SVENSKT SKIDSKYTTE
Damerna tvåa på stafetten i Antholz

Damerna tvåa på stafetten i Antholz. Foto: Nordic Focus

Sverige tvåa i damernas stafett!

Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg kom på andra plats bakom Frankrike i damernas spännande stafett i Antholz, efter ännu en stark laginsats. De svenska herrarna hade en straffrunda och 13 extraskott, men hamnade ändå på fjärde plats i mål.

Damer stafett

Linn Persson var tillbaka på den svenska startsträckan efter att ha ersatt en sjuk Elvira som avslutare i Ruhpolding. Hon tog över täten i långbacken och var tvåa inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som sexa - 11 sekunder bakom ledande Österrike. På mellanrundan passerade svenskan snabbt förbi Tjeckien och Italien med snabbaste åktid och kom in till det stående skyttet som tredje lag, tillsammans med Frankrike och Tyskland. Tack vare fem fullträffar på 21 sekunder var Linn först ut från vallen, men hade Frankrike och Italien tätt i ryggen på slutvarvet och växlade till sist som tvåa - åtta sekunder bakom Lou Jeanmonnot. Sammanlagt var hon nio sekunder långsammare än fransyskan i spåret med tredje åktid efter ännu en stabil förstasträcka.

– Det var en så stor skillnad på skidåkningen jämfört med igår. I dag kunde jag få ut det jag hade i kroppen och det var väldigt skönt, berättade Linn Persson för SVT Sport om sin egen insats.

På det inledande varvet hängde Anna Magnusson med italienskan Dorothea Wierer och duon fick även sällskap av Tyskland och Norge. De fyra lagen var nio sekunder bakom ledande Frankrike på väg in liggande, men medan Anais Chevalier-Bouchet klarade sig med ett extraskott tvingades Anna använda alla tre. Det gjorde att hon lämnade vallen 37 sekunder bakom Frankrike på sjunde plats, men passerade Tjeckien på mellanrundan och var sexa när det var dags för det stående skyttet. Där lyckades svenskan skjuta fullt och var fortsatt kvar på sjätte plats, men växlade som femma - 49 sekunder bakom Frankrike som ledde med en halvminut. Anna var totalt 28 sekunder långsammare än tyskan Sophia Schneider med sjätte åktid - och hon var sjua på sträckan.

Hanna Öberg hade 18 sekunder upp till pallen när hon gick ut på sin sträcka. Hon tog sig direkt förbi Österrike och var bara fyra sekunder bakom Italien på tredje plats inför det liggande skyttet. Trots ett extraskott lämnade Hanna vallen som trea, men passerade även italienskan Hannah Auchentaller och var 37 sekunder bakom Frankrike i täten som andra lag på väg in till stående. Tack vare fem fullträffar på 21 sekunder tog svenskan in mycket tid på vallen och minskade dessutom avståndet rejält till Chloe Chevalier på slutvarvet till 13 sekunder vid växling. Hanna imponerade stort i spåret och var snabbast på alla tre varven, sammanlagt 19 sekunder före Anna Juppe från Österrike - och hon var även snabbast på skjutvallen och klart bäst på sträckan!

Så här sa Hanna Öberg till SVT Sport efteråt:

– Jag är jättenöjd med min sträcka. Det var ju ett läge där man ville gå ut hårt. Det slinker en utanför på ligg men jag tycker ändå jag är effektiv och jag skjuter fullt i stå.

På nästa varv tappade Elvira Öberg några sekunder mot Julia Simon, men drygade i sin tur ut avståndet bakåt. I liggande lyckades båda skjuta fullt, vilket gjorde att fransyskan hade 20 sekunder tillgodo ut från vallen - och när det var dags för det sista stående skyttet var det i stort sett samma avstånd. Där satte Julia Simon alla skotten utan problem, medan Elvira fick sikta in sig på att säkra andraplatsen. Trots en darrig serie där hon tvingades använda alla tre extraskotten gick svenskan ut på slutvarvet som klar tvåa. Hon förde också laget i mål på samma placering, 45 sekunder bakom Frankrike som bara använde två extraskott mot Sveriges åtta. Elvira var totalt sju sekunder långsammare än italienskan Lisa Vittozzi med näst bästa åktid - och hon var fyra på sträckan.

