Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson två i jaktstarten

Foto: Nordic Focus

Tilda tog ännu ett EM-silver!

Tilda Johansson var segerläge efter tre nollor i damernas rafflande jaktstart under EM i Lenzerheide, men missade två skott i sista stående och blev tvåa på nytt. Stina Nilsson hamnade på femte plats, medan Anton Ivarsson slog sitt personbästa på nytt som 10:a i herrarnas lopp.

Damer jaktstart

Tilda Johansson tog direkt över ledningen från Anastasia Merkushyna, men fick sällskap av Stina Nilsson - och de två svenskorna kom in till vallen sex sekunder före Vanessa Hinz. När båda lyckades nolla i första liggande medan tyskan åkte på en straffrunda lämnade Tilda vallen först med Stina tätt i ryggen - och inför det andra skyttet hade de drygat ut avståndet bakåt till knappt 20 sekunder. Tack vare fem nya fullträffar växte svenskornas ledning till en dryg halvminut, men tyvärr åkte Stina på två bom i det tredje skyttet och föll till femte plats.

Tilda Johansson sköt däremot fullt för tredje gången och gick ut i ensamt majestät och hade ett försprång på hela 40 sekunder när det var dags för sista stående. Tyvärr gjorde stress och bendarr att hon åkte på två bom, medan Selina Grotian lyckades nolla och lämnade vallen tre sekunder före svenskan. Den unga tyskan är erkänt snabb på slutvarven när hon får hugg på en topplacering och efter straffrundorna kunde Tilda inte ta upp jakten utan fick sikta in sig på att klara andraplatsen. Hon höll också undan utan större problem för fransyskan Gilonne Guigonnat och fixade ett nytt svenskt silver som tvåa i mål, 18 sekunder från segern.

Trots ytterligare två straffrundor i det sista skyttet gick Stina Nilsson ut på slutvarvet som sexa och hamnade till sist på femte plats i mål och ännu en blomsterceremoni, efter att ha vunnit spurten motAlina Stremous från Moldavien. Stina var 56 sekunder bakom Selina Grotian i mål och hade tredje åktid sammanlagt, 19 sekunder efter italienskan Michela Carrara - och hon var 11:a i själva jaktstarten efter en nytt stabilt lopp.

Tilda Johansson var 21 sekunder långsammare än Stina med nionde tid i spåret, totalt 40 sekunder efter snabbaste åkare. Däremot var hon bäst av svenskorna som sjua i själva jaktstarten och har visat upp en fantastisk resultatrad i Lenzerheide med placeringarna 5-2-2. Stort grattis Tilda till ytterligare ett EM-Silver!

– Jag får ett riktigt bendarr på det sista stående skyttet och jag blir väldigt, väldigt nervös för jag vet ju att jag skjuter om guldet. Jag klarar det inte riktigt i dag men jag är samtidigt jätteglad att det räcker till en medalj. Ännu ett silver, vilken vecka det har varit. Jag kan inte vara annat än nöjd, sa Tilda Johansson till SVT Sport efter loppet.

Stina Nilsson och Tilda Johansson på vallen

Foto: Nordic Focus

Tack vare fullt i första liggande avancerade Sara Andersson till 29:e plats, men åkte på två bom i det andra skyttet. Det gick bättre i första stående med fem nya fullträffar på 25 sekunder - och trots ytterligare en straffrunda i det sista skyttet gick hon ut på slutvarvet som 29:a på nytt. Sara fick även samma placering i mål efter att ha klättrat sju placeringar från start, 3,36 bakom vinnaren Selina Grotian. I spåret var hon 1,36 efter snabbaste åkare - och dessutom 24:a i själva jaktstarten.

Johanna Skottheim hade fortsatta problem på skjutvallen med sammanlagt fem bom, men avancerade till 37:e plats i mål, 4,24 från segern. Hon var 12 sekunder snabbare än Sara åkmässigt, totalt 1,24 långsammare Michela Carrara. Det blev tre missade skott för Felicia Lindqvist som var 29:a som bäst, men hamnade på 38:e plats i mål - två sekunder bakom Johanna. I spåret tappade hon drygt två minuter mot snabbaste åkare.

Anton Ivarsson och Malte Stefansson

Herrar jaktstart

Anton Ivarsson inledde lovande med fullt både i det första och andra skyttet. Han gick ut på det tredje varvet som 10:e man, men var en placering sämre ut från vallen efter en bom i första stående. Anton satte punkt med samma resultat även i det sista skyttet, men gick ändå ut på slutvarvet som 10:a och höll placeringen in i mål - 2,08 bakom segrande norrmannen Vebjörn Sörum som följdes av ytterligare två landsmän på pallen. Åkmässigt var den unge svensken totalt 1,15 långsammare än tysken Philipp Nawrath med 18:e åktid - och han var dessutom 10:a även i själva jaktstarten. Dagens fina placering är personbästa ännu en gång för Anton som går från klarhet till klarhet. Frågan är när han får chansen i Världscupen...

Det blev två bom redan i det första skyttet för Malte Stefansson som lämnade vallen som 24:a. Tack vare snabbaste åktid på nästa varv avancerade han fyra placeringar och låg även kvar på 20:e plats, trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Tyvärr åkte Malte på hela tre straffrundor i första stående och föll sju placeringar, men tog revansch med fem fullträffar i det sista skyttet. Det gjorde att han var 19:e man ut på slutvarvet där han hade snabbaste åktid på nytt och klättrade vidare till 12:e plats i mål, 19 sekunder bakom Anton. Trots bommarna imponerade Malte stort i spåret med näst bästa åktid sammanlagt, bara åtta sekunder efter Philipp Nawrath - och han var 14:e man i själva jaktstarten.

Henning Sjökvist sköt totalt fem bom, men klarade sig från att bli varvad som 47:a i mål, 6,09 från segern. I spåret tappade han drygt tre minuter mot snabbaste åkare sammanlagt.

I morgon avslutas EM i Lenzerheide med mixstafett kl. 10.30, följt av singel mixstafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-28

Senast uppdaterad: 2023-01-29

Författare: Svenska Skidskytteförbundet