Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Skidskyttar från Team Autoexperten. Foto: Per Danielsson

Team Autoexperten på framfart

Under de senaste åren har Sveriges blivande stjärnor samlats i landslaget Team Autoexperten. Säsongen 2022/2023 blev framgångsrik med flera framgångar på SM, JVM, IBU-cup, EM, Världscup och VM. Laget består av både äldre juniorer samt yngre seniorer, som alla har höga målsättningar som skidskyttar.

Succé på hemmaplan

Säsongen 2022/2023 startade i augusti med SM i Rullskidskytte på Östersunds skidstadion. Skidskyttarna i team Autoexperten tog 9 SM-medaljer och visade att de skulle bli att räkna med senare i vinter. Sara Andersson tog dubbla JSM-guld, Alfred Andersson och Anton Ivarsson turades om att vara etta respektive tvåa under de två tävlingsdagarna, Erik Larsson knep dubbla bronsmedaljer och Emil Nykvist slog till med en tredjeplats i seniorklassen och slog flera av de etablerade åkarna i A-laget.

I november hölls Sverigepremiären traditionsenligt i Idre Fjäll. Under den första dagens kortdistans imponerade Team Autoexperten igen. Henning Sjökvist slog till med ett kanonlopp och blev bäste svensk, strax bakom världsstjärnan Fabien Claude från Frankrike. Utöver Henning gjorde även Emil Nykvist och Erik Larsson två fina lopp, 3e och 5e bästa svenskar under dagen. Under den följande sprinten slog Alfred Eriksson till med ett fint lopp och blev även han femma bland svenskarna.

Henning Sjökvist, Team Autoexperten, efter sin andraplats på Sverigepremiären på Idre Fjäll. Foto: Per Danielsson

Imponerar på den internationella arenan

Efter fina resultat på hemmaplan var det dags för Team Autoexperten att bege sig ut på flera olika internationella tävlingar under vintern.

På IBU-cupen slog Viktor Brandt till med den första topp 10-placeringen bland åkarna i Team Autoexperten då han under masstart 60-tävlingen i Italienska Ridnaun slog till med 19 träff och slutade på en 7e plats. Därefter fortsatte framgångarna för team-medlemmarna. Åkarna i Team Autoexperten hade under vintern flera topp 10-placeringar varav en 3e plats för Ella Halvarsson och Anton och en 10e plats för Sara. På EM var Anton Ivarsson i storform och slog till med en individuell 10e plats och ett EM-brons i stafett, tillsammans med Tilda Johansson, Stina Nilsson och Malte Stefansson från A-laget.

På Junior-VM var det suveräna Sara Andersson som imponerade allra mest med sin individuella bronsmedalj på sprinten i Kazakstan – sitt första år i den äldre juniorklassen!

De åtråvärda platserna på världscupen är få, men flera åkare från teamet lyckades under säsongen slå sig in och göra världscuppremiär. Emil Nykvist, Sara Andersson och Ella Halvarsson fick alla möjligheten att köra världscup – där bästa resultaten blev en 27e, 31a och 33e plats. Emil fick dessutom möjligheten att delta på VM, en mycket värdefull erfarenhet för framtiden.

Emil Nykvist har imponerat under säsongen 22-23. Foto: Nordic focus.

Mot nya mål

För skidskyttarna i Team Autoexperten är det just nu en lugnare period innan träningssäsongen drar i gång i maj. Fokus ligger på att fortsätta utvecklas och att ta nya steg på vägen mot toppen.

Sara Andersson, Team Autoexperten, med sin bronsmedalj från JVM 2023. Foto: Nordic focus

Publicerad: 2023-04-27

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet