Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson på en femteplats på kortdistansen på IBU-cupen

Tilda på femte plats i IBU-cupen

Tilda Johansson blev femma i fredagens kortdistanslopp i Pokljuka med imponerande åkning, efter att ha varit i segerläge inför sista stående. Dessutom fixade Alva Sköld ett nytt personbästa på nionde plats med fyra nollor. Anton Ivarsson hamnade på 16:e plats i herrarnas tävling.

Damer kortdistans

Tilda Johansson inledde med fjärde åktid, men missade ett skott i första liggande och lämnade vallen på 20:e plats. Hon avancerade däremot hela 13 placeringar på det andra varvet och gick sedan ut på nästa runda som fyra efter fem fullträffar i första stående, 18 sekunder från täten. Tack vare ytterligare en nolla i det tredje skyttet tog Tilda över ledningen och hade 15 sekunder tillgodo mot närmaste konkurrent i segerläge inför sista stående. Tyvärr gjorde två bom att hon föll till femte plats och fick även samma placering i mål, 54 sekunder bakom italienskan Hannah Auchentaller som sköt fullt. Tilda var topp fem på alla fem varven och hade tredje åktid sammanlagt, 33 sekunder efter den unga fransyskan Anaelle Bondoux efter ännu en imponerande insats.

Tack vare fullt i första liggande lämnade Alva Sköld vallen som 14:e åkare, 19 sekunder från täten. Hon avancerade fyra placeringar efter ännu en nolla i det andra skyttet och var även 10:a efter fem nya fullträffar i andra liggande. Alva fick visserligen släppa två åkare förbi sig på vägen mot sista stående, men lyckades nolla för fjärde gången och gick ut på slutvarvet som nia - och höll den placeringen ända in i mål, drygt två minuter från segern. 21-åringen från Mora hade det ganska tungt i spåret där hon var 3,42 efter snabbaste åkare, men det felfria skyttet imponerar och dagens resultat är dessutom nytt personbästa.

Emma Nilsson fick en fin start med fem fullträffar i det inledande skyttet och gick ut på det andra varvet som femte åkare, bara nio sekunder från täten. I första stående lyckades hon nolla på nytt och lämnade vallen som fortsatt femma, strax bakom Tilda. Tack vare fullt för tredje gången i andra liggande höll sig kvar Emma i toppen och var fortfarande sexa inför det sista stående skyttet, men åkte tyvärr på två bom och föll till 15:e plats. Hon fick även samma placering i mål, 2,17 bakom segrande Hannah Auchentaller. I spåret var Emma 2,25 långsammare än Anaelle Bondoux som trea av svenskorna.

Det blev en bom i det inledande skyttet för Felicia Lindqvist som tog snabb revansch med fem fullträffar i första stående och avancerade till 21:a plats. Hon plockade ytterligare en placering efter ännu en nolla i andra liggande och avslutade lika fint med fullt även i sista stående på 23 sekunder. Det gjorde att Felicia klättrade vidare till 16:e plats, men fick släppa tre åkare förbi sig på slutvarvet till 19:e plats i mål, 11 sekunder bakom Emma. 27-åringen från Östersund tappade visserligen 3,37 mot snabbaste åkare i spåret, men fortsatte sitt stabila skytte.

Stina Nilsson var femma inför det första liggande skyttet, men lämnade vallen på 27:e plats efter en bom. Hon avancerade ändå 11 placeringar på vägen till första stående, men missade ytterligare två skott och föll till 34:e plats. Trots ännu en bom i det tredje skyttet plockade Stina två placeringar, men avslutade sedan med två missade skott i sista stående och fick nöja sig med 35:e plats i mål, 4.16 bakom Hannah Auchentaller. I spåret hade hon sjunde tid totalt, 1,19 efter snabbaste åkare.

Det blev uppförsbacke direkt för Ella Halvarsson med två missade skott i första liggande, men efter fullt på 26 sekunder i det andra skyttet avancerade hon i alla fall till 31:a plats. Hon avslutade sedan med en bom vardera i det två sista skyttena och hamnade till sist på 36:e plats i mål, 10 sekunder bakom Stina. Åkmässigt var hon sammanlagt 3.11 långsammare än Anaelle Bondoux, men snabbare än både Felicia och Alva.

Herrar kortdistans

Det blev en trist start för Anton Ivarsson med ett fall på det inledande varvet och dessutom två missade skott i första liggande. Men tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i nästa skytte och ytterligare en nolla i andra liggande gick han ut på det fjärde varvet som 19:e åkare och låg även kvar på samma placering, trots en bom i sista stående. Anton avslutade dessutom fint med åttonde tid på slutvarvet och klättrade tre placeringar till 16:e plats i mål, 3,06 bakom vinnaren Sindre Fjellheim Jorde. Sammanlagt var han 1,14 långsammare än norrmannen i spåret med 15:e åktid - och dagens resultat är dessutom nytt personbästa för 21-åringen från Östersund.

Gabriel Stegmayr lämnade vallen på 20:e plats efter fullt i det inledande skyttet, men åkte sedan på en bom i första stående och föll sex placeringar. Däremot blev det fem nya fullträffar i det tredje skyttet, vilket gjorde att han avancerade till 17:e plats - åtta sekunder före Anton. Men efter ännu ett missat skott i sista stående fick Gabriel släppa sin unge landsman förbi sig och hamnade till sist på 22:a plats i mål, 3,40 från segern. I spåret var han 2,27 efter snabbaste åkare, men skyttet var fortsatt stabilt.

Tack vare fullt i första liggande gick Oskar Brandt ut på det andra varvet som 12:a, men åkte på två bom i stående och föll tillbaka. Han fortsatte med ytterligare ett missat skott i andra liggande, men satte punkt på bästa sätt med fullt ännu en gång i det sista skyttet. Oskar lämnade vallen som 24:e åkare, men ramlade tyvärr på slutvarvet och blev 29:a i mål, 4,08 bakom Sindre Fjellheim Jorde. Han var 1,48 långsammare än norrmannen i spåret, men tappade runt en halvminut på grund av det olyckliga fallet.

Erik Larsson sköt två bom i liggande och ytterligare fyra i stående och hamnade på 48:e plats i mål, 5,49 från segern. Däremot hade han fin fart i spåret med åttonde åktid på det fjärde varvet och 16:e tid totalt, 1,22 långsammare än Sindre Fjellheim Jorde - men bara åtta sekunder efter Anton.

Viktor Brandt hade blivit sjuk och kom tyvärr inte till start.

I morgon fortsätter tävlingarna i Pokljuka med sprint. Herrarna startar kl. 10.30 och damerna kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-13

Senast uppdaterad: 2023-01-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet