skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna Öberg vinner sista masstarten för säsongen!

Seger för Hanna i masstarten!

Hanna Öberg fixade Sveriges 35:e pallplats för säsongen genom att vinna den avslutande masstarten i dimmiga Holmenkollen, efter en bom. Dessutom blev Anna Magnusson och Mona Brorsson nia och 10:a, medan Martin Ponsiluoma hamnade på sjätte plats i herrarnas lopp.

Damer masstart

Hanna Öberg var trea inför första liggande, men lämnade vallen i en knapp ledning efter fem fullträffar på 25 sekunder. Hon kom sedan in till det andra skyttet tillsammans med sju andra åkare och lyckades nolla på 25 sekunder ännu en gång. Tack vare det gick hon ut på det tredje varvet strax bakom Julia Simon - och på väg in till första stående hade duon sju sekunder tillgodo mot närmaste åkare. Men när fransyskan åkte på en bom medan Hanna sköt fullt för tredje gången på 22 sekunder gick svenskan ut i ensam ledning, 13 sekunder före Lou Jeanmonnot som också hade tre nollor. På vägen till det avslutande skyttet drygade hon dessutom hon ut avståndet till 19 sekunder, men missade det allra skottet i dimman och gav fransyskan chansen att komma ifatt. Men hon åkte på hela fyra bom - och med det var Hannas seger klar. I mål var hon 23 sekunder före norskan Marte Olsbu Röiseland som gjorde sin allra sista tävling inför hemmapubliken. I spåret hade hon åttonde tid totalt, en halvminut efter tjeckiskan Marketa Davidova - men var näst snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,35. Stort grattis Hanna!

– Det kändes nästan som att det var lättare för mig på skjutvallen med dimman i liggande, det var som att man inte hade så mycket att fundera på. Jag tror nästan det var bra för mig, sa en glad Hanna Öberg till SVT Sport:

– Det var tufft där ut, det var väldigt skönt att få börja med en nolla och vara med från start. Jag fick en bra resa, fick åka mycket i rygg på de första varven, och vi hade fina skidor.

Tack vare en nolla i det inledande skyttet var Anna Magnusson bara åtta sekunder bakom Hanna på sjunde plats. Hon höll sin placering men närmade sig täten med tredje åktid på nästa varv - och lämnade sedan vallen som fortsatt sjua, trots en bom i andra liggande. Däremot gjorde ytterligare ett missat skott i första stående att Anna föll till 14:e plats och låg även kvar på samma placering inför det sista skyttet. Där klarade hon sig med en tredje straffrunda och klättrade till 10:e plats - och spurtade dessutom förbi en åkare på upploppet och blev nia i mål, 1,23 från segern. Åkmässigt hade svenskan 10:e tid sammanlagt, 36 sekunder efter snabbaste åkare. Anna kan se tillbaka på sin klart bästa säsong med den allra första segern och ytterligare en pallplats - och dessutom 14:e plats i den totala cupen.

Mona Brorsson fick också en kanonstart med fullt i första liggande och lämnade vallen som nia, en dryg sekund bakom Anna. Däremot gjorde en bom i det andra skyttet att hon föll fem placeringar, men lyckades därefter nolla på nytt i första stående och gick ut på det fjärde varvet som 12:e åkare. Mona avslutade sedan med en straffrunda i det sista skyttet, men avancerade ändå tre placeringar. På slutvarvet höll hon länge sin placering, men fick ge sig i spurten mot Anna och hamnade på 10:e plats i mål - sju tiondelar bakom lagkompisen. I spåret var Mona totalt 1,08 långsammare än Marketa Davidova, men imponerade ännu en gång på skjutvallen. Hon gjorde dessutom sitt bästa resultat för säsongen, trots alla sjukdomsproblem i början.

Herrar masstart

Martin Ponsiluoma var den ende som orkade hänga med när Johannes Thingnes Bö gjorde ett rejält ryck en bit in på det inledande varvet - och på väg in till första liggande hade duon ett försprång på 11 sekunder mot förföljarna. När båda åkte på en bom lämnade Martin vallen som 11:a, men var bara fyra sekunder från täten inför det andra skyttet. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott att svensken föll till 19:e plats, men avancerade tre placeringar trots en fjärde straffrunda i första stående. Martin avslutade sedan på bästa sätt med en nolla på 19 sekunder i det sista skyttet och lämnade vallen som åtta. På slutvarvet hade han snabbaste åktid och tog sig förbi två åkare till sjätte plats i mål, 43 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö som vann ännu en gång. Martin var topp 3 på alla fem varven och hade näst bästa tid totalt i spåret, bara tre sekunder efter norrmannen. Han var dessutom tvåa även på skjutvallen efter fyra serier på 1,34!

Det blev en straffrunda i det första skyttet för Jesper Nelin som gick ut på det nästa varv som 24:a. Tack vare fem fullträffar i andra liggande klättrade han åtta placeringar, men åkte på ytterligare en bom i det tredje skyttet. Det gjorde att Jesper gick ut på den fjärde rundan som 17:e man, men tog sig förbi tre åkare på vägen till sista stående. Där missade han ett tredje skott och lämnade vallen på 16:e plats, men passerade veteranen Jakov Fak på slutvarvet till 15:e plats i mål, 1,53 från segern. I spåret hade Jesper 10:e tid sammanlagt, 1,06 efter snabbaste åkare. Med dagens resultat tog han sig upp på 15:e plats i totalen efter sin klart bästa säsong!

Tack till åkare, ledare, tränare, vallare och alla andra inblandade för en fantastisk skidskyttesäsong!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-19

Senast uppdaterad: 2023-03-19

Författare: Svenska Skidskytteförbundet