Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson

Ella trea i jaktstarten - och Tilda totalvinnare!

Ella Halvarsson klättrade 17 placeringar till tredje plats i mål efter fyra imponerande nollor i lördagens rafflande jaktstart i IBU-cupen. Dessutom lyckades Tilda Johansson ta hem segern totalt i IBU-cupen som åtta i mål - endast två poäng före fransyskan Gilonne Guigonnat!

Damer jaktstart

Efter fem fullträffar i första liggande klättrade Ella Halvarsson till 13:e plats och plockade därefter ytterligare tre placeringar efter ännu en nolla på 25 sekunder i det andra skyttet. På vägen till första stående hade Ella näst bästa åktid och var sjua in på vallen - och efter en tredje felfri serie låg hon på fjärde plats. När svenskan avslutade med att sätta alla skotten för fjärde gången på 24 sekunder gick hon ut på slutvarvet som sensationell trea och lyckades hålla placeringen in i mål, 23 sekunder bakom Marthe Kråkstad Johansen från Norge. Det här måste vara Ellas bästa lopp i karriären efter fullt skytte och sjunde tid i spåret. Hon var 1,11 långsammare än italienskan Michela Carrara, men bara 13 sekunder efter näst snabbaste åkare. 23-åringen från Biathlon Östersund var dessutom överlägset bäst i själva jaktstarten, nästan en minut före närmaste konkurrent och klättrade hela 17 placeringar. Stort grattis Ella till en suverän insats och den allra första pallplatsen i IBU-cupen!

Johanna Skottheim fick en fin start på vallen med fullt i det första skyttet och avancerade tre placeringar till tredje plats. Hon lyckades nolla även i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som tvåa, men tog därefter över ledningen med 20 sekunder efter fem nya fullträffar i första stående. På väg in till det sista skyttet hade Johanna sällskap av Emilie Ågheim Kalkenberg för att skjuta om segern, men när båda åkte på straffrundor tog Marthe Kråkstad Johansen chansen och smet förbi. Svenskan gick i stället ut på slutvarvet som femma, men blev passerad av två åkare till sjunde plats i mål - 1,20 bakom den segrande norskan. Det var synd med de två avslutande bommarna, men Johanna fick det också allt tuffare i spåret efterhand och var totalt 2,10 långsammare än bästa åkare. Däremot var hon snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,52 - och dessutom sjua även i själva jaktstarten.

Tack vare en inledande nolla klättrade Tilda Johansson till fjärde plats. Hon fortsatte med samma fina resultat även i det andra skyttet och lämnade vallen som trea, men föll sedan fyra placeringar efter två missade skott i första stående. Inför det avslutande skyttet låg närmaste konkurrenten om totalsegern på placeringen strax bakom Tilda, men medan svenskan åkte på ytterligare en straffrunda lyckades Gilonne Guigonnat skjuta fullt och avancerade till sjunde plats - och tog sig dessutom förbi Johanna Skottheim på slutvarvet och spurtade i mål som sexa. Tilda lämnade vallen som åtta, men var tvungen att hålla den placeringen för att vara före i sammandraget. Flera åkare hotade en bit bakom, men svenskan lyckades genom en kämpainsats hålla undan och ta sig i mål som åttonde åkare, 23 sekunder bakom Johanna. Hon var 1,41 långsammare än Michela Carrara i spåret, men hade till sist två poäng tillgodo mot Gilonne Guigonnat som totalvinnare i IBU-cupen. Stort grattis Tilda!

Emma Nilsson inledde med fullt i båda liggande skyttena och avancerade sju placeringar till 14:e plats. Däremot gjorde en bom i första stående att hon föll tillbaka något, men avslutade sedan med en tredje nolla. Tack vare det fina jobbet på vallen klättrade Emma till 14:e plats och fick även samma placering i mål, 2,36 bakom Marthe Kråkstad Johansen. Hon var nio sekunder långsammare än Tilda i spåret, totalt 1,50 efter snabbaste åkare efter ett nytt stabilt lopp.

Den här gången lyckades inte hålla Felicia Lindqvist hålla ihop skyttet lika bra som i sprinten utan fick en bom i varje skytte. Det gjorde att hon föll sju placeringar från start till 17:e plats i mål, 13 sekunder bakom Emma. Åkmässigt var Felicia 2,26 långsammare än Michela Carrara.

Anna Hedström åkte på tre bom redan i det första skyttet och hamnade till sist på 27:e plats i mål efter totalt sju missade skott, drygt fem minuter från segern. Hon tappade sammanlagt 1,54 mot snabbaste åkare.

Herrar jaktstart

Tack vare en nolla i första liggande avancerade Viktor Brandt till 27:e plats, men åkte på en straffrunda i det andra skyttet. Däremot lyckades han nolla på 21 sekunder i första stående och satte punkt med ännu en felfri serie på 22 sekunder i det sista skyttet. Viktor gick ut på slutvarvet som 21:a och fick samma placering i mål, 4,15 bakom Johan Olov Botn från Norge. Åkmässigt var svensken 1,47 långsammare än norrmannen Martin Uldal, men åtta i själva jaktstarten efter starkt skytte.

Oskar Brandt inledde lovande med fullt i båda liggande skyttena och klättrade till 19:e plats. Tyvärr föll han tillbaka efter två bom i det tredje skyttet och ytterligare två missade skott i sista stående. Oskar tog sig ändå förbi två åkare på slutvarvet till 24:e plats i mål, 14 sekunder bakom Viktor. Han hade femte tid totalt i spåret, 22 sekunder efter snabbaste åkare.

Tobias Arwidson sköt felfritt i första liggande, men fick en straffrunda i det andra skyttet. Han avancerade tre placeringar till 29:e plats efter ytterligare en nolla i första stående och höll placeringen in i mål, sex minuter från segern. Åkmässigt var han 2,31 långsammare än Martin Uldal.

Det blev totalt sju straffrundor för Simon Hallström som blev 33:a i mål, knappt sju minuter bakom Johan Olov Botn - och han var 1,19 efter snabbaste åkare i spåret.

I morgon avslutas IBU-cupen med mixstafett kl. 18.30, följt av singel mixstafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-04

Senast uppdaterad: 2023-03-04

Författare: Svenska Skidskytteförbundet