Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Spännande distansdueller i Boden

Det var fina förhållanden med någon minusgrad och snabba spår när SM för juniorer och ungdomar inleddes på fredagen med distanslopp på Pagla skidskyttestadion i Boden. Jacob Larsson från Mora vann sin klass med drygt två minuter, vilket var dagens största segermarginal.

USM D 14/15

Trots en bom gick Moras Emma Larsson ut i ledning efter det första skyttet, men missade därefter ytterligare två skott i andra liggande och föll tillbaka. I stället tog klubbkompisen Agnes Karlsson över täten efter två nollor och hade fortfarande ett försprång på knappt 10 sekunder inför det sista skyttet. Men när hon åkte på två bom var det Etna Jonasson från I 21 som lämnade vallen först, en dryg sekund före Tullus Tuva Richardsson. På slutvarvet blev det sedan en spännande duell där Etna till sist lyckades hålla undan och ta hem SM-guldet med 3,5 sekunder före Tuva. Bronset gick till Emma som passerade Agnes på vägen till mål och var 23 sekunder från segern.

USM H 14/15

Johan Fladrich från Kimstad tog täten med 25 sekunder efter fullt i det inledande skyttet och fortsatte med samma fina resultat i andra liggande. Han gick ut på det tredje varvet 1,14 före Elmer Nordlander från I 21 som hade två bom, men som var snabbast i spåret och plockade in 16 sekunder på vägen till det sista skyttet. Där lyckades Elmer nolla, men när Johan klarade sig med ett missat skott lämnade han vallen 44 sekunder före konkurrenten och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunder tillgodo. Precis som Elmer hade klubbkompisen Ture Nordgren tre bom vilket räckte till en bronsmedalj, 1,19 från segern men en knapp halvminut före Ornäs Karl Emilsson på fjärde plats.

JSM D 16/17

Svegs Wilma Helmerson hade ledningen efter fem fullträffar i första liggande. Men efter en bom i det andra skyttet tog Maya Rennermalm från Lima över täten med en knapp halvminut efter två nollor. På vägen till det tredje skyttet blev hon passerad av Tullus snabbåkare Elsa Tänglander, men behöll ledningen efter en bom mot Elsas två. Inför sista stående var Elsa några sekunder före på nytt, men avslutade med fyra missade skott medan Maya sköt tre bom. Trots det var hon först ut på slutvarvet och vann till sist guldet med åtta sekunder tillgodo mot Elsa som tog in hela 37 sekunder på vägen till mål. Hanna Lidström passerade Wilma på slutet och fixade en brons till OK Landehof, 15 sekunder från segern.

JSM H 16/17

Tack vare fullt i det inledande skyttet lämnade Anton Modigs från Ornäs vallen i en knapp ledning och hade fortfarande täten efter en bom i första stående, 11 sekunder före Sidor Nordling från IK Stern. När Anton nollade på nytt medan Sidor åkte på en bom i andra liggande utökade han ledningen till närmare en minut, ett avstånd som växte till 1,50 inför det avslutande skyttet. Trots ytterligare ett missat skott var Anton helt ohotad och tog till sist hem SM-guldet med nästan en minut före Moras Oskar Bergman som var snabbast i spåret men hade två bom mer. Sidor hamnade på den tredje pallplatsen i mål, 2,45 bakom Anton men med 18 sekunder tillgodo mot Teo Dolk från I 21 på fjärde plats.

JSM D 18/19

Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund var först ut från skjutvallen efter fem fullträffar i första liggande, men åkte på två bom i det andra skyttet och föll till femte plats. I stället tog Tullus Klara Sätter över täten med 11 sekunder efter två nollor och drygade sedan ut avståndet med en dryg minut efter fullt även i andra liggande. Trots två missade skott i sista stående kunde Klara ge sig ut på slutvarvet 45 sekunder före Astrid som hade en bom mer och vann till sist med en knapp halvminuts marginal. Nanna Grönborg från Sundsvall hade totalt två bom och passerade Luleås Lisa Hörnqvist på slutvarvet och knep bronset, 1,13 från segern men åtta sekunder före Lisa som hade samma skjutresultat.

JSM H 18/19

Storfavoriten Jacob Larsson från Mora var snabbast på det inledande varvet, men fick jobba i motvind efter två bom i första liggande. Tack vare fullt i första stående var han ändå tillbaka i täten och hade ett försprång på drygt 50 sekunder inför sista stående, trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Jacob avslutade visserligen med tre bom, men lämnade vallen i fortsatt ledning med 1,22 och tog till till sist hem SM-guldet med en segermarginal på över två minuter. Limas Karl Grönland imponerade med tre nollor i rad, men satte också punkt med tre missade skott. Det räckte ändå till en silvermedalj, 24 sekunder före trean Albert Marjeta från Luleå som hade en bom mer och var 2,30 från segern i mål.

JSM D 20/22

Tack vare en nolla i det första liggande skyttet lämnade Olivia Grönkvist från Biathlon Östersund vallen i en knapp ledning och var fortfarande i täten efter fem nya fullträffar i det andra skyttet, men bara sju tiondelar före SK Bores Wilma Björn som också var felfri. När Olivia klarade sig med en bom i andra liggande medan Wilma fick två växte hennes försprång till en dryg minut, men avslutade med tre bom och föll till tredje plats. Wilma missade ett skott, men kunde gå ut på slutvarvet i en klar ledning och var till sist 29 sekunder före tvåan Linda-Louise Köld från Biathlon Östersund som vinnare. Bronset gick till Olivia som hade fyra bom precis som Linda-Louise, 1,23 bakom Wilma i mål.

JSM H 20/22

Alfred Eriksson från Dala-Järna tog täten före Älvdalens Oscar Andersson efter fullt i det inledande skyttet och drygade ut avståndet till närmare en halvminut på vägen till första stående. Men efter ytterligare en nolla lämnade Oscar vallen knappt 40 sekunder före Alfred som missade ett skott. I andra liggande åkte Alfred på ytterligare två bom, medan Oscar klarade sig med ett missat skott och hade en dryg halvminut tillgodo mot närmaste åkare inför sista stående. Trots ännu en bom gick Oscar ut på slutvarvet 24 sekunder före Alfred som avslutade med en nolla och tog till sist hem SM-guldet med 16 sekunder tillgodo. Knut Vikström från Sundsvall blev trea efter två missade skott, 36 sekunder från segern.

I morgon fortsätter SM-tävlingarna i Boden med sprint för ungdomarna, medan juniorerna kör jaktstarter.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-13

Senast uppdaterad: 2023-01-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet