Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Foto: Nordic Focus

Laguttagning världscup Pokljuka och IBU-cup Osrblie

Efter en fin start på säsongen fortsätter tävlingarna efter uppehållet under jul och nyår. Det är hård konkurrens om platserna och nu får Mona och Malte chansen i världscupen efter att ha börjat säsongen i IBU-cupen och visat bra resultat där.

Under helgen 5–8 januari fortsätter världscupen till Slovenska Pokljuka där årets första mixstafett och singelmix-stafett finns med på schemat. IBU-cupen åker till Slovakien, Osrblie, där supersprint och stafetter står på agendan.

Uttagning till VC, Pokljuka

Elvira Öberg, Piteå skidskytteklubb
Linn Persson, SK Bore
Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb
Mona Brorsson, Finnskoga SK
Johanna Skottheim, Lima SKG
Stina Nilsson, Lima SKG

Martin Ponsiluoma, Tullus SKG
Sebastian Samuelsson, I 21 IF
Jesper Nelin, Piteå skidskytteklubb
Peppe Femling, Piteå skidskytteklubb
Emil Nykvist, SK Bore
Malte Stefansson, Oxbergs IF

Uttagning till IBUcup, Osrblie

Felicia Lindqvist, Biathlon Östersund
Sara Andersson, Mora Biathlon
Alva Sköld, Mora Biathlon
Ella Halvarsson, Biathlon Östersund
Bente Skåle, Tullus SKG
Emma Nilsson, SK Bore

Oskar Brandt, I 2 IF
Anton Ivarsson, Tullus SKG
Viktor Brandt, I 2 IF
Erik Larsson, Mora Biathlon
Gabriel Stegmayr, Dala-Järna IK

Hanna Öberg finns inte med i uttagningen till några tävlingar på grund av en förkylning som gjort att hon inte är 100% tillbaka i träning ännu.

- Det är såklart tråkigt att missa första världscupen efter jul men jag har inte kommit i gång med träningen helt sedan en förkylning och kommer därför att missa världscupen i Pokljuka, säger Hanna Öberg.

Tilda Johansson finns inte heller med i uttagningen för de internationella tävlingarna direkt efter nyår då hon kommer träna en extra vecka hemma för att förbereda sig för världscupen i Antholz som hon är förhands uttagen till och senare EM.

- Det blir för många veckor med tävlingar om hon tävlar första veckan i januari. Målet är att Tilda ska vara i bra form i Anthloz men framför allt till EM som går i Lenzerheide (VM ort 2025). Därför är hon hemma första veckan men ansluter senare till IBU-cupen i Arber för att få några race innan Antholz, säger Johannes Lukas.

Tilda Johanssons säsongstarten har varit över alla förvänitningar och hon tycker att landslagsledningen har gjort en bra plan.

- Min säsong hittills har varit över mina egna förväntningar. Det är inte bara ett lopp som jag har presterat på, det är många! Jag tycker att jag har hållit en bra och jämn nivå utifrån min kapacitet. Jag har verkligen vuxit som skidskytt och jag känner mig trygg. Det är lätt att glömma bort att jag inte var tävlingsbar för bara 10månader sedan och resan jag har gjort sen dess är jag otroligt stolt över. Därför njuter jag av varje tävling jag får åka och att få göra det jag har kämpat för, säger Tilda Johansson

- Mitt stora mål för säsongen är EM som går i slutet av januari, det är där jag vill prestera som bäst. Jag är väldigt tacksam och glad över att jag har fått en plan som är optimal för att jag ska få den bästa uppladdningen inför EM. Därför kommer jag att stå över första tävlingsveckan för att få en extra vecka på hemmaplan med bra träning, fortsätter Tilda.

Hård konkurrens

Som dam är konkurrensen om att få tävla i världscupen är hård. De svenska damerna behöver prestera för att få chansen och till denna helg är det Mona Brorsson som får göra sin världscupdebut efter en tuffare inledning på denna säsong. Innan jul tävlade hon på IBU-cupen med en tredjeplats under distansen på Idre Fjäll som bästa resultat.

- Det ska bli jättekul att köra världscup igen och jag är glad att få förtroendet från landslagsledningen. Efter en tuff inledning på vintern har julträningen gått väldigt bra. Damlaget har inlett säsongen så extremt bra, så jag hoppas att jag har fått upp hastigheten i spåret igen, säger Mona Brorsson.

Schemat för de kommande tävlingarna:

 

Världscup Pokljuka

5 januari
14:20 sprint damer

6 januari
14:20 10km sprint herrar

7 januari
11:30 10km jaktstart damer
14:45 12.5km jaktstart herrar

8 januari
11:45 singelmix stafett
14:25 mixstafett

IBU-cup Osrblie

5 januari
10:00 supersprint kval damer
1
1:50 supersprint final damer
13:40 supersprint kval herrar
15:20 supersprint final herrar

7 januari
10:30 7.5km sprint damer
14:00 10km sprint herrar

8 januari
10:30 mixstafett
13:30 singelmix stafett

Följ tävlingarna

Världscupen sänds som vanligt på SVT och IBU-cupen sänds på https://www.eurovisionsports.tv Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen IBUapp för statistik och live-resultat.

Publicerad: 2023-01-02

Senast uppdaterad: 2023-01-04

Författare: Svenska Skidskytteförbundet