Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna och Elvira på pallen under VM

Foto: Nordic Focus

Två svenska medaljer i VM-sprinten!

Hanna Öberg var bara två sekunder från segern som silvermedaljör i fredagens spännande sprint vid VM i Oberhof - och med Linn Persson på bronsplats, båda efter fullt skytte. Det hade också Anna Magnusson som blev nia i mål - och alla svenskorna hamnade bland de 22 främsta!

På väg in till det liggande skyttet hade Hanna Öberg sjätte åktid, men lämnade vallen som tvåa efter fem fullträffar - fyra sekunder bakom Ingrid Landmark Tandrevold. På mellanrundan ökade avståndet med ytterligare fem sekunder men hon låg fortfarande på andra plats när det var dags för stående. Där åkte norskan på två bom medan Hanna lyckades nolla ännu en gång - och tack vare det felfria skyttet gick svenskan ut på slutvarvet i en ledning med nio sekunder före Denise Herrmann-Wick. Trots att hon fortsatte att åka riktigt fort gick det inte rå på tyskan och i mål var Hanna drygt två sekunder från segern på silverplats - för övrigt hennes första VM-medalj i sprint. Vi fick se ännu en kanontävling av 27-åringen från Piteå som var trea både på det andra och tredje varvet och även sammanlagt, bara 13 sekunder efter Denise Herrmann-Wick. Stort grattis Hanna!

Hanna Öberg berättade för SVT Sport att det kändes lite snöpligt att komma tvåa med så liten marginal:

– Men jag är jättenöjd med mitt lopp. Jag skjuter fullt för första gången på en mästerskapssprint. Det var bara de sista två sekunderna som saknades, annars var det perfekt.

Linn Persson fick en smakstart med fullt i liggande och var bara 10 sekunder från täten som femma ut på mellanvarvet. Där fick hon visserligen släppa tre åkare förbi sig, men sköt sedan snabbt och felfritt ännu en gång på 23 sekunder och avancerade lite överraskande ända till tredje plats, 17 sekunder bakom Hanna. Det var mindre än fyra sekunder ner till Marte Olsbu Röiseland på fjärde plats, men Linn avslutade starkt med 10:e åktid på slutrundan och lyckades hålla undan och ta sin allra första individuella mästerskapsmedalj som trea i mål - 26 sekunder från segern. Det var en härlig och välförtjänt framgång för värmländskan som hade 11:e tid totalt i spåret, 39 sekunder långsammare än Denise Herrmann-Wick. Linn var dessutom femma på skjutvallen efter två serier på 50 sekunder. Stort grattis Linn till en imponerande insats!

– Det är ju jättejättekul och jättejättejobbigt för jag hörde att jag gick ut som trea, fyra sekunder bak till Marte, och tänkte att ”usch, det här är nog det viktigaste varvet jag någonsin har åkt”. Viktigaste två och en halv kilometerna i mitt liv ungefär, så nu gäller det att åka på. Men det var tufft. Men jag kände mig stark och tyckte ändå att jag hade krafter kvar så jag kunde fördela krafterna väl, sa en överlycklig Linn Persson till SVT Sport efter loppet.

Precis som Hanna och Linn inledde Anna Magnusson med en nolla i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen som 26:a, men klättrade hela 15 placeringar efter fem fullträffar även i stående. På slutvarvet tog sig svenskan dessutom förbi två åkare med åttonde tid i spåret till nionde plats i mål, en knapp minut bakom Denise-Herrmann-Wick. Sammanlagt var Anna 1,01 långsammare än tyskan åkmässigt, men det felfria skyttet lovar gott inför fortsättningen. Det är nämligen bara en dryg halvminut upp till pallen inför jaktstarten.

Elvira Öberg var bara en sekund efter Hanna inför det liggande skyttet, men åkte på en straffrunda och fick jobba lite i motvind. Hon avancerade ändå 13 placeringar till 21:a plats på vägen till stående, men missade ytterligare ett skott. Det gjorde att Elvira lämnade vallen som 23:a, men avslutade med fjärde åktid och klättrade till 16:e plats i mål, 1,14 från segern. I spåret hade hon sjunde tid totalt i dagens sprint, 28 sekunder långsammare än Denise Herrmann-Wick. Räkna med en rejält revanschsugen Elvira till söndagens jaktstart.

Det var först igår som Mona Brorsson fick veta att Sverige hade en femte plats i sprinten så att hon skulle få starta - och den möjligheten förvaltade hon på allra bästa sätt. Tack vare fullt i liggande lämnade Mona vallen som 31:a och klättrade sedan till 18:e plats efter ytterligare en nolla i det stående skyttet. Mona fick däremot släppa fyra åkare förbi sig på slutvarvet, men gjorde ändå säsongens bästa lopp som 22:a i mål, 1,31 bakom Denise Herrmann-Wick. Åkmässigt var hon 1,33 långsammare än tyskan.

I morgon fortsätter VM i Oberhof med herrarnas sprint kl. 14.30. Vi får hoppas att svenskarna fick lite extra inspiration av dagens dubbla medaljer så att framgångarna fortsätter.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-10

Senast uppdaterad: 2023-02-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet