Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

PROJEKT RÖRELSEGLÄDJE I SKOLAN

Vad roligt att just du kikar in här. RF har med start 2018 fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Det gör vi bäst genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet.

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den Länk till annan webbplats. rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

I uppdraget ingår att RF ska kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen Länk till annan webbplats.. Satsningen riktar sig till alla barn i årskurs F till 6, men framför allt de som är minst aktiva. Under de här åren skapar barn vanor som har stor inverkan på deras mående och även hälsa senare i livet.

Skidskytteförbundet har blivit beviljat medel i detta projekt och vill naturligtvis främja våra barns hälsa och ge de möjlighet till att utöva vår fantastiska sport. Här nedan hittar du information om hur skolor och föreningar på din ort gör för att ta del av denna möjlighet och delta i projektet.

  Vi har skapat Femträffsrundan för att öka rörelseglädjen i skolan och bidra till att våra unga får använda både kropp och knopp. Man kan göra det enkelt eller mer utmanande, det viktiga är att alla ska kunna delta. Kanske kan du utmana dina vänner i precision i en enkel stafett där det enda momentet är att försöka pricka rätt med bollarna? Kanske ni ska känna på pulsen tillsammans och bygga upp en enkel runda inne i klassrummet eller ute på skolgården? Eller ska ni lägga till stationer och skapa en rörelsebana att kombinera precisionsmomentet med? Fantasin sätter inga gränser, materialet kan användas på många olika sätt för att leka skidskytte.

  Med detta projekt önskar vi se ett samarbete mellan skolor och föreningar runtom i landet och detta är en superchans för skidskytteföreningar att starta upp eller bygga vidare på sin verksamhet.

  Erbjudandet till föreningar:

  Ett startpaket innehållande 2 set med det man behöver för att starta och bedriva skidskytte till ett mycket förmånligt pris av 11 500:-

  • 2 st FX Luftvapen
  • 1 st Luftpump manuell
  • 8 st Magasin
  • 2 st Skjutstöd
  • 2 st Fallmål
  • 1 burk ammunition
  • 2 st Inskjutningstavlor
  • 100 st papptavlor

  Hur går projektet till?

  Om din förening är intresserad av att delta i projektet så börjar ni med att höra av er till oss enligt kontaktuppgifter nedan! Utöver startpaket kommer föreningen även få ett eller flera skolpaket med bollar och måltavlor för att dela ut till sin/sina medverkande skola/skolor. Projektet riktar sig till barn och ungdomar i skolålder och målet är i första hand att bidra till ökad rörelseglädje men förhoppningsvis även att öka antalet aktiva i er förening genom ett gott samarbete med skolan.

  Vad förväntas av föreningarna som deltar i projektet?
  - Regelbunden och kontinuerlig kontakt med regionens projektansvarige (skidskyttekonsulent) och med skolan/skolorna på din ort som deltar i projektet
  - Anordna ett prova-på-tillfälle hos din förening för skolan/skolorna
  - Kunna erbjuda skidskytteintresserade barn och ungdomar en träningsplats i föreningen och medlemskap

  Jobbar du som läser detta inom skolan och är intresserad av att kunna genomföra projektet på din ort, men är osäker på om det i nuläget finns någon skidskytteförening hos dig att samverka med? Eller har du andra frågor och funderingar om projektet? Välkommen att höra av dig till projektansvarig Caroline Olsen!

  Kontaktuppgifter:

  caroline.olsen@skidskytte.se +4673-6859030

  Föreningarna som idag deltar i projektet finns på följande orter: Ulricehamn, Sveg, Kimstad, Järbo, Malmberget, Norberg, Arjeplog, Valbo, Arvidsjaur, Näs, Hedesunda, Robertsfors, Röbäck, Jokkmokk och Svaide Roma.

  Tillsammans samverkar dessa föreningar med ca 25st skolor och bidrar till rörelseglädje runtom i hela landet.

  Publicerad: 2022-07-01

  Senast uppdaterad: 2022-11-24

  Författare: Svenska Skidskytteförbundet

  Kontakt: