skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson brons på VM jaktstart

VM-brons till Sebastian i jaktstarten!

Sebastian Samuelsson fixade Sveriges tredje medalj när han klättrade ända till bronsplats i söndagens rafflande jaktstart vid VM i Oberhof, efter att ha knäckt norrmannen Tarjei Bö strax innan upploppet. I damernas lopp blev Linn Persson bästa svenska på 10:e plats i mål.

Herrar jaktstart

Tack vare fem fullträffar i första liggande avancerade Sebastian Samuelsson till åttonde plats - och plockade ytterligare tre placeringar efter ännu en nolla i det andra skyttet. Det var bara en straffrunda upp till pallen inför första stående där Sebastian lyckades skjuta fullt för tredje gången, vilket gjorde att han lämnade vallen som fjärde åkare. Han kom sedan in till avgörandet på vallen som trea, tillsammans med två norrmän för att skjuta om bronset. När Sebastian åkte på två bom trodde man att medaljchansen var borta, men när även konkurrenterna missade två skott gick svensken ut på slutvarvet som fyra - tre sekunder bakom Tarjei Bö. Snabbt tog sig Sebastian ifatt norrmannen och la sig taktiskt bakom honom, men gjorde ett distinkt ryck strax innan det långa upploppet och lyckades hålla undan in i mål som bronsmedaljör, 1,54 bakom överlägsne vinnaren Johannes Thingnes Bö. Det var ännu en imponerande klättring av Sebastian som verkar ha hittat åkformen lagom till VM. Han hade femte tid totalt i spåret, 34 sekunder efter schweizaren Jeremy Finello som överraskande var snabbast - och var dessutom fyra i själva jaktstarten. Stort grattis Sebastian!

– Det är det här som är skidskytte, det går upp och det går ner. Man gråter oavsett, höll jag på att säga. Det är fantastiskt kul och jag är väldigt glad. Jag har haft en ganska tuff säsong och att få vända det och göra det här i dag är jag väldigt nöjd med. I dag gav jag mig själv chansen, sa en lättad Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter loppet.

Martin Ponsiluoma inledde med en bom i första liggande, men plockade ändå en placering till 17:e plats med fin fart i spåret - och trots en straffrunda vardera i det andra och tredje skyttet var han 14:e man ut på det fjärde varvet. Tack vare snabbaste åktid låg svensken på åttonde plats inför sista stående, men föll 10 placeringar efter hela tre missade skott och hamnade också på 18:e plats i mål - 3,50 bakom den segrande norrmannen. I spåret var Martin en knapp sekund långsammare än Sebastian med sjätte tid sammanlagt, 35 sekunder efter snabbaste åkare.

Det började lovande för Jesper Nelin som avancerade hela 22 placeringar till 23:e plats efter fullt både i första och andra liggande. När han lyckades sätta alla skotten även i det tredje skyttet låg Piteåkaren på 16:e plats, men föll fem placeringar efter en bom i sista stående. Jesper var drygt fyra minuter bakom Johannes Thingnes Bö som 23:a i mål, efter att ha blivit passerad av två åkare på slutvarvet. Åkmässigt var han totalt 1,22 långsammare än Jeremy Finello, men däremot nionde man i själva jaktstarten efter en stark klättring och imponerande skytte.

Peppe Femling åkte på en bom vardera i de två liggande skyttena, men var bara en placering sämre än vid starten som 28:a när han gav sig ut på det tredje varvet. I första stående lyckades han dessutom nolla och avancerade fem placeringar, men avslutade med en tredje straffrunda och hamnade på 25:e plats i mål, fem sekunder bakom Jesper. I spåret var Peppe 1,50 efter snabbaste åkare.

Damer jaktstart

Linn Persson fick sällskap av Marte Olsbu Röiseland på det inledande varvet och låg strax bakom norskan som fyra inför första liggande. Tack vare fem fullträffar på 26 sekunder lämnade hon vallen på tredje plats, nio sekunder från täten. Däremot blev det två bom i det andra skyttet, vilket gjorde att Linn föll sju placeringar och tappade kontakten med täten. Hon avancerade ändå till åttonde plats trots ytterligare ett missat skott i första stående och avslutade sedan med en snabb och felfri serie på 20 sekunder. Linn gick ut på slutvarvet som femma, men blev passerad av fem åkare på slutvarvet till 10:e plats i mål - 1,27 bakom fransyskan Julia Simon som avgjorde i det sista skyttet. I spåret var Boreåkaren 1,27 långsammare än hennes landsmaninna Sophie Chauveau, men var näst snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,42.

Det tog inte lång tid förrän Hanna Öberg var ifatt Denise Herrmann-Wick och de kom även in tillsammans till de inledande skyttet, en dryg halvminut före de närmaste förföljarna. Trots en straffrunda var svenskan först ut på det andra varvet, men hade på nytt sällskap av tyskan inför nästa besök på skjutvallen. Tyvärr gjorde två missade skott både i andra liggande och första stående att Hanna föll till 10:e plats, men tog viss revansch med fem fullträffar i det sista skyttet. Hon gick ut på slutvarvet som åtta, men tröttnade en aning i de tunga backarna och hamnade på 12:e plats i mål - fem sekunder bakom Linn. I spåret var Hanna 1,10 efter snabbaste åkare, en bra bit ifrån farten i sprinten. Dessutom var skyttet lite oroande, även om en del kan skyllas på dimman i Oberhof.

Mona Brorsson klättrade till 16:e plats efter en inledande nolla och fortsatte med samma resultat även i det andra liggande skyttet. Tack vare det fina jobbet på skjutvallen gick hon ut på det tredje varvet som åtta, men föll tre placeringar efter ett missat skott i första stående. Mona avslutade sedan med ytterligare en bom och spurtade i mål på 15:e plats, knappt två minuter bakom Julia Simon. Värmländskan höll ihop skyttet riktigt bra i den luriga dimman och var lite överraskande snabbast av svenskorna åkmässigt, 1,07 efter Sophie Chauveau. Mona hade dessutom 13:e tid i själva jaktstarten.

Det blev en lovande start med fem fullträffar i det inledande skyttet för Anna Magnusson som avancerade tre placeringar till sjätte plats. Tyvärr gjorde två bom i andra liggande att hon föll sju placeringar - och efter ytterligare två varv i straffrundan efter första stående låg hon på 19:e plats. Anna lyckades ändå nolla i det avslutande skyttet och plockade en placering till 18:e plats i mål, 2,16 från segern. Hon var sammanlagt 1,13 efter snabbaste åkare i spåret.

Elvira Öberg hade ont i halsen och kom tyvärr inte till start.

VM i Oberhof fortsätter närmast med herrarnas distanslopp på tisdag kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-12

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Författare: Svenska Skidskytteförbundet