Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna Öberg bästa svenska i distansen i Ruhpolding. En bra comeback efter en förkylning efter jul. Foto: Nordic Focus

Hanna Öberg bästa svenska i distansen i Ruhpolding. En bra comeback efter en förkylning under jul. Foto: Nordic Focus

Hanna och Elvira på blomsterceremonin i distansen

Hanna Öberg var tillbaka efter sjukdom och blev bästa svenska på femte plats i torsdagens spännande och högklassiga distanslopp i tyska Ruhpolding efter ett missat skott - och med Elvira Öberg på placeringen strax bakom med samma fina resultat på skjutvallen.

Hanna Öberg var lite osäker på formen i förväg, men låg bra med som sjua på väg in till det första liggande skyttet och lämnade vallen som åtta efter fem fullträffar - bara fyra sekunder från täten. Hon avancerade dessutom fyra placeringar med tredje åktid på det andra varvet, men missade ett skott i första stående och föll till 15:e plats. Tack vare fullt både i det tredje och fjärde skyttet gick hon däremot ut på slutvarvet som fyra och hamnade på femte plats i mål, 1,11 bakom segrande Lisa Vittozzi från Italien som sköt fullt. Trots det ofrivilliga uppehållet hade Hanna sjunde åktid sammanlagt, 49 sekunder efter tyskan Denise Herrmann-Wick - och imponerade på skjutvallen där hon var näst snabbast efter fyra serier på 1,36.

– Det var bra att stå över förra veckan, jag fick ett större sug efter att tävla och att sakna skidskytte i veckan har hjälpt mig. Jag är jättenöjd med den här tävlingen, jag visste verkligen inte på förhand hur det skulle funka och hur det skulle hålla sa Hanna Öberg till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– Jag hade väldigt fina skidor och hade flyt med att få häng på åkare. Jag fick det bra upplagt för mig. Jag är ändå mest nöjd med skyttet i dag och att jag sätter 19 träff.

Det var bara Denise Herrmann-Wick som var något snabbare än Elvira Öberg på det inledande varvet - och svenskan gick också ut på det andra varvet som tvåa efter fullt i första liggande, fyra tiondelar bakom tyskan. På vägen till det andra skyttet hade hon andra åktid på nytt, men fick precis som Hanna en tilläggsminut och lämnade vallen tre tiondelar bakom storasyster på 16:e plats. Men det blev även två avslutande nollor för Elvira som klättrade till sjätte plats och fick samma placering i mål, 10 sekunder bakom Hanna. Hon tappade 18 sekunder mot henne på vallen, men var däremot åtta sekunder bättre i spåret med femte tid totalt, 40 sekunder efter snabbaste åkare.

Anna Magnusson åkte på en bom i det inledande skyttet, men lyckades nolla både i första stående och andra liggande och gick ut på det fjärde varvet som 19:e åkare. Hon låg även kvar på samma placering inför det sista skyttet, men åkte på ytterligare en tilläggsminut och föll till 22:a plats. Tack vare sjunde tid på slutvarvet plockade Anna ändå tre placeringar och hamnade till sist på 19:e plats i mål, 3,12 bakom Lisa Vittozzi. Sammanlagt var Piteåkaren 1,33 långsammare än Denise Herrmann-Wick i spåret.

Det började fint för Mona Brorsson med fullt i första liggande - och efter ytterligare en nolla i det andra skyttet låg hon på 10:e plats. Värmländskan tappade visserligen en del tid i spåret, men höll sig kvar på samma placering efter fem nya fullträffar i andra liggande. Mona avslutade tyvärr med hela tre bom i sista stående och föll utanför poängplats som 42:a i mål, 5,14 från segern. Hon var totalt 2,29 efter snabbaste åkare, men får ta med sig de tre felfria skyttena till kommande tävlingar.

Tyvärr kände sig Linn Persson krasslig och tvingades stå över tävlingen. Detsamma gäller för junioren Sara Andersson som skulle ha gjort världscupdebut, men som har blivit förkyld.

I morgon fortsätter Världscupen i Ruhpolding med herrarnas stafett kl. 14.25.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-12

Senast uppdaterad: 2023-01-12

Författare: Svenska Skidskytteförbundet