Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson tvåa

Foto: Nordic focus

EM-silver till Tilda!

Tilda Johansson tog Sveriges första medalj under EM i Lenzerheide som imponerande tvåa i fredagens täta och spännande sprint, bara en halv sekund från segern - och med Stina Nilsson på fjärde plats. Anton Ivarsson och Malte Stefansson blev 12:e och 14:e man i herrarnas lopp.

Damer sprint

Tilda Johansson var snabbast av alla på väg in till det liggande skyttet, men åkte på en straffrunda och lämnade vallen som 11:a - 21 sekunder från täten. På mellanrundan avancerade hon en placering och lyckades sedan skjuta fullt i stående. Tack vare det klättrade Tilda vidare till tredje plats, men passerade även tyskan Vanessa Hinz på slutvarvet - och frågan var om hon även skulle klara av ledande Anastasia Merkushyna som hade knappt 10 sekunder tillgodo. Vid sista mellantiden hade avståndet minskat med mer än hälften, men till sist lyckades ukrainskan fixa guldet med en halv sekund före Tilda. Det var lite synd när segern var så nära, men 23-åringen från Anundsjö gjorde ännu en stark insats med tredje åktid sammanlagt - bara sex sekunder efter tyskan Selina Grotian. Hon har dessutom ett lysande utgångsläge inför morgondagen jaktstart. Stort grattis Tilda!

– Det var retsamt nära, men medaljen betyder otroligt mycket för mig och det är så himla häftigt, sa Tilda Johansson till SVT Sport efter EM-silvret och fortsatte:

– Jag kan inte vara mer än nöjd, jag är jätteglad. Jag var trött i benen och fick verkligen kriga, men jag valde andra skidor i dag och de var bättre än i onsdagens lopp. Jag gick mig totalt slut i sista backen och var nära att inte komma i mål.

Precis som Tilda inledde Stina Nilsson starkt i spåret med fjärde tid på det första varvet, men åkte även hon på en bom i liggande och gick ut på mellanrundan sex sekunder bakom landsmaninnan på 18:e plats. Hon var fem placeringar bättre på väg in till det stående skyttet och lyckades också nolla och lämnade vallen som fyra. Det var tyvärr alltför långt upp till den tredje pallplatsen, men Stina höll sin placering in i mål och en plats på blomsterceremonin - knappt åtta sekunder från segern och sex sekunder från bronset. Det var en härlig revansch efter distansloppet med ett betydligt bättre skytte - och i spåret hade Stina sjätte tid totalt, 19 sekunder efter snabbaste åkare. Precis som Tilda har hon skaffat sig ett fint och spännande utgångsläge inför jaktstarten.

Sara Andersson fick en lovande start med fem fullträffar i det liggande skyttet och lämnade vallen på 16:e plats. Däremot föll hon tillbaka på mellanvarvet och åkte dessutom på en bom i stående. Sara gick ändå ut på slutrundan som 25:a, men tappade i spåret ännu en gång och hamnade på 36:e plats i mål, 1,51 bakom Anastasia Merkushyna. Idag var hon totalt två minuter efter snabbaste åkare i spåret.

Efter en bom i liggande lyckades Felicia Lindqvist nolla i det stående skyttet. Hon gick ut på slutvarvet som 37:a, men fick släppa sju åkare förbi sig till 44:e plats i mål, nio sekunder bakom Sara. Åkmässigt var hon sammanlagt fem sekunder långsammare än sin unga landslagskompis.

Johanna Skottheim var åtta inför det liggande skyttet, men inledde med två bom och missade ytterligare ett skott i stående. Hon gick ut på slutvarvet som 41:a, men tröttnade och hamnade på 51:a plats i mål, drygt 10 sekunder bakom Felicia. I spåret var hon 1,22 långsammare än Selina Grotian.

Det blev två bom i det första skyttet för Ella Halvarsson som däremot lyckade nolla i stående. Men tyvärr gick hon i mål 13 sekunder från en plats i lördagens jaktstart som 66:a. Åkmässigt tappade Ella 2,26 mot den unga snabba tyskan.

 

Tre åkare vidare till jaktstarten

Tre åkare vidare till jaktstarten

Herrar sprint

Anton Ivarsson var 14:e man inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som 32:a efter en straffrunda. Han avancerade sju placeringar på vägen till stående och klättrade sedan vidare till 22:a plats, trots ytterligare en bom. Anton avslutade dessutom starkt med åttonde åktid på slutrundan där tog sig förbi 10 åkare till 12:e plats i mål som bäste svensk, 1,23 bakom segrande nollskytten Erlend Bjöntegaard från Norge. Vilken härlig födelsedag för den lovande 22-åringen från Östersund som fixade ett nytt fint personbästa och hade så bra som 11:e tid totalt i spåret, 1,04 långsammare än norrmannen Vebjörn Sörum. Det är dessutom inte mer än 40 sekunder upp till pallen inför morgondagens jaktstart.

Tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet gick Malte Stefansson ut på mellanrundan som 12:e man, 17 sekunder från täten. Han var en placering bättre på väg in till stående, men föll tillbaka efter två missade skott. Malte lämnade ändå vallen som 26:a och klättrade hela 12 placeringar på slutvarvet till 14:e plats i mål, knappt tre sekunder bakom Anton. Däremot var han fyra sekunder bättre än landsmannen åkmässigt med nionde tid sammanlagt, en minut efter snabbaste åkare. Det var ännu ett fall framåt för Malte som börjar få ordning på sitt skytte - och precis som för Anton finns alla möjligheter att klättra i jaktstarten med ett stabilt jobb på vallen.

Henning Sjökvist fortsatte sin fina skyttesvit med fullt i liggande. Han lämnade vallen som 36:a, men var fem placeringar sämre inför det stående skyttet - och gick sedan ut på slutvarvet som 43:e man efter en straffrunda. Henning blev till sist 48:a i mål, 2,20 bakom Erlend Bjöntegaard - och i spåret var han totalt 2,22 långsammare än Vebjörn Sörum.

De tre övriga svenskarna hamnade tyvärr utanför lördagens jaktstart. Viktor Brandt var drygt tre minuter från segern som 69:a i mål efter tre missade skott och var fem sekunder långsammare än Henning åkmässigt. Efter totalt sex bom kom Oskar Brandt på 84:e plats, en dryg halvminut bakom sin lillebror. Däremot var han 45 sekunder snabbare i spåret, totalt 1,42 långsammare än Vebjörn Sörum. Dala-Järnas Alfred Eriksson hamnade på 88:e plats i mål efter tre straffrundor, sex sekunder bakom Oskar. I spåret var han 2,46 efter snabbaste åkare.

I morgon fortsätter EM i Lenzerheide med två spännande jaktstarter. Damerna kör kl. 10.30 och herrarna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-27

Senast uppdaterad: 2023-01-28

Författare: Svenska Skidskytteförbundet