Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

JVM-brons till Sara!

Sara Andersson tog Sveriges första medalj på tredje plats i lördagens sprint för de äldre juniorerna vid VM i Shchuchinsk efter en spännande sekundstrid på slutvarvet. Alva Sköld blev dessutom stark sjua i mål, medan Erik Larsson hamnade på en fin niondeplats i herrarnas tävling.

Damer sprint

Sara Andersson inledde med tredje åktid på det första varvet. Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet lämnade hon vallen som tvåa, drygt två sekunder bakom Anaelle Bondoux från Frankrike. På mellanrundan fick Sara släppa två åkare förbi sig och missade sedan ett skott i stående. Trots det gick hon ut på slutvarvet som fortsatt fyra, men lyckades ta sig förbi två åkare på vägen till mål. Däremot blev hon passerad av fransyskan Jeanne Richard som knep andraplatsen - och Sara hotades också bakifrån av Anaelle Bondoux. Hon tog in hela 16 sekunder på slutvarvet, men var till sist två sekunder bakom i mål så Sara kunde jubla åt ett svenskt VM-brons - 55 sekunder bakom Selina Grotian som vann överlägset, trots två missade skott. 20-åringen från Mora gjorde ännu en imponerande insats med fjärde åktid sammanlagt, 1,12 långsammare än den snabbåkande tyskan - och har ett inspirerande utgångsläge inför morgondagens jaktstart. Stort grattis Sara!

På väg in till det liggande skyttet var Alva Sköld 14 sekunder från täten som sexa, men lyckades nolla och gick ut på mellanvarvet som fjärde åkare - en sekund bakom Sara. Hon var en placering bättre och i slagläge för en topplacering med ett felfritt stående skytte, men åkte på en straffrunda och föll till nionde plats. Alva passerade däremot två åkare på slutvarvet till sjunde plats i mål, 1,12 från segern. I spåret var hon 13 sekunder långsammare än Sara med sjätte tid totalt, 1,25 efter snabbaste åkare. Precis som lagkompisen har Alva visat framfötterna under JVM med toppinsatser både i spåret och på vallen - och det gällde även idag. Det är dessutom inte mer än 17 sekunder upp till pallen inför jaktstarten....

Bente Skåle tappade en dryg halvminut mot täten på det första varvet, men lyckades skjuta fullt i liggande och lämnade vallen som 23:a. När hon sedan satte alla skotten även i det stående skyttet avancerade Bente fem placeringar, men fick släppa fem åkare förbi sig slutvarvet och hamnade till sist på 23:e plats i mål - 2,13 bakom Selina Grotian. Åkmässigt var 21-åringen från Östersund sammanlagt 2,42 långsammare än tyskan, men kan vara mycket nöjd med sitt felfria skytte.

Herrar sprint

Erik Larsson var sju sekunder från täten som sjätte åkare inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som fyra efter fem fullträffar. På mellanrundan avancerade han en placering och var i medaljläge när det var dags för stående, men åkte tyvärr på två bom och föll till 14:e plats. Erik gjorde ändå ett riktigt starkt slutvarv där han tog sig förbi fem åkare med näst bästa åktid till nionde plats i mål, 1,17 bakom Campbell Wright från Nya Zeeland som sköt fullt och hade den bästa åktiden av alla. 20-åringen från Mora imponerade med andra åktid totalt, bara 13 sekunder efter den snabbe segraren. Det är inte är mer än en halvminut upp till pallen, så det finns alla möjligheter att klättra med stabilt skytte i söndagens jaktstart...

Det blev två bom redan i det liggande skyttet för Oscar Andersson - och efter ytterligare två missade skott i stående hamnade han på 52:a plats i mål, 3,46 från segern. Oscar var sammanlagt 2,06 efter snabbaste åkare i spåret, men däremot femma på skjutvallen efter två serier på 48 sekunder.

Alfred Eriksson fick en trist start med tre missade skott i liggande och sköt ytterligare en bom i det stående skyttet. Han blev till sist 54:a i mål, fyra sekunder bakom Oscar - men var däremot 15 sekunder snabbare än landsmannen åkmässigt, 1,51 långsammare än Campbell Wright.

I morgon avslutas Junior-VM i Shchuchinsk med fyra spännande jaktstarter där flera svenskar har fina utgångslägen. De yngre damerna kör kl. 06.00, följt av herrarna kl. 07.00. Efter en liten paus tar de äldre juniorerna över - först med damerna kl. 09.15 och till sist herrarna kl. 10.20 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-11

Senast uppdaterad: 2023-03-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet