skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna Öberg vinner masstarten

Två guld och ett silver till Sverige i masstarterna!

Det blev stor svensk succé i de avslutande masstarterna under VM i Oberhof. Först tog Sebastian Samuelsson guld efter ett perfekt lopp - och med Martin Ponsiluoma på silverplats. Därefter lyckades Hanna Öberg hålla undan för konkurrenterna och vinna damernas tävling!

Herrar masstart

Sebastian Samuelsson inledde lovande med fem fullträffar i det första liggande skyttet. Han gick ut på det andra varvet som sexa och var en placering bättre på väg in till andra liggande. Tack vare ytterligare en nolla lämnade Sebastian vallen som tvåa, två sekunder bakom fransmannen Fabien Claude - men hade sällskap av ytterligare fem åkare inför det tredje skyttet. Där lyckades svensken skjuta fullt för tredje gången och gick ut på det fjärde varvet som fortsatt tvåa, 10 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. När det var dags att skjuta om medaljerna i sista stående hade avståndet växt med några sekunder, men när norrmannen missade det allra sista skottet hade Sebastian chansen. Han tog visserligen tid på sig, men sköt felfritt och gick ut på slutvarvet strax bakom Martin Ponsiluoma som var lite snabbare på vallen - och med Johannes Thingnes Bö ytterligare sex sekunder bakom. Det var upplagt för en spurtstrid, men Sebastian ville annat och gjorde ett starkt ryck förbi Martin i långbacken och drog ifrån både honom och norrmannen. På upploppet hann han till och med vinka till publiken och njuta av sitt första individuella VM-guld. 25-åringen från Sollefteå var snabbast på det sista varvet och hade tredje tid totalt i spåret, bara sju sekunder långsammare än Martin efter ett perfekt upplagt lopp - och dessutom med fyra nollor. Stort grattis Sebastian!

– Det är det bästa loppet i min karriär, utan tvekan, sa en stolt Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter VM-guldet och fortsatte.

– Jag klarade av att skjuta fyra nollor och hade krut kvar. Det var taktiskt perfekt upplagt. Att bli världsmästare när Johannes Thingnes Bö dominerat och man tänkt att vi andra fått kämpa om silvret betyder väldigt mycket.

Precis som Sebastian fick Martin Ponsiluoma en fin start med fullt i det inledande skyttet och lämnade vallen fyra sekunder före landsmannen som tvåa. På nästa varv trycktes fältet ihop, men han låg fortfarande strax bakom ledande Sturla Holm Laegreid på väg in till andra liggande. Tyvärr gjorde en bom att Martin föll till femte plats, men lyckades ta sig ifatt åkarna i täten med andra tid på det tredje varvet. Trots ytterligare ett missat skott i första stående avancerade Martin en placering och fortsatte sedan med snabbaste åktid på det fjärde varvet och kom in till det avslutande skyttet som trea, bara sex sekunder bakom Sebastian. Tack vare fem fullträffar på 21 sekunder gick Martin lite överraskande ut först på slutvarvet, strax före landsmannen medan Johannes Thingnes Bö var sju sekunder bakom efter ett varv i straffrundan. De båda svenskarna ville inte släppa in honom i matchen utan gav allt direkt, men i långbacken blev Martin passerad av Sebastian och kunde inte hänga på. Däremot lyckades han hålla norrmannen bakom sig och gick i mål som säker silvermedaljör, 10 sekunder bakom Sebastian - och kunde fira en svensk dubbelseger tillsammans med lagkompisen. Martin gjorde en imponerande insats med bäst åktid sammanlagt - och han var dessutom snabbast även på skjutvallen efter fyra serier på 1,33. Stort grattis Martin!

– Det är helt fantastiskt och jag är inte ledsen över att missa guldet. Jag tog tillvara på chansen och hade en otroligt bra dag. Sebastian var otroligt stark i dag och sköt fyra nollor, jag kunde glida med, sa en nöjd Martin Ponsiluoma till SVT Sport efter sitt silver.

Jesper Nelin inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen som nia, 14 sekunder från täten. Däremot blev det en bom i det andra skyttet, vilket gjorde att han föll tre placeringar - och efter ytterligare ett missat skott i första stående låg Jesper på 15:e plats. Han avslutade med samma resultat även i det sista skyttet och klättrade sedan tre placeringar på slutvarvet till 16:e plats i mål, drygt två minuter bakom Sebastian. Jesper hade nionde tid totalt i spåret, 49 sekunder efter Martin efter ännu ett stabilt lopp.

