SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira vinner jaktstarten i överlägsen stil

Elvira vinner jaktstarten i överlägsen stil. Foto: Nordic Foto

Elvira vinnare på nytt i jaktstarten!

Elvira Öberg tog sin sjunde världscupseger i lördagens jaktstart i Pokljuka efter fyra imponerande nollor. Dessutom blev Linn Persson sexa i mål och fixade en plats på blomsterceremonin. Sebastian Samuelsson blev bäste svensk på 19:e plats i herrarnas tävling.

Damer jaktstart

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet behöll Elvira Öberg ledningen, knappt fyra sekunder före Julia Simon. Men medan fransyskan missade ett skott i andra liggande fortsatte svenskan det felfria skyttet och lämnade vallen 11 sekunder före Dorothea Wierer. Elvira lyckades sedan skjuta fullt för tredje gången i första stående och drygade ut ledningen till 25 sekunder före italienskan som åkte på en straffrunda. När det var dags för det avslutande skyttet hade avståndet visserligen minskat med sex sekunder, men Piteåkaren lyckades hålla nerverna i styr med sin fjärde nolla och stormade mot en ny seger, till sist 18 sekunder före Dorothea Wierer medan Julia Simon blev trea. Idag hade Elvira en tyngre dag i spåret och var sammanlagt 54 sekunder långsammare än fransyskan Sophie Chauveau, vilket gör det felfria skyttet ännu mer imponerande i ett utsatt jaktläge. Stort grattis ännu en gång Elvira!

– Skidåkningen var inte perfekt i dag, jag fick slita. Jag är så stolt över det jag gör i dag, att göra ett sådant här lopp med de här benen och att inte bomma ett skott, sa en lycklig och rörd Elvira Öberg till SVT Sport efter segerloppet.

Linn Persson lämnade vallen som sexa efter fullt i första liggande, men åkte på en bom i det andra skyttet och föll två placeringar. Hon behöll även åttondeplatsen efter ytterligare en nolla i första stående och satte sedan punkt med samma fina resultat i det sista skyttet. Linn gick ut på slutvarvet som sjua, men passerade Marte Olsbu Röiseland och lyckades dessutom hålla undan för Denise Herrmann-Wick på upploppet och blev sexa i mål, 52 sekunder från segern. I spåret var värmländskan totalt 32 sekunder efter snabbaste åkare, men hade tredje tid i själva jaktstarten och var sexa på skjutvallen efter fyra serier på 1,38. Linn går från klarhet till klarhet och det är bara en tidsfråga innan hon är på pallen igen.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet klättrade Mona Brorsson sju placeringar till 26:e plats, men åkte på två bom i andra liggande och föll tillbaka. Hon tog revansch med ytterligare en nolla i det tredje skyttet, men avslutade sedan med ett missat skott i sista stående. Mona plockade ändå två placeringar på slutvarvet till 40:e plats i mål, 3,55 bakom Elvira. Hon var sammanlagt 1,40 långsammare än Sophie Chauveau åkmässigt och har fortfarande en bra bit kvar till toppformen.

Precis som Mona hade Anna Magnusson en jobbig dag i spåret och var totalt 2,19 efter snabbaste åkare - och med fem bom hamnade hon på 50:e plats i mål, drygt sex minuter från segern. Johanna Skottheim missade fem skott redan i de två liggande skjutningarna och blev varvad och avplockad på det tredje varvet.

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson inledde med en straffrunda, men lyckades däremot nolla i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som 22:a. Tack vare fem nya fullträffar på 20 sekunder i första stående avancerade han ytterligare fem placeringar, men fick ännu en bom i det sista skyttet och hamnade på 19:e plats i mål, 2,57 bakom överlägsne vinnaren Johannes Thingnes Bö. I spåret var Sebastian totalt 49 sekunder långsammare än norrmannen, men 12:a och bäst av svenskarna i själva jaktstarten.

Tyvärr blev det tre straffrundor redan i de liggande skjutningarna för Martin Ponsiluoma - och efter ytterligare två bom i det tredje skyttet lämnade han vallen som 30:e man. Han avslutade däremot med en snabba nolla på 20 sekunder i sista stående och tog sig dessutom förbi tre åkare på slutvarvet till 20:e plats i mål, sju sekunder bakom Sebastian. Trots det ojämna skyttet var Martin stark i spåret med näst bästa tid totalt, bara fyra sekunder efter Johannes Thingnes Bö.

Jesper Nelin avancerade fyra placeringar till 12:e plats efter fem säkra fullträffar i det inledande skyttet. Han gick sedan ut på det tredje varvet som 11:a efter ytterligare en nolla i andra liggande, inte långt från sjätteplatsen. Däremot tappade han fyra placeringar efter en bom i det tredje skyttet och missade dessutom två skott till i sista stående. Jesper blev till slut 23:a i mål, 3.18 från segern - och i spåret var han sammanlagt en knapp minut efter snabbaste åkare.

Efter en lovande inledning med fullt både i det första och andra liggande skyttet höll Malte Stefansson sin position som 34:a, men åkte på två bom i det tredje skyttet och föll två placeringar. Han satte punkt med en tredje bom i sista stående, men avslutade fint med femte tid på slutvarvet där han passerade fyra åkare och hamnade på 33:e plats i mål och nytt personbästa, 4,19 bakom Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt var Malte 1,05 långsammare än norrmannen.

Emil Nykvist fick en jobbig start med tre bom redan i det första skyttet, men tog revansch med fullt i andra liggande. Han gick ut på det tredje varvet som 50:e man, men plockade tre placeringar trots ytterligare ett missat skott i första stående. Emil lyckades däremot nolla på 22 sekunder i det avslutande skyttet och tog världscuppoäng ännu en gång på 40:e plats i mål, knappt fem minuter från segern. I spåret var han totalt 1,35 efter snabbaste åkare.

Det blev en bom vardera i de liggande skjutningarna för Peppe Femling som gick ut på det tredje varvet som 43:a. Tyvärr gjorde tre bom i första stående att han föll nio placeringar, men klarade sig med ett missat skott i det sista skyttet och hamnade på 45:e plats i mål, drygt 40 sekunder bakom Emil. Däremot var han åtta sekunder snabbare än landsmannen åkmässigt och hade fjärde tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,36.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Pokljuka med singelmix-stafett kl. 11.45, följt av mixstafett kl. 14.25.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-07

Senast uppdaterad: 2023-01-07

Författare: Svenska Skidskytteförbundet