av italienskan Dorothea Wierer men lyckades fixa en plats på blomsterceremonin som sexa i mål, 1,56 från segern. Det var imponerande att klara en så pass bra placering när hon fick staka under stora delar av loppet - och i spåret var hon totalt 2,10 efter snabbaste åkare. Men tack vare det stabila skyttet behåller Linn sin fina resultatrad den här säsongen där hon har varit 13:e som sämst.

Linn Persson. Foto: Nordic Focus

Linn Persson. Foto: Nordic Focus

Precis som Linn var Anna Magnusson chanslös mot åkarna med bättre material. Hon blev inhämtad redan på vägen till det inledande skyttet, men var ändå fyra ut från vallen efter fem fullträffar, en halv sekund före Linn. Hon lyckades även nolla i det andra skyttet och gick ut på det tredje skyttet som femma. Men trots fullt även i det tredje skyttet tappade hon tre placeringar och kontakten med toppen. Anna åkte på en bom i sista stående och gick ut på slutvarvet som 11:a, men blev passerad av två åkare och hamnade på 13:e plats i mål, knappt tre minuter bakom Elvira. I spåret var hon hela 3,08 långsammare än Lisa Vittozzi, mot 12 sekunder efter snabbaste åkare med fjärde åktid i gårdagens sprint. Anna gjorde ändå ett tapper insats och höll ihop loppet bra, tack vare det imponerande skyttet.

Hanna Öberg fick inte till det på vallen idag heller utan hade en bom i vardera skyttet. När hon dessutom inte lyckades med åkningen till hundra procent tappade hon efterhand och föll tre placeringar från starten till 25:e plats i mål, 3,40 från segern. Hanna var sammanlagt 1,47 efter snabbaste åkare i spåret, vilket är långt ifrån hennes normala nivå.

Det blev en jobbig dag på skjutvallen för Stina Nilsson med hela 10 bom - och hon blev till sist 58:a i mål, 7,26 bakom Elvira. Trots en lovande start i spåret med 10:e åktid på det inledande varvet mattades hon och var totalt 1,57 långsammare än Lisa Vittozzi.

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson inledde med en bom i liggande och föll sju placeringar till 24:e plats, men tog snabb revansch med fullt i det andra skyttet. Det gjorde att han lämnade vallen som 13:e man, men klättrade sedan ytterligare sju placeringar efter ännu en nolla i första stående och var femma inför det sista skyttet. Där blev det ytterligare en bom och när Sebastian gick ut på slutvarvet låg han på sjunde plats. Men 25-åringen från Sollefteå lyckades ta sig för fransmannen Quentin Fillon Maillet till en plats på blomsterceremonin som sexa i mål, 1,04 bakom segrande norrmannen Sturla Holm Laegreid. Sebastian fick till åkningen bättre än de flesta och hade fjärde tid sammanlagt, 46 sekunder efter schweizaren Jeremy Finello som överraskande var snabbast - och svensken var dessutom så bra som trea i själva jaktstarten.

Sebastian Samuelsson under lördagens jaktstart. Foto: Nordic Focus

Sebastian Samuelsson under lördagens jaktstart. Foto: Nordic Focus

Tack vare fem inledande fullträffar klättrade Jesper Nelin 10 placeringar till 21:a plats. Däremot gjorde två bom i andra liggande att han föll tillbaka, men avancerade sedan till 27:e plats trots ytterligare ett missat skott i första stående. Jesper satte snygg punkt med ännu en nolla i det sista skyttet och lämnade vallen som 19:e man och tog sig förbi två åkare på slutvarvet till 17:e plats i mål, 2,24 från segern. Det var ett nytt stabilt lopp av Piteåkaren som hade åttonde tid i spåret sammanlagt, 58 sekunder efter snabbaste man.

Martin Ponsiluoma kunde inte göra sig själv rättvisa i halkan och var hela 1,56 långsammare än Jeremy Finello åkmässigt. Han inledde också med två bom i första liggande, men lyckades däremot nolla i det andra skyttet och lämnade vallen på 15:e plats. Men efter ytterligare tre straffrundor i det stående skyttet fick han nöja sig med 22:a plats i mål, 2,51 bakom Sturla Holm Laegreid. Martin får försöka ta snabb revansch i morgondagens avslutande masstart.

Det var ingen toppendag på skjutvallen idag heller för Oskar Brandt som missade totalt sex skott. Men tack vare stark åkning avancerade han sju placeringar från start efter det sista skyttet och passerade dessutom ytterligare fem åkare med tredje tid på slutvarvet till poängplats som 40:e man i mål, 4,10 bakom den segrande norrmannen. Oskar hade sensationellt femte åktid sammanlagt, 52 sekunder efter snabbaste man, men sex sekunder före Jesper.

Redan på det första varvet tappade Peppe Femling nästan 40 sekunder mot snabbaste åkare och inledde dessutom med en bom. När han missade ytterligare ett skott i andra liggande föll han sju placeringar till 45:e plats och fick till sist nöja sig med 52:a plats i mål efter totalt fem bom, 5,34 från segern. I spåret var Peppe totalt 3,35 långsammare än Jeremy Finello.

Emil Nykvist hade också en jobbig dag både i spåret och på vallen - och efter fyra bom i de två liggande skjutningarna blev han varvad och fick ingen slutplacering.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Annecy-Le Grand Bornand med masstarter. Herrarna kör. kl. 12.10 och damerna kl. 14.15.

Text och analys : L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-17

Senast uppdaterad: 2022-12-18

Författare: Svenska Skidskytteförbundet