Det blev en jobbig dag på skjutvallen för Peppe Femling som sköt hela sju bom och hamnade på 30:e plats i mål, 5,48 från segern. I spåret var han 3,21 efter snabbaste åkare, men hade inte mycket att kämpa för mot slutet efter fyra missade skott i det tredje skyttet.

Sebastian Samuelsson vinner och Martin Ponsiluoma silver på masstart på VM

Damer masstart

Hanna Öberg missade det allra första skottet men satte resten i första liggande och var 22 sekunder från täten ut från vallen. På det andra varvet avancerade hon starkt till 11:e plats med näst bästa åktid, men sköt ytterligare en bom och föll två placeringar. Däremot gjorde fem fullträffar på 21 sekunder i första stående att Hanna gick ut på det fjärde varvet som trea - och inför det sista skyttet hade hon 16 sekunder upp till Julia Simon och Anais-Chevalier-Bouchet i täten. Men medan båda missade ett skott vardera lyckades svenskan nolla ännu en gång på 21 sekunder och var först ut från vallen, fem sekunder före Ingrid Landmark-Tandrevold som också sköt fullt - och med fransyskorna ytterligare fyra sekunder bakom. I början av slutvarvet var det Julia Simon som tog upp jakten på svenskan, men tröttnade mot slutet av långbacken - och i stället fick norskan nya krafter och var det stora hotet mot en svensk seger. Men Hanna fortsatte oförtrutet i spåret och höll henne 5-6 sekunder bakom sig efter en enorm kämpainsats och spurtade till sist i mål som lycklig guldmedaljör. Hon var snabbast på slutvarvet och även sammanlagt åkmässigt efter en fantastisk insats, inte minst med tanke på de tidiga bommarna. Hanna hade dessutom fjärde tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,33 och kan efter två guld och ytterligare två medaljer kalla sig VM-drottning. Stort grattis Hanna!

– Jag lever i en dröm just nu, är i flytzonen, sa en lycklig och mycket rörd Hanna Öberg med tårar i ögonen till SVT Sport:

– Det var en kamp och jag var tvungen att gå för det och köra och det höll hela vägen. Jag lyckas på något vis få ihop allt på det här VM:et ända in i kaklet och kunde utnyttja att jag befann mig i zonen. Det är sjukt!

Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i det inledande skyttet var Linn Persson först ut från vallen, men låg trea i ett långt koppel av åkare på väg in till andra liggande. Där gick det ännu snabbare - och efter ytterligare en nolla på 22 sekunder var svenskan tillbaka i täten. Linn kom sedan in till första stående som tvåa tillsammans med Anais Chevalier-Bouchet och Lisa Theresa Hauser, men åkte på en straffrunda och föll till femte plats. Hon avslutade sedan med samma resultat även i sista stående och lämnade vallen som 11:a, men passerade tre åkare på slutvarvet till åttonde plats i mål - en dryg minut bakom Hanna. I spåret hade Linn 11:e tid totalt, 53 sekunder långsammare än landsmaninnan, men var däremot snabbast av alla på skjutvallen efter fyra serier på 1,28. Hon kan vara riktigt stolt efter ett VM med två individuella medaljer - och dessutom ett brons i damernas stafett.

Mona Brorsson inledde med en bom i första liggande, men lyckades nolla i det andra skyttet och avancerade till 19:e plats. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott i första stående, vilket gjorde att hon föll fyra placeringar. Däremot lyckades Mona skjuta fullt på 24 sekunder i det avslutande skyttet och klättrade till 21:a plats i mål, 2,23 från segern - och värmländskan var totalt 1,43 långsammare än Hanna åkmässigt.

Det blev tre bom redan i det första skyttet för Anna Magnusson som lämnade vallen sist av alla. Tack vare fullt både i andra liggande och första stående avancerade hon ändå fem placeringar, men avslutade med ytterligare två missade skott och hamnade på 26:e plats i mål - 3,25 bakom Hanna. I spåret var Anna 10 sekunder långsammare än Mona, 1,53 efter snabbaste åkare.

Det har varit ett fantastiskt VM för svensk skidskytte med 11 medaljer - nytt rekord med råge. Tack till åkare, ledare, tränare, vallare och alla andra som medverkat till de stora framgångarna!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-19

Senast uppdaterad: 2023-02-26

Författare: Svenska Skidskytteförbundet