Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Tre svenskor topp 10 i IBU-cupen

Stina Nilsson på blomstercermoni

Stina Nilsson tog revansch efter kortdistansen genom att bli femma i lördagens sprint i Pokljuka, tack vare näst bästa åktid. Dessutom hamnade Tilda Johansson på sjunde plats i mål, medan Ella Halvarsson kom nia efter fullt skytte. Anton Ivarsson var bäste svensk som 23:a i herrarnas lopp.

Damer sprint

Stina Nilsson inledde fint i spåret och var snabbast på det första varvet, men åkte på en bom i det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som femma, 16 sekunder från täten. Där tappade hon fyra sekunder men höll placeringen och gick sedan ut på slutvarvet som sexa, trots ytterligare ett missat skott i stående. På vägen till mål tog sig Stina förbi norskan Juni Arnekleiv och hamnade på femte plats i mål, 25 sekunder bakom Hanna Kebinger som hade en bom mindre, men bara sju sekunder från pallen. Idag fick vi se en helt annan Stina som hade näst bästa tid i spåret sammanlagt, tre sekunder efter den segrande tyskan.

På det inledande varvet var Tilda Johansson nio sekunder efter Stina med femte åktid och lämnade sedan vallen sex tiondelar bakom Michela Carrara som tvåa efter fullt i det liggande skyttet. Men tack vare näst bästa tid på mellanrundan var hon fyra sekunder före italienskan på väg in till stående - ännu en gång i segerläge. Precis som igår avslutade Tilda tyvärr med två missade skott och föll till åttonde plats och blev till sist sjua i mål, 17 sekunder bakom Stina. I spåret var hon 13 sekunder långsammare än henne med fjärde åktid, efter ytterligare en stark insats som lovar gott inför nästa veckas tävlande i Världscupen.

Ella Halvarsson var visserligen en dryg halvminut från täten inför det liggande skyttet, men inledde med fem säkra fullträffar och var drygt fem sekunder bakom Stina som sjua ut på mellanvarvet. Där tappade hon fem placeringar, men lyckades sedan skjuta fullt ännu en gång i stående och avancerade till nionde plats och höll placeringen in i mål - drygt 11 sekunder bakom Tilda. Det går åt rätt håll i spåret för 23-åringen från Östersund som var 1,17 efter snabbaste åkare med 22:a tid totalt och som imponerade stort på skjutvallen med sitt felfria skytte.

Det blev en bom i liggande för Felicia Lindqvist som gick ut på det andra varvet som 43:a, men var 12 placeringar bättre på väg in till det stående skyttet. Där lyckades hon nolla och klättrade till 17:e plats, men fick släppa tre åkare förbi sig på slutrundan till 20:e plats i mål - 1,40 bakom Hanna Kebinger. Åkmässigt var hon sammanlagt 1,38 långsammare än tyskan, men har verkligen höjt sin nivå på skjutvallen den här säsongen.

Emma Nilsson inledde med två bom i det liggande skyttet, men lyckades bättre i stående med fem fullträffar och avancerade drygt 20 placeringar till 30:e plats och blev 29:a i mål, 18 sekunder bakom Felicia. Däremot var Emma 14 sekunder snabbare än henne i spåret, totalt 1,24 efter Hanna Kebinger.

Tack vare fullt i liggande låg Alva Sköld på 19:e plats, men åkte sedan på tre bom i det stående skyttet och fick nöja sig med 51:a plats i mål - 3,13 från segern. Det var fortsatt tungt i spåret där hon var drygt två minuter efter snabbaste åkare sammanlagt.

Herrar sprint

Anton Ivarsson inledde starkt i spåret som fjärde man på det första varvet, men åkte på en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som 22:a. Han klättrade ändå åtta placeringar på vägen till stående, men missade tyvärr ytterligare två skott och föll till 23:e plats och fick samma placering i mål - 1,52 bakom norrmannen Sindre Fjellheim Jorde som vann på nytt. Trots bommarna imponerade Anton åkmässigt med 13:e tid totalt, 36 sekunder långsammare än Endre Strömsheim från Norge.

Det blev en bom i vardera skyttet för Gabriel Stegmayr som gick ut på slutvarvet som 35:a och fick samma placering i mål, 2,32 från segern. I spåret var han 1,43 efter snabbaste åkare.

Erik Larsson missade två skott i liggande och ytterligare tre i det stående skyttet och hamnade på 56:e plats i mål, 3,14 bakom Sindre Fjellheim Jorde. Han var totalt 56 sekunder långsammare i spåret än Endre Strömsheim.

Både Oskar Brandt och lillebror Viktor Brandt var tyvärr sjuka.

I morgon avslutas tävlingarna i Pokljuka med ytterligare en sprint. Herrarna kör kl. 10.30 och damerna kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-14

Senast uppdaterad: 2023-01-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet