Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Anton Ivarsson trea på sprinten i Obertilliach

Anton Ivarsson trea på sprinten i Obertilliach

Anton trea i IBU-cupen!

Anton Ivarsson tog sin första individuella pallplats i IBU-cupen som sensationell trea i lördagens sprint i Obertilliach med näst snabbaste tid i spåret. I damernas lopp tangerade Ella Halvarsson sitt personbästa som femma efter fullt skytte - medan Felicia Lindqvist blev åtta i mål.

Herrar sprint

Anton Ivarssson inledde snabbt i spåret och var trea inför det liggande skyttet. Han lämnade också vallen på samma placering efter fem fullträffar på 28 sekunder, knappt fem sekunder bakom ledande Endre Strömsheim. På mellanrundan hade han näst bästa åktid och var drygt fyra sekunder före norrmannen på väg in till stående. Där blev det en bom, men Anton gick ändå ut på slutvarvet som sensationell trea och lyckades hålla placeringen ända in i mål, 23 sekunder bakom vinnaren Vebjörn Sörum. Åkmässigt var han näst snabbast sammanlagt, 22 sekunder efter norrmannen men före välmeriterade namn från Världscupen som Filip Fjeld Andersen och Tero Seppälä efter ännu en imponerande insats i spåret. Anton var dessutom femma på skjutvallen efter två serier på 49 sekunder. Vilken fantastiskt framgång för 22-åringen från Östersund som har alla möjligheter att slåss om en medalj i Junior-VM om en månad. Stort grattis Anton!

På det inledande varvet var Malte Stefansson bara 33:a, men lyckades nolla i liggande. Han hade 22 sekunder upp till täten som 14:e åkare när han gick ut på den andra rundan, men var i ett fint slagläge för en topplacering som nia inför det stående skyttet. Tyvärr åkte Malte på hela tre straffrundor och föll tillbaka rejält i resultatlistan, men klättrade sju placeringar på slutvarvet till 29:e plats i mål, 1,51 från segern. I spåret var han totalt 58 sekunder efter snabbaste åkare, vilket räckte till 20:e tid den här gången.

Team Sweden

Henning Sjökvist fick en fin start med fullt på 25 sekunder i det liggande skyttet och lämnade vallen som 10:e man, 21 sekunder från täten. Han låg fortfarande på 16:e plats på väg in till stående, men åkte på två bom och föll 12 placeringar. På slutvarvet blev Henning dessutom passerad av fem åkare till 33:e plats i mål, 1,57 bakom Vebjörn Sörum. Han var sammanlagt 1,29 långsammare än norrmannen i spåret, vilket ändå är bättre än tidigare - och åtta på skjutvallen efter två serier på 50 sekunder.

Trots en snabb öppning med bästa åktid på det första varvet fortsatte problem på skjutvallen för Oskar Brandt. Han missade två skott i liggande och fick samma resultat även i det stående skyttet, vilket gjorde att 27-åringen från Karlstad fick nöja sig med 42:a plats i mål - 2,09 från segern. Trots bommarna börjar Oskar få upp farten i spåret igen med 12:e tid totalt, 49 sekunder långsammare än Vebjörn Sörum.

Viktor Brandt kom inte till start på grund av sjukdom.

Ella Halvarsson och Felicia Lindqvist

Damer sprint

Ella Halvarsson var en knapp halvminut från täten inför det liggande skyttet, men lyckades nolla och lämnade vallen på 20:e plats. Hon låg även kvar på samma placering på väg in till stående, men klättrade ända till femte plats efter fem nya fullträffar. Tack vare 10:e åktid på slutvarvet lyckades Ella hålla undan för de snabbåkande konkurrenterna bakom och spurtade också i mål som fin femma, 22 sekunder bakom Juni Arnekleiv som vann för första gången i IBU-cupen. 23-åringen från Biathlon Östersund var betydligt snabbare än i torsdagens sprint med 20:e åktid sammanlagt, 1,01 bakom den segrande norskan - och med hjälp av det imponerande och felfria skyttet tangerade hon dessutom sitt personbästa i IBU-cupen!

Tack vare fjärde åktid på det första varvet och fem fullträffar på 27 sekunder i liggande gick Felicia Lindqvist ut på mellanrundan i en sensationell ledning med sju sekunder. På vägen till det stående skyttet fick hon visserligen släppa fyra åkare förbi sig, men var bara 10 sekunder från täten in på vallen. Tyvärr försvann möjligheterna till en pallplats efter en straffrunda och på slutvarvet blev Felicia dessutom passerad av två åkare till åttonde plats i mål, 31 sekunder från segern och nio sekunder bakom Ella. Däremot var hon drygt 11 sekunder snabbare än klubbkompisen med 15:e tid totalt i spåret, 49 sekunder efter Juni Arnekleiv. Det var ett fint formbesked från Felicia som visar vilken potential hon har när åkningen stämmer.

Tilda Johansson var åttonde åkare inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som tvåa - sju sekunder bakom Felicia. Hon passerade landsmaninnan på det andra varvet och låg kvar på andra plats när det var dags för stående, bara fem sekunder bakom Juni Arnekleiv. Tyvärr missade Tilda två skott och hamnade på 12:e plats i mål, 42 sekunder bakom den segrande norskan. Hon hade det aningen tyngre i spåret den här gången, men var ändå näst bäst av svenskorna med nionde tid sammanlagt - 39 sekunder efter snabbaste åkare. Trots den uteblivna topplaceringen behåller Tilda ledningen i den totala cupen, 78 poäng före fransyskan Gilonne Guigonnat som blev fyra idag.

Det var full fart från början från Stina Nilsson som var snabbast på det inledande varvet, men missade två skott i liggande. Tack vare femte åktid på mellanrundan klättrade hon ändå 16 placeringar till 18:e plats, men fick åka ytterligare två straffrundor efter det stående skyttet. Det gjorde att Stina föll fem placeringar, men lyckades ta sig förbi fyra åkare på slutvarvet till 21:a plats i mål -1,03 bakom Juni Arnekleiv. Trots de fyra bommarna imponerade Stina i spåret där hon hade fjärde tid totalt, bara 14 sekunder långsammare än norskan och klart snabbast av svenskorna.

Johanna Skottheim var sjuk och kom tyvärr inte till start.

Nu tar IBU-cupen paus, men är tillbaka igen för avslutningen på säsongen med två veckors tävlande i kanadensiska Canmore. Det hela inleds med sprint torsdagen den 23:e februari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-04

Senast uppdaterad: 2023-02-07

Författare: Svenska Skidskytteförbundet