Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sara Andersson, Alva Sköld, Alfred Eriksson & Anton Ivarsson.

Sara Andersson. Foto: Nordic focus.

Skidskytteförbundet sammanfattar säsongen 22-23: Junior-VM

Säsongen 2022-2023 har varit en rekordsäsong på många olika sätt. Sveriges skidskyttar har slagit till med rekord i antal pallplatser på världscup, rekord i antal medaljer på VM, en totalsegrare på IBU-cupen och medalj på Junior-VM. Under några veckor framöver sammanfattar vi denna rekordsäsong och nu är det dags för Junior-VM.

Förra säsongen tog Sara Andersson både guld och brons i den yngre åldersklassen vid Junior-VM i amerikanska Soldier Hollow. Trots att hon gick upp en klass till den här vintern lyckades 20-åringen från Mora fylla på prissamlingen med ytterligare ett brons i damernas sprint i snöovädret i Shchuchinsk, efter en bom och fjärde tid i spåret. Dessutom hade Sara ytterligare två topp 10-placeringar under mästerskapet i Kazakstan.

I övrigt blev Alva Sköld och Erik Larsson sjua och nia i sprinttävlingarna efter stark åkning av båda, medan damerna hamnade på sjätte plats i juniorstafetten. Mixstafettlaget blev till sist femma efter att Alfred Eriksson hade skickat ut Anton Ivarsson i svensk ledning på slutsträckan. Tyvärr vred Anton axeln ur led vid växlingen och kunde inte göra sig själv rättvisa - och fick också avsluta säsongen i förtid.

15-åriga Elsa Tänglander gjorde sin internationella debut som vår enda kvinnliga deltagare i den yngre juniorklassen. Hon tävlade mot 2-3 år äldre konkurrenter, men tog för sig direkt. Elsa inledde med en fin sjätteplats i distansloppet, men lyckades ännu bättre i sprinten. Trots två missade skott var hon bara en halv sekund från bronset som fyra i mål, dessutom med näst snabbaste åktid.

Sara Anderssons brons blev Sveriges enda pallplats under JVM i Shchuchinsk, långt ifrån Tyskland och Norge som tog 15 respektive 17 medaljer. Samtidigt ökade antalet placeringar bland de 10 främsta från fyra till sju och från åtta till 11 placeringar bland de 20 främsta - så det finns positiva signaler för framtiden även på juniorplanet.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-04-22

Senast uppdaterad: 2023-04-20

Författare: Svenska Skidskytteförbundet