Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Tilda Johansson. Foto: Nordic focus.

Skidskytteförbundet sammanfattar säsongen 22-23: IBU-cupen

Säsongen 2022-2023 har varit en rekordsäsong på många olika sätt. Sveriges skidskyttar har slagit till med rekord i antal pallplatser på världscup, rekord i antal medaljer på VM, en totalsegrare på IBU-cupen och medalj på Junior-VM. Under några veckor framöver sammanfattar vi denna rekordsäsong och nu är det dags för IBU-cupen.

Det var inte bara i Världscupen och under VM som vi hade stora framgångar. 23-åriga Tilda Johansson lyckades nämligen som andra svenska ta hem den totala segern i IBU-cupen efter ett drama med en osannolikt spännande upplösning. Hon blev visserligen bara 22:a i den inledande sprinten på Idre Fjäll, men klättrade sedan ända till fjärde plats i jaktstarten. Senare samma vecka kom den första pallplaceringen som tvåa i nästa sprint, bara sju sekunder från segern. Tilda följde upp det med en tredjeplats i Ridnaun innan jul och hann även med tre topp 10-placeringar i Pokljuka och två lovande lopp i Världscupen innan det var dags för EM i schweiziska Lenzerheide.

Där lyckades hon ta silver både i sprint och jaktstart - och la också grunden till den svenska bronsmedaljen i mixstafett, tillsammans med Stina Nilsson, Malte Stefansson och Anton Ivarsson. När IBU-cupen reste vidare till Obertilliach i Österrike fortsatte Tilda med sin första seger i sprinten efter fullt skytte - och ledde plötsligt med 78 poäng före fransyskan Gilonne Guigonnat i den totala cupen inför de två sista tävlingshelgerna i Canmore. Tyvärr blev hon sjuk i covid-19 direkt efter hemkomsten - och frågan var om hon skulle hinna bli frisk i tid?

Trots att Tilda fortfarande var medtagen bestämde hon sig till sist för att åka med till Kanada. Hon kom även till start i den inledande sprinten, men hade det riktigt tufft i spåret och blev 32:a i mål. Det gick något bättre i de kommande tävlingarna med en niondeplats som bäst i den sista sprinten, men Gilonne Guigonnat hade närmat sig rejält och var bara åtta poäng efter svenskan inför den avslutande jaktstarten. Där såg det länge säkert ut, men när fransyskan satte punkt med en nolla och avancerade till sjätte plats fick Tilda inte bli sämre än åtta för att vinna. Hon hade också precis den placeringen ut på slutvarvet, men jagades bakifrån av flera snabba åkare. Tack vare en sista kraftansträngning lyckades Tilda hålla undan in i mål, men behövde räkna flera gånger för att vara säker på att hon verkligen hade vunnit med ynka två poäng!

Det var en imponerande bedrift att ta hem totalsegern som innebär att Tilda numera har en personlig friplats till den kommande säsongstarten i Östersund!

Vid sidan av Tilda blev det ytterligare fyra svenska pallplatser i IBU-cupen under vintern. Mona Brorsson blev trea i det första distansloppet på Idre Fjäll efter fyra nollor, medan Anton Ivarsson, Oskar Brandt, Sara Andersson och Felicia Lindqvist nådde samma placering i mixstafetten i Brezno-Osrblie. Anton Ivarsson imponerade med att slå sitt personbästa flera gånger och tog sig till sist upp på pallen som trea i herrarnas sprint i Obertilliach. Dessutom klättrade Ella Halvarsson hela 17 placeringar till tredje plats i den avslutande jaktstarten i Canmore efter felfritt skytte och överlägset bästa tid i själva tävlingen.

I nationscupen blev damerna trea mot fjärde plats förra säsongen, medan herrarna hamnade på sjunde plats - samma placering som förra vintern.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-04-20

Senast uppdaterad: 2023-04-20

Författare: Svenska Skidskytteförbundet