skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna Öberg tvåa och Anna Magnusson trea på sprinten i Oslo

Två svenskor på pallen i damernas sprint!

Hanna Öberg var bara tre sekunder från segern på andra plats i lördagens uppskjutna sprint i Holmenkollen med fullt skytte. Det hade även Anna Magnusson som blev trea efter en spännande sekundstrid. Martin Ponsiluoma hamnade på sjunde plats i herrarnas jaktstart.

Damer sprint

Hanna Öberg var 13 sekunder från täten inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som trea efter fem fullträffar - bara en halv sekund bakom ledande Julia Simon. På mellanrundan tappade fransyskan lite mark och åkte dessutom på en bom i stående, medan svenskan lyckades nolla på nytt och avancerade till andra plats - sex sekunder bakom Denise Herrmann-Wick som tog över ledningen. Hanna avslutade med näst bästa åktid på det sista varvet, men var till sist drygt tre sekunder bakom den segrande tyskan som tvåa i mål efter ett närmast perfekt lopp. Sammanlagt var hon 22 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic i spåret med tredje åktid. Stort grattis Hanna till ännu en suverän insats och säsongens femte pallplats!

– Jag satte allihopa och det är jag jättenöjd med i dag, sa Hanna Öberg efteråt till SVT Sport och såg fram emot den avslutande masstarten.

Tack var fullt i det inledande skyttet gick Anna Magnusson ut på den andra rundan som åttonde åkare. Hon var en placering sämre på väg in till stående, men avancerade sedan till fjärde plats efter ytterligare en nolla - bara tre sekunder bakom Chloe Chevalier på tredjeplatsen. Vid sista mellantiden var avståndet oförändrat, men tack vare en stark avslutning lyckades Anna ta sig förbi fransyskan med tre tiondelars marginal i mål, 33 sekunder från segern. I spåret var hon inte mer än 50 sekunder efter snabbaste åkare, men imponerade framförallt på vallen med sitt nollskytte. Stort grattis Anna till den andra pallplatsen hittills under karriären!

– Så himla kul att skjuta fullt. Det var nervöst att vänta sen, men jag är så glad över pallplatsen, sa en lycklig Anna Magnusson till SVT Sport efter loppet.

Mona Brorsson lämnade vallen på 21:a plats efter felfritt liggande skytte, men tappade däremot fyra placeringar på mellanvarvet. Men efter ännu en nolla på 23 sekunder i stående gick hon ut på slutrundan som 10:a och hamnade på 14:e plats i mål, 1,03 bakom Denise Herrmann-Wick. Åkmässigt var Mona 1,22 långsammare än Anamarija Lampic, men gjorde säsongens bästa resultat och lyckades dessutom kvala in till söndagens avslutande masstart!

Det var äntligen världscupdebut för 20-åriga Sara Andersson som lyckades nolla i det första skyttet och lämnade vallen som 23:a. Hon tappade en del tid i spåret på mellanrundan, men imponerade sedan med att att skjuta fullt även i stående. Tack vare det avancerade hon till 20:e plats, men blev till sist 31:a i mål - 1,32 från segern. Sara var 1,44 efter snabbaste åkare i spåret, men tog 10 poäng redan i sin första världscuptävling - snyggt jobbat!

Linn Persson hade inte sin bästa dag på vallen med en bom i vardera skyttet. Det gjorde att hon var 39:a ut på slutvarvet, men råkade dessutom ut för ett fall och fick nöja sig med 43:e plats i mål - 16 sekunder bakom Sara. Däremot var Linn en knapp halvminut bättre än sin unga landslagskompis i spåret, totalt 1,15 efter snabbaste åkare.

Det blev fem fullträffar i det liggande skyttet för Ella Halvarsson, men däremot en bom i stående. Hon tappade sammanlagt 1,58 mot Anamarija Lampic i spåret och hamnade på 58:e plats i mål, 2,17 bakom Denise Herrmann-Wick.

Elvira Öberg kämpar fortfarande med sviterna efter sin förkylning och åkte dessutom på tre bom i dagens sprint. Hon blev till sist 72:a i mål, 2,39 från segern - och i spåret var Elvira totalt 1,33 efter snabbaste åkare.

Martin Ponsiluoma bästa svensk på jaktstaren

Herrar jaktstart

Martin Ponsiluoma höll andraplatsen på det inledande varvet, men fick en jobbig start på vallen med tre missade skott i första liggande och föll till 14:e plats. Däremot avancerade han en placering efter en nolla i det andra skyttet, men missade ytterligare ett skott i första stående - vilket gjorde att han var tillbaka på 14:e plats. Martin avslutade därefter på bästa sätt med fem nya fullträffar på 21 sekunder i det sista skyttet och lämnade vallen som 10:e man. Tack vare näst snabbaste åktid på slutvarvet klättrade han dessutom vidare till sjunde plats i mål, 1,19 bakom överlägsne Johannes Thingnes Bö som kunde ta det lugnt på slutet för att showa inför den entusiastiska hemmapubliken. Trots bommarna gjorde Martin ett stabilt lopp med sjätte tid totalt i spåret, 17 sekunder långsammare än Jakub Stvrtecky från Tjeckien.

Redan efter fem fullträffar i det första skyttet avancerade Peppe Femling till 35:e plats och plockade ytterligare sex placeringar tack vare ännu en nolla i andra liggande. När han lyckades skjuta fullt på 23 sekunder i första stående lämnade Peppe vallen som 21:a och imponerade sedan med att nolla för fjärde gången på 22 sekunder i det avslutande skyttet. Det felfria jobbet på vallen tog till sist svensken ända upp till 17:e plats i mål, 2,10 från segern - och i spåret var han sammanlagt 46 sekunder efter snabbaste åkare. Peppe var dessutom fyra i själva jaktstarten där han klättrade hela 28 placeringar med den här säsongens klart bästa insats!

Jesper Nelin inledde med ett missat skott i första liggande och fick samma resultat även i det andra skyttet, men klättrade ändå till 43:e plats. Tack vare fem fullträffar i första stående var han uppe på poängplats, men avslutade med två bom i det sista skyttet och fick nöja sig med 43:e plats i mål - 4,40 bakom Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt var Jesper en dryg minut långsammare än norrmannen.

Precis som Jesper åkte Oskar Brandt på en bom i det inledande skyttet, men lyckades sedan nolla i andra liggande och lämnade vallen strax bakom landsmannen som 44:a. Tyvärr gjorde två missade skott i första stående och ytterligare en straffrunda i det sista skyttet att han föll till 55:e plats i mål, drygt sex minuter från segern. Oskar var totalt 1,54 efter snabbaste man i spåret.

I morgon är det dags för säsongens sista världscuptävlingar i Holmenkollen. Det handlar om två spännande masstarter - först för herrarna kl. 12.45 och därefter för damerna kl. 15.10. Håll tummarna för att det nya rekordet med 34 pallplatser under en säsong slås ytterligare!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-18

Senast uppdaterad: 2023-03-18

Författare: Svenska Skidskytteförbundet