Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Klas Lestander

Klas Lestander Foto: Nordic Foto

Skidskyttelegenden Klas Lestander har somnat in

-Tidernas förste olympiske guldmedaljör i skidskytte, den legendariske Klas Lestander har gått ur tiden, säger Sofia Domeij ordförande för Svenska Skidskytteförbundet. Han är svensken som tog tidernas första OS-guld i skidskytte. Klas blev 91 år gammal.

Det var under OS 1960 i Squaw Valley som Klas tog sitt OS-guld i skidskytte som då för första gången fanns med i OS-programmet. Tack vare sina bedrifter i spåret har han fått ett torg uppkallat efter sig (Guld-Klas Torg i Arjeplog). För svenskt skidskyttes del är det en legend som har gått ur tiden.

-Klas Lestander har betytt oerhört mycket för Svenskt Skidskytte och Svenska Skidskytteförbundet, både som en stark förebild och som en banbrytande och innovativ idrottsman och människa, alltid beredd att göra det bästa av alla situationer, säger Sofia Domeij.

I början av 2000 talet hyllades Klas internationellt i tyska Oberhof, inför drygt 20 000 personer, som den förste olympiske mästaren i skidskytte. Klas var även den förste att bli invald i Svenska Skidskytteförbundets utmärkelse Hall off Fame.

-Våra varmaste tankar går till hans familj, fortsätter Sofia Domeij.


Publicerad: 2023-01-14

Senast uppdaterad: 2023-01-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet