Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg på pallen i sprinten i Antholz

Elvira Öberg på pallen i sprinten i Antholz. Foto: Nordic Focus

Elvira på pallen i världscupsprinten!

Elvira Öberg reste sig från sjuksängen och fixade säsongens femte pallplats som trea i torsdagens täta och spännande sprint i italienska Antholz, bara nio sekunder från segern efter fullt skytte. Dessutom blev Hanna Öberg 11:a - och alla sex damerna hamnade på poängplats.

Det var länge oklart om Elvira Öberg skulle komma till start efter sin förkylning. Hon öppnade också försiktigt på det första varvet, men sköt fullt i liggande och lämnade vallen på 14:e plats - 18 sekunder från täten. På mellanrundan avancerade hon två placeringar och lyckades sedan nolla även i det stående skyttet. Det gjorde att Elvira gick ut på slutvarvet som trea och höll placeringen in i mål efter att ha närmat sig åkarna i täten rejält på vägen till mål. Till slut var hon bara nio sekunder bakom Dorothea Wierer som tog hem segern framför en entusiastisk hemmapublik. Elvira hade 13:e åktid totalt, 45 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic - men imponerade på vallen och fick ändå upp farten efterhand. Hon har dessutom ett lysande utgångsläge inför lördagens ovissa jaktstart.

– Jag trodde inte det här när jag vaknade i morse, sa en nöjd och överraskad Elvira Öberg till SVT Sport efter tredjeplatsen och fortsatte:

– Det betyder jättemycket att jag har den här stabiliteten i liggskyttet. Förra året bommade jag var femte skott i snitt, nu har jag satt 55 i rad, det är något jag är otrolig stolt över.

Hanna Öberg inledde också oväntat långsamt i spåret på den höga höjden, men var ändå två sekunder snabbare än Elvira. Tyvärr blev det en bom i det liggande skyttet, men hon plockade sju placeringar på den andra rundan och lyckades sedan skjuta fullt stående. Hanna lämnade vallen som nia, men tappade två placeringar på slutvarvet till 11:e plats i mål - 31 sekunder från segern. Sammanlagt var hon sex sekunder långsammare än Elvira i spåret, 50 sekunder efter snabbaste åkare. Däremot hade Hanna fjärde tid på skjutvallen efter två serier på 51 sekunder - och det är bara en straffrunda upp till pallen inför jaktstarten.

Det var tungt åkmässigt även för Linn Persson som ändå lyckades skjuta fullt i liggande och lämnade vallen på 16:e plats. Däremot gjorde en bom i det stående skyttet att hon föll fem placeringar och blev till sist 22:a i mål, 1,14 bakom Dorothea Wierer. Idag hade Linn bara 37:e åktid, totalt 1,25 långsammare än Anamarija Lampic - men hon har goda möjligheter att klättra rejält i jaktstarten med sitt stabila skytte.

Anna Magnusson inledde också med en nolla i det liggande skyttet, men var fyra sekunder bakom Linn ut på mellanrundan som 26:a. Precis som sin lagkompis missade hon därefter ett skott i stående och tappade tre placeringar - och hamnade till slut på 31:a plats i mål, 1,28 från segern. I spåret var Anna sammanlagt fyra sekunder långsammare än Linn, 1,29 efter snabbaste åkare.

Två år efter världscupdebuten var Tilda Johansson tillbaka på höjden i Antholz efter sin imponerande säsong i IBU-cupen. Hon startade också starkt i spåret och efter fullt i liggande lämnade hon vallen som sensationell nia. Tilda låg fortfarande på 13:e plats inför det stående skyttet, men åkte på två bom och blev 33:a i mål - en sekund bakom Anna. Däremot var hon 17 sekunder snabbare än henne i spåret, totalt 1,12 efter snabbaste åkare - och kan vara mycket nöjd med sin insats.

Mona Brorsson hade mycket att bevisa i sin jakt på en VM-biljett och inledde lovande. Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet gick hon ut på mellanrundan som 11:a, men missade däremot två skott i stående och föll till 35:e plats i mål - fyra sekunder bakom Tilda. Mona var sammanlagt 1,21 långsammare än Anamarija Lampic åkmässigt - ändå ett litet steg framåt jämfört med tidigare under säsongen.

I morgon kl. 14.30 är det dags för herrarnas sprint i Antholz.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-19

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Svenska Skidskytteförbundet