Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Anna-Karin Heijdenberg fick gå på blomstercermoni efter sin sjätteplats.

Anna-Karin sexa i IBU-sprinten

Anna-Karin Heijdenberg var bara tre sekunder från pallen på sjätte plats i mål efter två nollor i torsdagens spännande sprint som avgjordes i svåra förhållanden med tunga spår och både regn och kraftiga vindar i tyska Arber. Emil Nykvist sköt också fullt och blev nia i herrarnas lopp.

Damer sprint

Anna-Karin Heijdenberg inledde lovande med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen som 12:a, drygt 20 sekunder från täten. Hon avancerade ytterligare tre placeringar på mellanrundan och lyckades sedan nolla på nytt i stående. även om serien tog lite tid. Tack vare det felfria skyttet klättrade Anna-Karin vidare till femte plats i ett riktigt getingbo där det bara var fyra sekunder upp till andraplatsen. På slutvarvet blev hon passerad av norskan Emilie Ågheim Kalkenberg och hade till sist marginalerna mot sig som sexa i mål, 33 sekunder bakom italienskan Hannah Auchentaller - men bara tre sekunder från den sista pallplatsen. Vi fick se ännu ett fint lopp av Anna-Karin som även var snabbast av svenskorna med 13:e åktid totalt, 1,06 långsammare än Ragnhild Femsteinevik från Norge.

Det blev en bom i liggande för Ella Halvarsson som gick ut på det andra varvet som 21:a, men föll 14 placeringar efter ytterligare en straffrunda i det stående skyttet. På slutvarvet tog hon sig i alla fall förbi två konkurrenter till 33:e plats i mål, 2,37 från segern - och i spåret tappade Ella sammanlagt 2,02 mot snabbaste åkare.

Johanna Skottheim missade två skott i det inledande skyttet och fortsatte med ytterligare en bom i stående. Hon gick ut på slutvarvet som 34:a och fick samma placering i mål, en knapp sekund bakom Ella. Däremot var Johanna tre sekunder snabbare än henne åkmässigt, 1,59 långsammare än Ragnhild Femsteinevik.

Tyvärr blev det tre bom redan i det liggande skyttet för Anna Hedström. Hon klarade sig däremot med en straffrunda i stående och avancerade till 38:e plats och blev till sist 36:a i mål, 2,52 bakom segrande Hannah Auchentaller. I spåret var Anna 20 sekunder bättre än Johanna, sammanlagt 1,39 efter snabbaste åkare.

Annie Lindh fick en mardrömsstart med fem bom i det liggande skyttet och missade ytterligare ett skott i stående. Hon klättrade ändå 11 placeringar på slutvarvet till 49:e plats i mål, 3,34 från segern - och imponerade med 18:e åktid totalt, 1,12 efter snabbaste åkare men bara sex sekunder långsammare än Anna-Karin.

Det blev en tung dag för Stina Nilsson som var en halvminut från täten redan på det första varvet. Hon missade dessutom två skott i liggande och fortsatte med hela fyra bom i stående. Det gjorde att Stina fick nöja sig med 60:e plats i mål, 4,07 från segern. Åkmässigt var hon 2,05 långsammare än Ragnhild Femsteinevik.

Herrar sprint

Emil Nykvist fick en fin start med fem fullträffar i liggande och lämnade vallen som sjua. Han låg fortfarande kvar på samma placering inför det stående skyttet och avancerade sedan till fjärde plats efter ännu en nolla, bara sju sekunder från pallen. Men tyvärr tröttnade Emil lite på slutvarvet där han blev passerad av fem åkare till nionde plats i mål, 1,58 bakom norrmannen Martin Uldal som också sköt fullt och som följdes av ytterligare fem norrmän i resultatlistan. Emil stod för ett imponerande nollskytte - och åkmässigt var han totalt 1,46 långsammare än Johan-Olav Botn från Norge, en klar förbättring jämfört med EM förra veckan.

Precis som Emil inledde Anton Ivarsson med fullt i det liggande skyttet. Han gick ut på mellanrundan 15 sekunder bakom landsmannen som 18:e åkare, men avancerade till 11:e plats efter ytterligare en nolla i stående. Däremot fick Anton släppa 10 åkare förbi sig på slutvarvet och blev till sist 21:a i mål, 2,37 från segern. Han tappade sammanlagt 2,24 mot snabbaste man i spåret, men imponerade ännu en gång på vallen.

Malte Stefansson sköt två bom både i liggande och stående och gick ut på slutvarvet som 57:a, men klättrade till 45:e plats i mål - 3,51 bakom segrande Martin Uldal. Trots bommarna åkte han bäst av svenskarna idag, tre sekunder före Emil och totalt 1,43 efter snabbaste man.

Precis som Malte missade Henning Sjökvist två skott i det inledande skyttet, men tog revansch med fullt i stående. Han hamnade på 50:e plats i mål, 4,14 från segern och var sammanlagt 3,19 långsammare än Johan-Olav Botn åkmässigt.

Oskar Brandt blev 77:a i mål efter fyra missade skott, drygt sex minuter bakom Martin Uldal. Han tappade totalt 4,17 mot snabbaste man efter en tung dag i spåret.

På lördag fortsätter IBU-tävlingarna i tyska Arber med ytterligare en sprint. Damerna kör kl. 11.00 och herrarna kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-01

Senast uppdaterad: 2024-02-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet