Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

SKIDSKYTTELANDSLAGEN

Sverige är välsignat med fantastiska skidskyttar och har varit det under en lång tid. Förut var det Magdalena Forsberg, Helena Ekholm och Björn Ferry som var de stora namnen i Sverige - men nu har vi en unik situation där alla som ställer sig på startlinjen på världscupen har goda möjligheter på pallplaceringar. Med andra ord, svenkst skidskytte har aldrig varit bättre.

Sverige har tre landslag i skidskytte. Det ena är A-laget där vi hittar stjärnor som systrarna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma, det andra är Team Autoexperten och sedan våren 2023 finns även ett Juniorlandslag.

Gemensamhet i Östersund

En av de största anledningarna till de svenska landslagens framgång är något som är ävldigt unikt för oss i Sverige. Både i A-laget och Team Autoexperten är samtliga aktiva bosatta i Östersund. Detta ger dem goda möjligheter att träna tillsammans hela året runt. Många andra länders landslag är utspridda över hela landet och får endast sparring när de ses på landslagsläger. De svenska skidskyttelandslagen hjälper varandra att bli starkare året runt.

Höga målsättningar

Som namnet anske redan förklarar så består A-laget av Sveriges allra bästa skidskyttar. De som är med i A-laget syns ofta på TV under världscupen, världscästerskap och olympiska spel. Åkarnas målsättning är att vara bäst i världen och flera av åkarna har redan tagit flera medaljer i både VM och OS.

Åkarna i Team Autoexperten ser vi inte lika ofta på TV eller på världscupen, men deras ambition och målsättning är exakt densamma som för åkarna i A-laget. Våra landslagsåkare i team Autoexperten ser vi oftast delta på de tävlingar som kallas för IBU Cup, för att senare kunna delta på världscuper och världsmästerskap.

Juniorlandslaget

Vårt Juniorlandslag består av de främsta skidskyttarna i Sverige bland åldrarna 17-20 år. Landslaget är utspritt över hela landet, men tränar ihop på gemensamma läger. Juniorlandslaget är en del i skidskytteförbundets satsning mot Junior-VM i Östersund år 2025.

ÅKARE I A-LAGET

Känner du igen alla åkare i vårt stjärnsmockade
A-landslag?

ÅKARE I TEAM AUTOEXPERTEN

I Team Autoexperten hittar du flera av Sveriges blivande skidskyttestjärnor.

ÅKARE I JUNIORLANDSLAGET

Partners: