Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma på pallen i Holmenkollen

Foto: Nordic Focus

Martin tvåa i herrarnas sprint!

Martin Ponsiluoma såg till att Sverige tangerade rekordet med 32 pallplatser under en säsong genom att bli tvåa i torsdagen sprint i Holmenkollen, tack vare snabb åkning och felfritt skytte. Johannes Thingnes Bö var tillbaka efter sjukdom och vann klart, trots en bom.

Martin Ponsiluoma tappade visserligen 20 sekunder mot Johannes Thingnes Bö på det inledande varvet, men lämnade vallen som trea efter fem fullträffar i det liggande skyttet. Han höll även placeringen med tredje åktid på mellanrundan och lyckades sedan nolla på 20 sekunder i stående. Tack vare det snabba och felfria skyttet avancerade Martin till andra plats och höll därefter tysken Benedikt Doll bakom sig på slutvarvet. I mål var han 24 sekunder bakom Johannes Thinges Bö som tvåa - och åkmässigt var svensken 52 sekunder långsammare än norrmannen med fjärde tid totalt. Han var dessutom sexa på skjutvallen efter två serier på 46 sekunder och har skaffat sig ett lysande utgångsläge inför lördagens jaktstart. Grattis Martin till ett nytt fint lopp och den femte pallplatsen under säsongen!

– Jag är riktigt nöjd med att skjuta noll bom i dag. Jag kände mig faktiskt riktigt sömnig och off under hela loppet egentligen. Första varvet kändes inte alls bra, men sen blev det bättre och bättre för varje varv. Skönt att kunna göra ett bra lopp trots att det känns lite sämre, berättade Martin Ponsiluoma efter loppet för SVT Sport och fortsatte:

– Det var nog bra att få den här genomköraren, med den i kroppen ska jag nog kunna göra det ännu bättre i jaktstarten.

Det blev en straffrunda i vardera skyttet för Peppe Femling som gick ut på slutvarvet som 51:a, men lyckades ta sig förbi sex åkare till 45:e plats i mål, 2,20 från segern. I spåret var han knappt två minuter efter snabbaste man sammanlagt och får i första hand satsa på att ta sig upp på poängplats i jaktstarten.

Jesper Nelin låg fint med som 12:a efter en nolla i liggande och var två placeringar bättre inför det stående skyttet. Tyvärr gjorde hela tre bom att han föll till 66:e plats, men klättrade starkt mot slutet och blev 52:a i mål - nio sekunder bakom Peppe. Åkmässigt var Jesper 1,25 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet lämnade Oskar Brandt vallen som 28:a, men åkte på två straffrundor i stående och föll till 60:e plats. På slutvarvet fick han kämpa för att klara en plats i jakstarten, vilket han lyckades med som 57:a i mål - 2,39 från segern. I spåret var Oskar 2,03 efter snabbaste åkare.

Malte Stefansson hamnade tyvärr utanför jaktstarten på 86:e plats i mål efter fyra missade skott, 3,28 bakom Johannes Thingnes Bö. Precis som Oskar var han sammanlagt 2,03 långsammare än norrmannen åkmässigt.

Det var en tuff världscupdebut för Henning Sjökvist som tappade 3,45 mot snabbaste åkare i spåret och blev 97:a i mål, 4.20 från segern. Han missade två skott i liggande, men lyckades däremot nolla i det stående skyttet.

I morgon fortsätter tävlingarna i Holmenkollen med damernas sprint kl. 15.20.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-16

Senast uppdaterad: 2023-03-17

Författare: Svenska Skidskytteförbundet