Sverige hade andra åktid sammanlagt, åtta tiondelar efter Tyskland. Laget var däremot sjua på skjutvallen, 1,06 långsammare än Frankrike.

Martin Ponsiluoma växlade över till Sebastian Samuelsson på sistasträckan

Martin Ponsiluoma växlade över till Sebastian Samuelsson på sistasträckan. Foto: Nordic focus

Herrar stafett

Precis som i Hochfilzen fick Jesper Nelin ta hand om den inledande sträckan. Han låg fint med långt fram i fältet och var tvåa inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som 15:e lag efter problem med laddningen av sitt extraskott. Det var 19 sekunder upp till täten, men Jesper minskade avståndet med fem sekunder på mellanvarvet och avancerade dessutom fyra placeringar. Tyvärr gjorde ytterligare två extraskott att han tappade tid och föll till 14:e plats, men tog sig förbi fyra åkare på slutvarvet och växlade till sist som 10:a, 42 sekunder bakom ledande Frankrike. Jesper var sammanlagt, 12 sekunder långsammare än fransmannen Antonin Guigonnat med fjärde tid i spåret.

Peppe Femling hade sällskap av Slovenien och Ukraina på sitt första varv, med svensken som åtta på väg in till liggande. Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder tog han in 12 sekunder mot Fabien Claude i täten och lämnade vallen som fortsatt åtta. På mellanrundan tog sig Peppe förbi Slovenien, men blev passerad av italienaren Tommaso Giacomel och hade samma placering när det var dags för det stående skyttet. Tyvärr åkte han på en straffrunda och föll till 10:e plats, men plockade tre placeringar på slutvarvet och växlade som sjua, 1,32 bakom Norge som tog över täten. Svensken hade sjätte åktid, totalt 33 sekunder långsammare än Tarjei Bö - och han var åtta på sträckan.

På sitt första varv avancerade Martin Ponsiluoma till sjätte plats, men tappade 14 sekunder mot ledande Johannes Thingnes Bö. I det liggande skyttet fick han använda ett extraskott och lämnade vallen som åtta, men passerade Slovenien och Tjeckien på mellanrundan och var sexa ännu en gång på väg in till stående. Där tvingades Martin använda alla sina tre extraskott och blev passerad av Tjeckien, men tog sig förbi Adam Vaclavik på slutvarvet och växlade som sjätte lag, 2,23 bakom Norge som ledde stafetten med en halvminut. I spåret var han sammanlagt 23 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö med näst bästa åktid - och han var trea på sträckan.

Sebastian Samuelsson låg kvar på sjätte plats på väg till det liggande skyttet och lämnade vallen på samma placering efter ett extraskott. På mellanvarvet tog han sig förbi schweizaren Jeremy Finello och var bara 12 sekunder bakom fyran Italien inför sista stående. Där fick Sebastian använda ytterligare två extraskott, men gick ut på slutvarvet som fortsatt femma. Det var drygt åtta sekunder upp till Elia Zeni, men svensken var förbi italienaren vid nästa mellantid och tog det svenska laget i mål som fyra, 2,39 bakom överlägsna Norge. Precis som Martin hade Sebastian näst bästa åktid, totalt 17 sekunder efter Vetle Sjåstad Christiansen - och han var även tvåa på slutsträckan.

– Jag tycker att vi är en klar medaljkandidat på VM-stafetten. Norge är bäst, sedan har Frankrike och Tyskland bra lag, men ställer du upp det tyska laget åkare mot åkare mot vårt lag tycker jag inte att de är bättre. Vi ska absolut vara med och fajtas om medalj på VM, sa en hoppfull och positiv SebastianSamuelsson till SVT Sport efter fjärdeplatsen.

Sverige hade fjärde åktid sammanlagt, 1,16 långsammare än Norge. Däremot var man bara 15:e lag på skjutvallen, 1,28 efter Rumänien.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-22

Senast uppdaterad: 2023-01-23

Författare: Svenska Skidskytteförbundet