skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma på pallen

Elvira och Martin på pallen!

Elvira Öberg och Martin Ponsiluoma höll sig kvar på pallplats som treor i lördagens rafflande jaktstarter, framför en jublande storpublik i Antholz. Dessutom klättrade Hanna Öberg till fjärde plats - och alla sex svenskorna hamnade bland de 22 främsta efter en suverän laginsats.

Damer jaktstart

På väg in till första liggande var Elvira Öberg ifatt ledande Dorothea Wierer och lämnade vallen tre sekunder bakom henne som tvåa efter fem fullträffar. Det var sex åkare som kom in tillsammans för det andra skyttet, men medan italienskan fortsatte det felfria skyttet åkte svenskan på en bom. Elvira gick ändå ut på det tredje varvet som fyra och låg även kvar på samma placering efter ännu en nolla i första stående - och när det var dags för det sista skyttet hade hon 18 sekunder upp till trion i täten. Med fullt hade Elvira kämpat om segern, men tyvärr smet det allra sista skottet ut. Hon gick ut på slutvarvet som knapp trea, men gav inte de jagande konkurrenterna någon chans utan höll tredjeplatsen in i mål, 17 sekunder efter Denise Herrmann-Wick. Sammanlagt hade Elvira sjunde åktid, 22 sekunder efter den segrande tyskan - och var åtta i själva jaktstarten. Det är en bit kvar till hennes normala åkform, men därför var det extra starkt att fixa ytterligare en pallplats.

– Jag kom in till skyttet och tänkte att ”alla kan inte skjuta fullt”. Jag märkte att många bommade och tänkte att ”nu har jag chansen”. Jag måste ha haft riktig kant ut på min bom. Det var synd. Sedan fick jag kriga mig runt spurtvarvet och kände mig duktigt jagad av storasyster. Det var en tuff fajt, men det var kul, sa en skrattande Elvira Öberg till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– Lite formtopp på det här så får de andra passa sig.

Systrarna Öberg trea och fyra i dagens jaktstart

Systrarna Öberg trea och fyra i dagens jaktstart. Foto: Nordic Focus

Hanna Öberg avancerade till åttonde plats på det första varvet och lämnade sedan vallen som sexa efter fullt i det inledande skyttet. Hon hade 15 sekunder upp till täten men tog sig ifatt med snabbaste åktid och hade sällskap av fem åkare inför andra liggande. Tyvärr gjorde två bom att Hanna tappade mark, men gick ändå ut på det tredje varvet som sjua. Det blev ytterligare en bom i första stående, vilket gjorde att hon var placering sämre när det var dags för det sista skyttet. Där lyckades Hanna nolla på 23 sekunder och gick ut på slutvarvet som sexa, men passerade snabbt förbi både Dorothea Wierer och Marte Olsbu Röiseland med bästa åktid på nytt och spurtade i mål fyra sekunder bakom lillasyster Elvira som fyra. Idag hade hon andra tid i spåret, totalt åtta sekunder efter snabbaste åkare - och var även näst snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,37. Hanna var dessutom fyra i själva jaktstarten som bäst av svenskorna.

Tack vare fem fullträffar i första liggande avancerade Anna Magnusson 11 placeringar till 20 plats och tog därefter ytterligare fem placeringar efter ännu en nolla i det andra skyttet. Trots ett missat skott i första stående lämnade hon vallen som 12:a, men föll fem placeringar efter en andra bom i det sista skyttet. Anna lämnade vallen på 17:e plats, men lyckades passera tre åkare på slutvarvet till 14:e plats i mål, 1,32 från segern. Hon var totalt 33 sekunder långsammare än Denise Herrmann-Wick åkmässigt, men så bra som sexa i själva jaktstarten efter en klättring på hela 17 placeringar.

Det blev fullt även för Linn Persson i det inledande skyttet, vilket gjorde att hon lämnade vallen på 14:e plats. Däremot åkte hon på en bom i andra liggande och föll tre placeringar, men lyckades skjuta fullt ännu en gång på 21 sekunder i det tredje skyttet. Linn låg på 15 plats ut på det fjärde varvet, men var en placering sämre efter ytterligare en straffrunda i sista stående. Hon hamnade även på 16:e plats i mål, 10 sekunder bakom Anna. Värmländskan var sammanlagt en minut efter snabbaste åkare i spåret, hade däremot tredje tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,40.

