skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson tar brons på VM distansen

Sebastian på medaljplats i VM-distansen!

Det blev ännu en bronsmedalj för Sebastian Samuelsson i tisdagens tuffa distans under VM i Oberhof, bara fyra tiondelar från silvret efter en imponerande insats både i spåret och på vallen. Martin Ponsiluoma sköt fyra bom och hamnade på 11:e plats i mål, men hade tredje åktid.

Sebastian Samuelsson inledde i ett rasande tempo och var klart snabbast till den första mellantiden, men lugnade sig lite och kom in till första liggande som tredje man. Tack vare fem fullträffar gick svensken ut på nästa varv som trea och tog därefter över ledningen med tre sekunder efter ytterligare en nolla i det andra skyttet. Tyvärr gjorde en bom i andra liggande att Sebastian föll till fjärde plats, men lämnade sedan vallen som trea efter fullt skytte för tredje gången i sista stående. Han hade Quentin Fillon Maillet bara sex sekunder bakom sig, men drog ifrån fransmannen direkt och närmade sig även Sturla Holm Laegreid på silverplatsen. Vid sista mellantiden skiljde det drygt tre sekunder, men Sebastian avslutade starkt med näst bästa åktid och var bara fyra tiondelar efter norrmannen i mål som bronsmedaljör - 1,11 bakom Johannes Thingnes Bö som vann trots två missade skott. Sammanlagt hade han fjärde tid i spåret, 1,59 långsammare än den suveräne norrmannen. Stort grattis till Sebastian som är en mästare på att hitta formen när det handlar om medaljer!

– Jag körde nästan allt vad jag hade i början, ville inte ha Fillion Maillet i ryggen, kände att jag hade energin i dag, det var väldigt löst i slutet av varvet. Vet att skjuter jag fullt så har jag bra chans på medalj och är stolt över att jag klarar det i fjärde. Sneglade upp och såg att det var en trea, men jag är väldigt nöjd, sa Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter sitt andra VM-brons.

På väg in till det inledande skyttet var Martin Ponsiluoma fyra sekunder långsammare än Sebastian, men lämnade vallen en knapp sekund före landsmannen som tvåa efter fem fullträffar på 25 sekunder. Däremot blev det en bom i första stående, vilket gjorde att han föll fyra placeringar - och efter ytterligare två tilläggsminuter i det tredje skyttet låg Martin på 22:a plats. Han satte punkt med ännu ett missat skott i sista stående och avancerade sedan tre placeringar på slutvarvet till 11:e plats i mål, 3,42 från segern. Trots de fyra bommarna fortsatte Martin sin fina fart i spåret med tredje tid totalt, 1,54 efter snabbaste åkare och fem sekunder bättre än Sebastian.

Jesper Nelin inledde lovande med en nolla i första liggande och gick ut på nästa runda som 10:a. När han lyckades skjuta fullt även i stående avancerade han tre placeringar och låg sedan kvar på sjunde plats efter fem nya fullträffar i det tredje skyttet. Inför sista stående hade Jesper ett jätteläge för en topplacering med ytterligare en nolla, men avslutade i stället med två bom. Det gjorde att han hamnade på 22:a plats i mål, - 4,44 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var Jesper 4,12 långsammare än norrmannen, men imponerade ännu en gång på skjutvallen.

Tack vare fullt i det första skyttet lämnade Emil Nykvist vallen på 17:e plats, men åkte sedan på en bom i stående och föll 13 placeringar. Det gick bättre i andra liggande och efter fem nya fullträffar avancerade han till 25:e plats. Emil var ytterligare en placering bättre inför sista stående och på väg mot nytt personbästa, men missade tre av skotten och fick nöja sig med 49:e plats i mål - 7,13 från segern. I spåret var han 4,51 efter snabbaste åkare.

Det var en tung dag för Peppe Femling som hade totalt sju bom och hamnade på 79:e plats i mål, knappt 10 minuter bakom Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt var han 4,59 långsammare än norrmannen.

I morgon är det damernas tur att köra distans, med start kl. 14.30. Vi håller tummarna för fler svenska medaljer!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-14

Senast uppdaterad: 2023-02-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet