Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Här är Svenskt Skidskyttes landslagstrupper säsongen 2023/2024

Efter ännu en rekordsäsong är det dags att börja jobba mot nästa säsong. Så här kommer A-laget och Team Autoexperten att se ut:

Den förra säsongen blev ännu en rekordsäsong med 38 pallplatser - 11 VM medaljer varav tre VM guld, tre silver och fem brons. Utöver det en vinst i den totala IBU-cupen, ett JVM-brons och två silver på EM. Inför det kommande säsongen kommer A-laget att bestå utav 14 aktiva med många års erfarenhet i bagaget. Team Autoexperten är elva aktiva med siktet inställt mot toppen.

- Vi fortsätter på den inslagna vägen och vi vill förvalta det vi har på bästa sätt. Vi fortsätter att utveckla och jobba på den modell vi har. Vi har två landslag som har stor potential att fortsätta göra fina prestationer, säger Anna-Maria Uusitalo sportchef Svenska skidskytteförbundet.

A-landslag 2023/2024

Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb
Elvira Öberg, Piteå skidskytteklubb
Hanna Öberg, Piteå skidskytteklubb
Linn Persson, SK Bore
Mona Brorsson, Finnskoga IF
Sara Andersson, Mora Biathlon
Stina Nilsson, Lima SKG
Tilda Johansson, Anundsjö SF

Emil Nykvist, SK Bore
Malte Stefansson, Oxbergs IF
Martin Ponsiluoma, Tullus SG
Jesper Nelin, Piteå skidskytteklubb
Peppe Femling, Piteå skidskytteklubb
Sebastian Samuelsson, I 21 IF

- Vi har en bra blandning mellan erfarna och unga atleter den här säsongen, vilket betyder att alla kommer kunna lära av varandra. De “nya” åkarna kommer kunna bidra med lite ny inspiration och motivation till gruppen, säger Johannes Lukas huvudtränare för Svenskt Skidskytte.

- Vi har åtta VM-medaljörer i laget något som betyder det mycket kvalité, vilket också gör att alla är motiverade för att fortsätta att utveckals ännu mer under den kommande säsongen, fortsätter Johannes.

A-laget påbörjat sitt nya träningsår med en veckas läger på Mallorca 5–13 maj.

Team Autoexperten 2023/2024

Anna Karin Heijdenberg, Tullus SG
Bente Skåle, Tullus SG
Ella Halvarsson, Biahlon Östersund
Johanna Skottheim, Lima SKG

Alfred Eriksson, Dala-Järna IK
Anton Ivarsson, Tullus SG
Erik Larsson, Mora Biathlon
Henning Sjökvist, Biathlon Östersund
Oscar Andersson, Älvdalens SKG
Oskar Brandt, I 2 IF
Viktor Brandt, I 2 IF

- Vår tanke är att fortsätta att utveckla de aktiva vi jobbar med och lyfta dem mot A-laget och världseliten, säger Eliasbeth Juudas tränare för Team Autoexperten.

- Vi har en stark grupp med aktiva som har olika erfarenheter och träningsbakgrund. Det gör att de har mycket att lära av varandra, fortsätter Elisabeth.

Team Autoexperten börjar sitt träningsår med ett hemmaläger i Östersund 6-12 maj.

Linn Persson, A-lag, och Anton Ivarsson, Team Autoexperten, har under våren genomgått operationer som har varit lyckade och kommer därför att stå över det första lägret med respektive lag för att rehabilitera.

Utöver dessa landslagstrupper finns det flera aktiva under skidskytteförbundets regi. Det är aktiva som kombinerar sin elitsatsning med studier, så kallat dubbla karriärer. Denna grupp av aktiva kommer vi att släppa snart.

- Vi har också aktiva som satsar på dubbla karriärer där de kan kombinera studier på universitet med elitsatsning. Något vi ser som ett prioriterat område. Där har vi bland annat Alva Sköld som har haft en väldigt fin säsong och som väljer att vara kvar i skidskytteuniversitetets träningsgrupp. Gruppen som tränar tillsammans genom skidskytteuniversitetet är en stark grupp och som kan sparra varandra på många plan, säger Anna-Maria Uusitalo.

Publicerad: 2023-05-02

Senast uppdaterad: 2023-05-16

Författare: Svenska Skidskytteförbundet