Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Jesper Nelin bästa svensk men alla killar topp 40 och på poängplats i sprinten

Jesper Nelin bästa svensk men alla killar topp 40 och på poängplats i sprinten. Foto: Nordic Foto

Jesper bäste svensk i herrarnas sprint

Det blev inga svenska topplaceringar i fredagens världscupsprint i Pokljuka, men Jesper Nelin lyckades skjuta fullt och blev 16:e man i mål. Dessutom gjorde både Emil Nykvist och Malte Stefansson fina insatser - och alla sex svenskarna hamnade på poängplats!

Trots sjukdom under helgerna inledde Jesper Nelin lovande i spåret och fortsatte dessutom med fullt i det liggande skyttet. Han lämnade vallen på 13:e plats och hade samma placering på väg in till stående, men gick ut på slutvarvet som 10:e man tack vare fem nya fullträffar. Tyvärr tröttnade Jesper mot slutet och hamnade till sist på 16:e plats i mål, 1,37 bakom suveräne Johannes Thingnes Bö. Sammanlagt var Piteåkaren 1,41 långsammare än norrmannen i spåret, men det var starkt att skjuta fullt och det är bara en dryg straffrunda upp till de sex främsta inför jaktstarten.

– Jag blev jäkligt trött. Visste inte hur det skulle gå utan ett par veckor av träning där jag var krasslig. Jag väggade totalt, berättade Jesper Nelin för SVT Sport om sitt tunga slutvarv.

Martin Ponsiluoma fick en trist start med två bom redan i liggande. Han avancerade ändå 17 placeringar till 36:e plats på mellanrundan och tog sig sedan förbi ytterligare två man trots ännu ett missat skott i det stående skyttet. Martin avslutade dessutom starkt på slutvarvet och klättrade vidare till 21:a plats i mål, knappt två minuter från segern. Han var 1,11 efter snabbaste åkare i spåret med nionde tid totalt - betydligt beskedligare än tidigare under säsongen.

Det blev en inledande bom för Sebastian Samuelsson som inte hade återhämtat sig helt från sin förkylning och som lämnade vallen som 32:a. Han låg även kvar på samma placering efter ytterligare ett missat skott i stående, men lyckades passera sju åkare på slutvarvet och spurtade i mål som 25:e man, 11 sekunder bakom Martin. I spåret Sebastian en dryg halvminut långsammare än landsmannen - totalt 1,45 efter Johannes Thingnes Bö.

Emil Nykvist fick en kanonstart med fullt i det liggande skyttet. Han gick ut på mellanrundan som 24:a och tappade bara en placering på vägen till stående. Där klarade han sig med en bom och lämnade vallen som 31:a, men tog sig förbi fyra åkare på slutvarvet till 27:e plats i mål- ett nytt fint personbästa för värmlänningen. Åkmässigt var Emil knappt två minuter efter snabbaste åkare, men bara 11 sekunder långsammare än Sebastian.

Det var säsongsdebut i Världscupen för Malte Stefansson som missade ett skott liggande, men tog revansch med fem fullträffar i det stående skyttet. Det gjorde att han klättrade 18 placeringar till 36:e plats, men plockade dessutom ytterligare två placeringar på slutvarvet till 34:e plats i mål, 2,33 bakom Johannes Thingnes Bö. Han var visserligen 2,20 långsammare än norrmannen i spåret, men resultatet är tangerat personbästa.

Peppe Femling var bara tre sekunder bakom Jesper som 16:e man efter fullt i det liggande skyttet, men åkte sedan på två straffrundor i stående och föll 17 placeringar. På slutvarvet ramlade han dessutom och tappade mycket tid, men lyckades i alla fall plocka en världscuppoäng som 40:e man i mål, åtta sekunder bakom Malte. Däremot var Peppe två sekunder snabbare än sin unge landslagskompis i spåret.

I morgon fortsätter Världscupen i Pokljuka med dubbla jaktstarter. Damerna kör kl. 11.30 och herrarna kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-06

Senast uppdaterad: 2023-01-07

Författare: Svenska Skidskytteförbundet