Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Mittuniversitetet skriver avtal med IBU

Mittuniversitetet blir det första lärosätet att teckna samverkansavtal med Internationella skidskytteförbundet. Parterna skriver ett fyraårigt avtal om samverkan kring bland annat utbildning och forskning inom IBU Academy.

Avtalet med Mittuniversitetet är det första i sitt slag och undertecknas av IBU:s president Olle Dahlin, Mittuniversitetets rektor Anders Fällström samt Anna Olofsson, dekan vid fakulteten för humanvetenskap på Mittuniversitetet.

– Mittuniversitetet är redan idag ett av de ledande universiteten i världen när det kommer till forskning kring skidskytte och avtalet ger oss nya möjligheter att bidra till ökad kunskap och utveckling inom såväl den nationella som internationella skidskyttesporten, vilket är mycket glädjande, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

– IBU är mycket glada över att underteckna detta samarbetsavtal med Mittuniversitetet och öka vår kapacitet för forskning och utbildning. Mittuniversitetet är en högt ansedd institution och välkänd för sin expertis inom vintersport och skidskytte. Detta avtal är det första i sitt slag för IBU och är en del av vårt pågående engagemang för att utveckla partnerskap med internationella universitet som kan stödja det utmärkta utbildnings- och forskningsarbete som utförs av vår IBU Academy, säger Olle Dahlin, president IBU.

IBU Academy är en del av Internationella skidskytteförbundet och erbjuder ett brett utbud av program på nybörjar- och professionell nivå och bedriver en bred agenda för forskning och andra aktiviteter. I rollen som kunskapsresurs till skidskyttesporten bygger IBU Academy partnerskap med andra utbildningsinstitutioner, samhällsorganisationer, statliga myndigheter och privat sektor.

– Den samverkan som vi nu ska bygga upp rör bland annat gemensamma utbildningsinsatser mot såväl aktiva som ledare inom skidskyttesporten men även olika typer av forskningsprojekt som stärker Mittuniversitetets position samtidigt som det gagnar sporten, säger Anna Olofsson, dekan vid Fakulteten för humanvetenskap.

För Mittuniversitetets del blir docent Marko Laaksonen, tidigare förbundskapten i både Finland och Sverige, ansvarig och för IBU Academy kommer utbildningschef Gerold Sattlecker att ha huvudansvaret.

– Vi har haft en del samarbete med IBU sedan tidigare men det är så klart glädjande att vår forskning och vårt arbete med skidskytte i allmänhet blir uppmärksammat och leder till ett avtal. Detta är väldigt positivt, säger Marko Laaksonen, docent vid Mittuniversitetet.

IBU Academys utvecklingsdirektör Dagmara Gerasimuk kommenterar avtalet:

– Vi har redan en stark partner i Svenska skidskytteförbundet som stöttar oss i vår tränarutbildning, speciellt med våra kurser i Östersund. Mittuniversitetet som vår akademiska partner kommer att vara det perfekta komplementet till IBU Academys kurser. Dessutom ser vi många alternativ för projekt som Dual Career Programme, Research Grant Programme som vi vill genomföra med partners som Mittuniversitetet, säger hon.

Även Mittuniversitetet samverkar sedan flera år med Svenska skidskytteförbundet och under 2021 tecknades också ett avtal kring forskning och utveckling mellan dessa parter.

Kontaktpersoner:

Marko Laaksonen, docent vid Mittuniversitetet och tidigare förbundskapten för Finland och Sverige, 010-142 83 84, marko.laaksonen@miun.se

Gerold Sattlecker, utbildningschef IBU Academy, gerold.sattlecker@ibu.at, +43 650 5147 111

Publicerad: 2023-03-14

Senast uppdaterad: 2023-03-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet