Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Juniorlandslaget 2023/2024 tillsammans med tränare

Juniorlandslaget 2023/2024 tillsammans med tränare

Svenskt skidskytte gör en juniorlandslagssatsning

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Den förra säsongen blev ännu en rekordsäsong med 38 pallplatser - 11 VM medaljer varav tre VM guld, tre silver och fem brons. Utöver det en vinst i den totala IBU-cupen, ett JVM-brons och två silver på EM. För att kunna säkerställa framtida framgångsrika mästerskap så görs nu en strategisk satsning på morgondagens stjärnor.

- Vi har ett Junior VM på hemmaplan i Östersund 2025 och eventuellt ett OS i Sverige 2030, så det känns helt rätt att göra denna satsning. Jag är också mycket nöjd med rekryteringen av Emelie och Daniel, de kompletterar varandra och kommer bidra med mycket kunskap till våra juniorer. Säger Anna Maria Uusitalo, sportchef skidskytteförbundet.

Juniorlandslaget är fokuserad till gymnasieåldern, dvs 17,18,19 & 20 åringar och verksamheten kommer främst vara läger under skolloven. Totalt handlar det om 6-7 stycken läger under året. Första samlingen för laget var förra helgen i Mora, där blev det en hel del träning men också fokus på att lära känna varandra. Juniorerna kommer fortsatt ha sina huvudtränare på sitt skidskyttegymnasium eller sin förening men kommer bli assisterade av Emelie Walheim och Daniel Richardsson.

- Jag har jobbat med längd och parasport tidigare, så det här blir spännande och något helt nytt. Det ska bli kul att jobba med en unga motiverade och talangfulla åkare och jag är riktigt imponerad efter den här helgen, säger Daniel Richardsson flerfaldig medaljör vid OS och VM i längdskidor.

- Det är inspirerande och superkul att få det här uppdraget att få vara med och stötta de aktiva med de målsättningar de har. Det ska bli spännande att få följa deras utveckling från nu och under säsongen, säger Emelie Walheim (före detta Larsson) tidigare aktiv skidskytt på världscupnivå.

Daniel Richadsson och Emelie Walheim är tränare för juniorlandslaget

Daniel Richadsson och Emelie Walheim är tränare för juniorlandslaget. Foto: Emma Höglund

Så här kommer Juniorlandslaget att se ut:

Ida Eriksson - Mora Biathlon

Astrid Karlstedt - Biathlon Östersund

Greta Seldahl - Tullus SG

Elsa Brandt - Ornäs IK

Wilma Helmersson - Svegs IK

Ellen Rydhult - Ramundbergets SSK

Elsa Tänglander - Tullus SG

Jacob Larsson - Mora Biathlon

Henning Lindh Ten Berg - Tullus SG

Albert Marjeta - Luleå Gjutarens IF

Karl Grönland - Lima SKG

Viktor Vestman - I 21 IF

Anton Modigs - Ornäs IK

Oskar Bergman - Mora Biathlon

Oskar Jansson - Häverödals SK

Det har varit kul med ett första läger på min hemmaplan. Jag känner till omgivningen och har kanske en liten fördel när vi skulle springa på sanddynerna, säger Jacob Larsson från Mora Biathlon klubb.

- Det är roligt och kul att vi fått ihop ett juniorlag. Bra sparringkomipsar, fortsätter Jacob Larsson.

- Det är väldigt kul. Inspirerande. Man får mer motivation för det visar ju någonstans att man är duktig. Dessutom får man väldigt bra sparring och träna med de bästa i Sverige, säger Elsa Tänglander från Tullus SG.

Planeringen för vintern är i full gång och Sverige kommer att åka med full trupp till JVM i Otepää, Estland 20 februari – 1 mars och även delta på Youth Olympic Games (ungdoms OS) 19 – 28 januari.

Lägerplanen för Juniorlandslaget:

26-29 maj Mora

25-30 juni Torsby

30 juli-3 augusti Östersund (med på det öppna juniorlägret)

12- 17 augusti Sollefteå

Vecka 44 snöläger

2-5 januari snöläger

Laget hade sitt första läger i Mora

Laget hade sitt första läger i Mora. Foto: Emma Höglund

Publicerad: 2023-06-01

Senast uppdaterad: 2023-06-05

Författare: Svenska Skidskytteförbundet