Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna och Linn på toppen av pallen i dagens distans på VM

Foto: Nordic Focus

Svensk dubbelseger i damernas distans!

Hanna Öberg visade mästarklass ännu en gång genom att ta hem VM-guldet i onsdagens spännande distanslopp i tyska Oberhof, trots en bom men med tredje tid i spåret. Dessutom imponerade Linn Persson med att skjuta fyra nollor och fixa ytterligare en svensk silvermedalj!

Hanna Öberg öppnade med fjärde tid på det inledande varvet, men åkte på en bom i första liggande och lämnade vallen som 33:a. Hon avancerade däremot 16 placeringar på nästa varv och klättrade vidare till sjätte plats efter fullt på 24 sekunder i första stående. Tack vare ytterligare en nolla i andra liggande gick Hanna ut på det fjärde varvet som femma och plockade ytterligare en placering på vägen till sista stående med tredje tid i spåret. Det var fortfarande 40 sekunder upp till ledande Lisa Vittozzi, men när italienskan missade det allra sista skottet fanns chansen till medalj kvar i högsta grad. Svenskan visade också sin kyla genom fem fullträffar på 24 sekunder, vilket gjorde att hon lämnade vallen som tvåa - knappt 15 sekunder bakom Linn Persson. På slutvarvet var det dock ingen tvekan vem som var starkast. Hanna tog direkt in mycket tid och var förbi landsmaninnan vid den andra mellantiden - och i mål var hennes segermarginal 10 sekunder. Vilken härlig uppvisning av 27-åringen från Piteå som hade tredje åktid sammanlagt, 32 sekunder efter fransyskan Julia Simon. VM-guldet kom dessutom precis på femårsdagen av Hannas överraskande OS-seger i PyeongChang 2018. Stort grattis "drottningen av distans"!

– Det är overkligt och jag har fått flera notiser på förmidddagen om att det var exakt fem år sedan jag vann det första OS-guldet och är så stolt över vad jag presterar även om det inte blev fyra nollor, sa en glad Hanna Öberg till SVT Sport och fortsatte.

– I det sista skyttet på en distans har jag verkligen bra självförtroende. Fick höra att det var 14 sekunder och tänkte att jag skulle ta den här chansen, jag hade den på sprinten men nådde då inte riktigt ända fram.

På väg in till första liggande var Linn Persson 18 sekunder från täten, men gick ut på det andra varvet som sexa efter fem fullträffar. Hon lyckades sedan skjuta fullt även i första stående och avancerade till andra plats, sex sekunder bakom Lisa Vittozzi, och höll avståndet på vägen till andra liggande. Där nollade båda ännu en gång, men Linn sköt lite snabbare och var nu bara sex tiondelar efter italienskan. Däremot växte avståndet med 25 sekunder på det fjärde varvet, men medan Lisa Vittozzi missade det allra sista skottet höll svenskan nerverna i styr och sköt fullt för fjärde gången - dessutom på 23 sekunder. Det gjorde att Linn lämnade vallen i guldläge - och nu var det i stället lagkompisen Hanna Öberg som var 15 sekunder bakom som det stora hotet mot segern. Tyvärr tröt orken en aning för värmländskan på slutvarvet där hon blev passerad av Hanna och var till sist 10 sekunder efter henne i mål. Men Linn höll ändå undan för de övriga konkurrenterna utan större problem och fixade ett svenskt silver och sin andra medalj under mästerskapet. Hon var 1,45 efter snabbaste åkare i spåret, men däremot trea på skjutvallen efter fyra serier på 1.42. Stort grattis Linn till en ny suverän insats!

– Jag är så himla glad, det är så sjukt häftigt. Jag kan inte göra så mycket bättre än att skjuta fyra nollor och Hanna gör ett kanonrace och det är helt okej att bli slagen av en svensk. Sjukt häftigt att vi kan prestera på den här nivån, sa en trött men lycklig Linn Persson till SVT Sport.

Mona Brorsson inledde med en nolla på 26 sekunder i första liggande och lämnade vallen som sensationell tvåa, bara sju sekunder från täten. Däremot blev det två bom i det andra skyttet, vilket gjorde att hon föll tillbaka i resultatlistan. Mona lyckades sedan nolla i andra liggande och avancerade till 24:e plats, men avslutade med ytterligare ett missat skott i sista stående och blev 29:a i mål - 4,51 bakom Hanna. I spåret var hon 3,10 långsammare än Julia Simon.

Efter två bom i det inledande skyttet och ytterligare ett missat skott i första stående låg Anna Magnusson bara på 57:e plats. Men tack vare fullt i både det tredje och fjärde besöket på skjutvallen klättrade hon rejält och hamnade till sist på 35:e plats i mål, en halvminut bakom Mona - och åkmässigt var Anna sju sekunder långsammare än landsmaninnan.

I morgon fortsätter VM i Oberhof med singel mixstafett kl. 15.10 där Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson försvarar de svenska färgerna. Håll tummarna!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-15

Senast uppdaterad: 2023-02-16

Författare: Svenska Skidskytteförbundet