Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma

Foto: Nordic Focus

Martin bäst av svenskarna i distansen

Det var vackert vinterväder och vindstilla på vallen under torsdagens inledande distanslopp vid Världscupen i Östersund. Martin Ponsiluoma hamnade på åttonde plats i mål efter två missade skott i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg var främst av de svenska damerna på 20:e plats.

Damer distans

Elvira Öberg var 18 sekunder från täten inför det inledande skyttet, men lyckades nolla och lämnade vallen som 12:a. Däremot gjorde ett missat skott i första stående att hon föll tillbaka, men var felfri på nytt i det tredje skyttet. Trots en avslutande bom gick svenskan ut på slutvarvet som 21:a och hamnade på 20:e plats i mål, 3,34 bakom italienskan Dorothea Wierer som imponerade med fyra nollor. Idag var Elvira hela 1,33 långsammare än fransyskan Julia Simon, en bra bit ifrån hennes vanliga åkform.

Det blev en tuff start för Hanna Öberg med missade två skott i första liggande. Hon tog revansch med fem fullträffar på 25 sekunder i det andra skyttet och klättrade vidare till 37:e plats, trots en tredje bom i andra liggande. Hanna lämnade sedan vallen som 24:a efter ännu en nolla i sista stående och tog sig dessutom förbi en åkare med sjätte tid på slutvarvet till 23:e plats i mål, två sekunder bakom Elvira. I spåret hade hon 14:e tid totalt som snabbast av svenskorna - 50 sekunder efter bästa åkare.

Anna Magnusson inledde fint med fullt i det inledande skyttet och lämnade vallen på 13:e plats. Däremot gjorde en bom i första stående att hon föll tillbaka hela 15 placeringar, men lyckades därefter nolla på nytt i andra liggande och avancerade till 22:a plats. Anna satte punkt med ytterligare ett missat skott i sista stående och hamnade till sist på 25:e plats i mål, en dryg sekund bakom Hanna. Hon var sammanlagt 1,49 långsammare i spåret än Julia Simon.

Det blev världscupdebut med kort varsel för Ella Halvarsson som lyckades nolla i det inledande skyttet. Hon avancerade sedan sex placeringar till 17:e plats efter samma fina resultat även i första stående. Det blev däremot en bom i det tredje skyttet, men tack vare en tredje felfri serie i sista stående tog Ella åtta poäng som 33:a i mål - 4,46 bakom Dorothea Wierer. Hon var 3,42 efter snabbaste åkare i spåret, men hade bästa skytteresultatet av svenskorna efter en imponerande insats.

Precis som Ella fick Mona Brorsson en lovande start med fullt i första liggande och låg då på 18:e plats. Tyvärr åkte hon på två bom i första stående, men fortsatte sedan med felfritt skytte i de två avslutande serierna. Tack var det avancerade Mona sju placeringar till 37:e plats, men blev passerad av tre åkare på slutvarvet till 40:e plats i mål - 5,09 från segern. Åkmässigt var Mona 3,19 långsammare än Julia Simon, men däremot femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,43.

Linn Persson inledde också med fem fullträffar på 25 sekunder och lämnade vallen som nia. Däremot gjorde två bom både i det andra och tredje skyttet att hon föll tillbaka rejält i resultatlistan. Linn avslutade ändå fint med fullt på 24 sekunder i sista stående, men hamnade utanför poängplats som 45:a i mål - 14 sekunder bakom Mona. I spåret var hon sammanlagt 1,30 efter snabbaste åkare efter ännu en slitsam tävling.

Herrar distans

Martin Ponsiluoma låg trea inför det första skyttet, men åkte på en bom. Efter fem fullträffar i första stående avancerade han till 14:e plats, men missade ytterligare ett skott i andra liggande och föll sex placeringar. Martin satte däremot punkt med ännu en nolla på 22 sekunder i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet som 10:a - men tog sig förbi två åkare och hamnade på åttonde plats i mål, 2,29 bakom tysken Benedikt Doll som var den ende med fyra nollor. Det var tyngre i spåret än vanligt för Martin som hade 12:e tid totalt, 59 sekunder efter Philipp Nawrath från Tyskland - men han var femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,38.

Tack vare en nolla i första liggande lämnade Jesper Nelin vallen som fyra, nio sekunder från täten. Tyvärr gjorde en bom i första stående att han föll 10 placeringar, men klättrade därefter till sjunde plats efter fem nya fullträffar i det tredje skyttet. Jesper låg kvar på samma placering i ett fint läge för en topplacering inför sista stående, men missade ytterligare två skott och lämnade vallen på 17:e plats. Han avslutade däremot fint på slutvarvet där han passerade två åkare till 15:e plats i mål, 3,24 från segern. Idag var Jesper klart bästa svensk i spåret med sjätte tid sammanlagt, 32 sekunder efter snabbaste åkare.

Malte Stefansson fick en smakstart med fullt i det inledande skyttet. Han lämnade vallen som 12:a, men åkte på två bom i första stående och föll tillbaka rejält. Tack vare en nolla även i andra liggande gick han ut på det fjärde varvet som 31:a och avancerade sedan ytterligare fem placeringar, trots ännu ett missat skott i det avslutande skyttet. Malte tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet och blev 24:e man i mål, 4,14 bakom Benedikt Doll. Den unge svensken imponerande med 19:e tid totalt i spåret, 1,17 efter Philipp Nawrath - och dagens resultat är dessutom nytt fint personbästa.

Precis som Ella fick Viktor Brandt göra världsdebut efter ett sent återbud. Han inledde med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som 29:a, men ett missat skott i det andra skyttet och föll 17 placeringar. Tack vare fullt både i andra liggande och sista stående avancerade Viktor till 35:e plats och kämpade sedan hårt för att klara en poängplats. Tyvärr tröt orken på slutvarvet, vilket gjorde att han hamnade på 47:e plats i mål - 5,34 från segern. Han var 4,45 efter snabbaste åkare i spåret, men kan vara mycket nöjd med sin insats på skjutvallen.

Peppe Femling blev 73:a efter sex missade skott, 9,45 från segern - och han var drygt fyra minuter långsammare än Philipp Nawrath i spåret. Oskar Brandt hamnade på 88:e plats i mål efter nio bom, nästan 12 minuter bakom Benedikt Doll. Han var totalt 2,46 efter snabbaste man åkmässigt.

Världscupen i Östersund fortsätter med spännande stafetter på lördag. Damerna kör kl. 14.00 och herrarna kl. 16.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-09

Senast uppdaterad: 2023-03-10

Författare: Svenska Skidskytteförbundet