Tilda Johansson inledde fint med fem fullträffar i första liggande och avancerade nio placeringar till 24:e plats, Däremot gjorde två straffrundor i det andra skyttet att hon föll tillbaka, men imponerade sedan med att skjuta fullt i båda stående skyttena. Tack vare det fina jobbet på vallen gick hon ut på slutvarvet som 22:a, men lyckades dessutom ta sig förbi två åkte till 20:e plats i mål, 1,58 från segern. Tilda åkte riktigt starkt och hade så bra som 10:e åktid totalt som tredje svenska, 32 sekunder efter Denise Herrmann-Wick - och klättrade hela 13 placeringar från start.

Precis som de övriga svenskorna lyckades Mona Brorsson skjuta fullt i det första skyttet och lämnade vallen som 27:a. Hon fortsatte med samma fina resultat även i de resterande skyttena, vilket gjorde att hon avancerade vidare till 20:a plats. På slutvarvet blev Mona passerad Tilda och ytterligare en åkare och blev till sist 22:a i mål, nio sekunder bakom sin unga landslagskompis. I spåret var hon visserligen 1,33 efter snabbaste åkare, men imponerade ännu en gång på skjutvallen med fyra nollor och plockade också 13 placeringar i själva jaktstarten.

Herrar jaktstart

Martin Ponsiluoma fick släppa Sturla Holm Laegreid förbi sig efter en bom i det första skyttet och lämnade vallen 11 sekunder bakom norrmannen som trea. Tyvärr gjorde ytterligare ett missat skott i andra liggande att avståndet växte till en knapp halvminut, men svensken höll sin placering och lyckades sedan nolla på 21 sekunder i det tredje skyttet. Det var inget att göra åt de två norrmännen framför, men Martin darrade inte i sista stående utan sköt fullt ännu en gång på 21 sekunder. Han hade 40 sekunder tillgodo mot de jagande konkurrenterna och fixade ytterligare en svensk pallplats på tredje plats i mål, 1,02 bakom överlägsne Johannes Thingnes Bö som aldrig var hotad trots två missade skott. I spåret var Martin totalt 37 sekunder långsammare än norrmannen med sjunde åktid, men var fyra i själva jaktstarten och hade femte tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,33. Hoppas nu att Martin har fått tillbaka självförtroendet lagom till mästerskapet.

Så här sa en nöjd och lättad Martin Ponsiluoma till SVT Sport efteråt:

– Jag var otroligt nervös inför sista skyttet i dag, men tog vara på chansen och det är jag fantastiskt nöjd över. Sedan var det otroligt jobbigt att ligga själv ute i spåret alla varv. Men det kanske var bra för huvudet.

– Jag ser verkligen fram mot VM. Skidskytte kan fort gå från jäkligt tråkigt till kul. Det har varit kämpigt på slutet så det känns riktigt skönt att vända det.

Trots en inledande bom i första liggande avancerade Sebastian Samuelsson en placering till 29:e plats och klättrade sedan vidare till 18:e plats efter fem fullträffar i det andra skyttet. Däremot föll han tillbaka något efter ytterligare ett missat skott i första stående och avslutade med samma resultat även i det sista skyttet. Sebastian lämnade ändå vallen som 19:e man och hamnade till sist på 18:e plats i mål, 3,13 från segern. Idag hade han fjärde åktid sammanlagt, 25 sekunder efter Johannes Thingnes Bö men 12 sekunder snabbare än Martin och klättrade dessutom 12 placeringar i starten.

Jesper Nelin började lovande med fem fullträffar i det första skyttet och avancerade åtta placeringar till 17:e plats, men åkte på hela tre bom i andra liggande och föll tillbaka rejält. Däremot lyckades han nolla i det tredje skyttet, men missade ytterligare ett skott i sista stående. Jesper gick ut på slutvarvet som 33:a, men avslutade starkt med femte åktid och klättrade till 26:e plats i mål, drygt fyra minuter bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var han 45 sekunder långsammare än norrmannen.

Det var ett svårt utgångsläge för Emil Nykvist som 59:a från start - och han inledde dessutom med två bom i första liggande. Däremot lyckades han nolla både i det andra och tredje skyttet och avancerade något, men blev varvad och avplockad strax efter sista stående och fick tyvärr ingen slutplacering.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i italienska Antholz med spännande stafetter. Damerna kör kl. 11.45 och herrarna kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-21

Senast uppdaterad: 2023-01-22

Författare: Svenska Skidskytteförbundet