Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma två på sprinten i Antholz

Martin Ponsiluoma två på sprinten i Antholz. Foto: Nordic Focus

Martin tvåa i herrarnas sprint!

Martin Ponsiluoma fick äntligen skyttet att stämma och fixade sin andra och Sveriges 15:e pallplats för säsongen genom en imponerande andraplats i fredagens världscupsprint, i soligt och vackert vinterväder i Antholz. Han missade bara ett skott och hade näst bästa tid i spåret.

Martin Ponsiluoma var sexa inför det liggande skyttet, men åkte på en straffrunda och lämnade vallen som 16:e man - 19 sekunder från täten. Tack vare andra åktid klättrade han 10 placeringar på mellanrundan och lyckades sedan nolla på 20 sekunder i stående. Det gjorde att svensken gick ut på slutvarvet som tvåa och höll placeringen in i mål, 31 sekunder bakom suveräne Johannes Thingnes Bö som hade samma skjutresultat. I spåret var Martin 41 sekunder långsammare än norrmannen, men hade ändå näst bästa åktid. Han hade dessutom fjärde skjuttid efter två serier på 47 sekunder, men var snabbast av alla om man räknar hela tiden på vallen. Det var härligt att Martin fick till skyttet betydligt bättre än på länge - och han har ett fint och inspirerande utgångsläge inför morgondagens jaktstart.

– Jag är fantastiskt nöjd och hade fantastiska skidor. Det kändes riktigt skönt att få till ett så bra lopp, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efter loppet.

På det första varvet var Jesper Nelin en dryg halvminut efter snabbaste man, men inledde med fem fullträffar i liggande. Han låg på 13:e plats ut på mellanrundan, men åkte tyvärr på två bom i det stående skyttet och föll tillbaka rejält i resultatlistan. Jesper klättrade ändå 10 placeringar på slutvarvet till 25:e plats i mål, 1,53 från segern - men med mindre än en halvminut upp till topp 10 inför jaktstarten. Han var sammanlagt 1,17 efter snabbaste man i spåret med 15:e åktid.

Sebastian Samuelsson fick en jobbig start med två straffrundor redan i det liggande skyttet och åkte på ytterligare en bom i stående. Han avancerade i alla fall åtta placeringar på slutvarvet, men fick nöja sig med 30:e plats i mål - 14 sekunder bakom Jesper. Åkmässsigt var han två sekunder långsammare än landsmannen efter en oväntat blek insats. Förhoppningsvis får Sebastian till skyttet bättre i lördagens jaktstart.

Det blev en bom i vardera skyttet för Emil Nykvist som gick ut på slutvarvet som 66:a, men lyckades ta sig förbi sju åkare och klara jaktstarten som 59:a i mål - 2,56 bakom Johannes Thingnes Bö. Han var totalt 2,13 långsammare än norrmannen i spåret.

Malte Stefansson var sex sekunder från en plats i jaktstarten som 67:a i mål efter tre missade skott, men totalt sju sekunder snabbare än Emil i spåret. Efter fyra bom hamnade Peppe Femling till sist på 79:e plats, 3,41 från segern. Han var sammanlagt 2,35 efter snabbaste åkare i spåret efter att ha tröttnat på slutvarvet.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i italienska Antholz med spännande jaktstarter. Damerna kör kl. 13.00 och herrarna två timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-20

Senast uppdaterad: 2023-01-21

Författare: Svenska Skidskytteförbundet