Hoppa till sidans innehåll

Fluorfri verksamhet 2021/2022


Uppdaterad 9 okt 

Styrelsen i Internationella Skidskytteförbundet beslöt idag 9 okt att senarelägga införandet av ett fluorförbud, detta efter att processen med att ta fram säkra mät- och kontrollmetoder tagit längre tid än planerat.

Klokt av IBU, säger skidskyttelandslagets vallachef, Kent Norell. Vi har förberett oss på fluorfri vallning, vilket kommer att bli den vallningsmetod vi arbetar med kommande säsonger. Gällande fluorvallning så har vi kunskap och erfarenhet av det sedan tidigare, vilket vi jobbar vidare efter.  Det är viktigt att IBU säkrar upp en tillförlitlig testmetod för kommande säsonger.

Svenska Skidskytteförbundet kommer genom detta också förskjuta införandet av ett nationellt fluorförbud till säsongen 2021/2022.

Hur implementeringen av flurfri verksamhet kommer ske nationellt inför säsongen 2021/2022 kommer presenteras framöver.

 /2020-10-09


Internationella skidskytteförbundet (IBU) och Internationella skidförbundet (FIS) informerade i våras att man inför ett fluorförbud inför tävlingssäsongen 2020-2021.

Vi vill förtydliga att det är ett internationellt beslut att införa fluorförbudet redan i år och Svenska Skidskytteförbundet kommer inte att avvika från den linje IBU har valt.
Vi kommer ha ett fluorförbud vid all tävlingsverksamhet i Sverige – säsongen 20-21.

Vi förstår att detta kommer som en stor överraskning för många av er – det har det även gjort för oss som förbund. Vi förstår även att detta kommer skapa en del utmaningar för ekonomin och erfarenheten hos er åkare/föreningar/föräldrar som behöver göra nya vallainköp samt lära sig nya produkter
Värt att förtydliga - skidor behöver 
inte slipas om.

Informationsmaterial:

IBU och FIS har gemensamt tagit fram riktlinjer och rekommenderad rengöring av utrustning som kommit i kontakt med fluorämnen. 

Informationsfilm (länk)

Informationsdokument (länk)

Vad händer framöver hos SSSF:

En grupp tjänstemän kommer jobba vidare kring hur vi ska genomföra den kommande nationella tävlingssäsongen och vi kommer delge er löpande information snarast möjligt. Det kommer även jobbas för att delge er så mycket kunskap som möjligt om fluorfria produkter.

Tjänstemännen har en arbetsgrupp - kallad fluorgruppen - till sin hjälp i arbetsprocessen. Vi möts en gång per vecka och består av:
Ulrika Öberg
Rikard Grip
Kari Korpela
Ronnie Adolfsson
Tommy Höglund
Jean-Marc Chabloz

En inventering kommer göras inom kort för att ge tjänstemännen en överblick hur fluorsituationen ser ut hos er i föreningarna/föräldrar.

Tjänstemännen är väl medvetna om den frustration som förekommer runt i landet men tror att vi gemensamt kommer finna en väg som till slut kommer kännas bra för oss alla.

Tisdag 22 september hade Fluorgruppens tjänstemän ett informations möte med samtliga regionsordföranden kring fluorläget. Det orienterades om en tänkt väg att gå för att kunna erbjuda en tävlingsverksamhet utan att det ska förekomma misstänksamhet mot att någon har använt sig av otillåtna produkter. 
Ideén mottogs väldigt positivt från regionsordföranden och fluorgruppen jobbar nu vidare för att fastställa arbetsmodell innan den kommuniceras ut till föreningar.

Vad händer framöver hos IBU:

IBU och FIS kommer nu under oktober att fördjupa sig i de testapparaturer man har tagit fram i samarbete med representanter från varje nation.

Målsättningen är att 
- förstå och bygga förtroende för mätanordningen och testproceduren
- testa effektivitet av de rekommenderade rengöringstekniker på begagnad utrustning
- testa mätanordningen på aktuella skidor
- skapa förståelse för hur lång tid ett verkligt test kommer ta
- ge möjlighet för förbund att utbyta information och erfarenhet

Efter mötet kommer det med stor sannolikhet komma ytterligare information

Frågor:

Ulrika Öberg  070 - 312 33 24  This is a mailto link
Rikard Grip    070 - 372 14 05  This is a mailto link

Uppdaterad: 03 SEP 2020 18:35 Skribent: Ulrika Öberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info