Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Tilda trea i IBU-cupens masstart!

Tilda Johansson imponerade ännu en gång i IBU-cupen genom att bli trea efter endast ett missat skott i söndagens avslutande masstart i italienska Ridnaun. Dessutom lyckades Viktor Brandt tangera sitt personbästa som sjua i mål med samma skytte i herrarnas tävling.

Damer masstart

Tilda Johansson hade en knapp ledning efter fullt i det inledande skyttet, men fick släppa fem åkare förbi sig på vägen till andra liggande. Där gjorde en bom att hon lämnade vallen som nia, men tog snabb revansch med en ny nolla i första stående och gick ut på det tredje varvet som trea. Tilda kom sedan in till första stående tillsammans med tre andra åkare på samma placering, men lämnade vallen som tvåa efter fem nya fullträffar medan flera av konkurrenterna åkte på straffrundor. På slutvarvet blev hon snabbt passerad av Anamarija Lampic, men lyckades hålla undan för resten som trea i mål, 41 sekunder bakom fransyskan Gilonne Guigonnat som sköt fullt. Tilda verkar få slita på den höga höjden och därför var det extra imponerande att hålla ihop skyttet så bra. Idag hade hon dessutom fjärde tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,54. Stort grattis Tilda!

Tack vare fem fullträffar i första liggande lämnade Mona Brorsson vallen som nia och avancerade ytterligare två placeringar med ännu en nolla i det andra skyttet. Efter en bom i första stående var hon däremot tillbaka på nionde plats och avslutade sedan med samma resultat även i det sista skyttet. Det gjorde att Mona gick ut på slutvaret som 12:a, men lyckades passera en åkare och hamnade på 11:e plats i mål, 1,12 från segern. Skyttet var fortsatt stabilt, men i spåret har Mona fortfarande en bra bit kvar till sin gamla form.

Sara Andersson låg på 26:e plats efter en bom vardera i det två liggande skjutningarna. Tack vare fullt i det tredje skyttet avancerade hon däremot sju placeringar, men avslutade med ytterligare två missade skott i sista stående och var tillbaka på 26:e plats när hon gick ut på slutvarvet. Där tog sig Sara förbi en åkare och spurtade i mål som 25:a, 2,34 bakom Gilonne Guigonnat. Precis som för Tilda var det aningen tungt på den höga höjden för 19-åringen från Mora.

Det blev en bom både i det första och andra liggande skyttet för Felicia Lindqvist som gick ut på det tredje varvet som 34:a. Hon fortsatte sedan med samma resultat även i de två stående skjutningarna och hamnade också på 34:e plats i mål, 3,24 från segern - men klarade i alla fall en poängplats med god marginal.

Nicolina Lindqvist inledde med fullt både i första och andra liggande och lämnade vallen som 28:a. Hon plockade ytterligare en placering trots en bom i första stående, men avslutade tyvärr med tre bom i det sista skyttet och föll till 38:e plats i mål, 14 sekunder efter storasyster Felicia och 3,32 bakom Gilonne Guigonnat.

Trots en hyfsad start med en bom i det inledande skyttet missade Alva Sköld ytterligare två skott andra liggande och föll till 46:e plats. Hon avancerade däremot sex placeringar efter fem fullträffar i första stående, men åkte på tre bom i det avslutande skyttet och blev också 46:a i mål, knappt fem minuter från segern.

Herrar masstart

Viktor Brandt inledde med fullt i första liggande och var 22:a inför det andra skyttet - och efter ytterligare en nolla klättrade han hela 11:a placeringar. När Viktor fortsatte med samma fina resultat på 23 sekunder i första stående gick han ut på den fjärde rundan som sexa, men var tre placeringar sämre inför det sista skyttet. Trots en bom låg han kvar på nionde plats och lyckades dessutom ta sig förbi två fransmän på slutvarvet till sjunde plats i mål och tangerat personbästa i IBU-cupen, 1,41 bakom segrande norrmannen Martin Uldal. Det var ett härligt formbesked av 23-åringen från Karlstad som imponerade i skyttet där han hade åttonde tid sammanlagt.

Tack vare fem inledande fullträffar var Malte Stefansson åtta inför andra liggande, men åkte på två straffrundor och föll 17 placeringar. Däremot lyckades han nolla på nytt i det tredje skyttet, vilket gjorde att Oxbergsåkaren avancerade till 12:e plats. Tyvärr blev det två nya bom i sista stående och när Malte lämnade vallen låg han på 19:e plats. Men med hjälp av näst bästa åktid på slutvarvet klättrade han till 14:e plats i mål, 2,07 från segern. Det är fortfarande för skakigt skytte, men Malte behåller sin fina fart i spåret.

Anton Ivarsson fick en fin start med fullt i både första och andra liggande och gick ut på det tredje varvet på nionde plats. Tyvärr gjorde en bom i första stående att han föll fyra placeringar - och efter ytterligare en straffrunda i det sista skyttet lämnade Anton vallen som 16:e man. På slutvarvet blev han passerad av Malte och ytterligare två åkare och spurtade i mål på 19:e plats och ett nytt personbästa i IBU-cupen. Anton var 2,20 bakom Martin Uldal i mål och kan var riktigt nöjd med veckans resultatrad 20-21-19.

Efter tre bom i de liggande skjutningarna låg Henning Sjökvist på 52:a plats, men avancerade åtta placeringar efter fullt på 19,6 sekunder i det tredje skyttet. Han avslutade med en fjärde bom och hamnade på 44:e plats i mål, drygt fyra minuter från segern. Henning hade femte skjuttid sammanlagt, efter fyra serier på 1,42.

Alfred Eriksson fick en jobbig start med tre bom redan i det första skyttet, men lyckades nolla i andra liggande och lämnade vallen sekunden bakom Henning som 54:a. Trots ytterligare tre missade skott i det stående skjutningarna klättrade han sex placeringar till 48:e plats i mål, 4,23 bakom Martin Uldal.

Nu tar IBU-cupen helgledigt i några veckor, men är tillbaka igen med supersprint, sprint och mixstafetter i slovakiska Brezno-Osrblie - med start torsdagen den 5:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-18

Senast uppdaterad: 2022-12-22

Författare: Svenska Skidskytteförbundet