Gå till innehåll
Logotype

Startar: 24/10 01:00

Slutar: 24/10 01:30

Christiansen reser vidare som ledare i världscupen

Vetle Sjåstad Christiansen, 29-åringen från Oslo, har tävlat i världscupen sedan säsongen 2012/2013. Men han har aldrig gjort det bättre än nu. Christiansen vann söndagens jaktstart och lämnar nu Östersund som ledare i herrarnas totalcup!

Vetle Sjåstad Christiansen har haft fina dagar här i Östersund. Efter den inledande distanstävlingen förra lördagen där han var 17:e man (tre missade skott i sista ståserien) blev det en andraplats i den första sprinttävlingen i söndags, han var femma i torsdagens sprint, ingick i det segrade norska stafettlaget i går och avslutade med att vinna eftermiddagens trekejsarslag i jaktstarten över 12,5 km där han höll ihop sista skyttet samtidigt som Sebastian Samuelsson och Emilien Jacquelin brände varsitt skott.

Norrmannen startade jakten som femma, 31 sekunder bakom sprintsegrande Sebastian Samuelsson. Och med stabilt skytte (ett missat skott i första ståserien) hade han tätkänning hela vägen.

När tävlingen skulle avgöras i det avslutande ståskyttet handlade det om tre man; Christiansen, Samuelsson och Jacquelin. Fransmannen fick en tidig miss och Samuelsson brände sitt sista skott, Christiansen sköt fullt!

Medan norrmannen drog ut på spurtvarvet tvingades svensken och fransmannen till ett varv i straffrundan och därmed var jakten över. Vetle Sjåstad Christiansen behövde aldrig känna sig hotad på vägen in mot mål.

Norrmannen, som har en hel drös stafettsegrar i de här sammanhangen, tog nu sin andra individuella seger i världscupen. Den första kom vintern 2018/19, på sprinten i Soldier Hollow i USA.

Även Sebastian Samuelsson har haft en stark inledning på säsongen. Efter misslyckandet i distanstävligen (40:e plats) har han vunnit båda sprinttävlingarna och hade nu chansen att ta sin tredje raka seger.

Utgångsläget var ju perfekt, ”Sebbe” hade 20 sekunder tillgodo till närmaste konkurrent i starten men skyttet var inte perfekt den här eftermiddagen. Ett missat skott i varje serie blev en bom för mycket men hans starka åkning höll honom kvar i matchen ända fram till det 20:e och sista skottet.

Nu fick han utkämpa en tuff duell med fransmannen Emilien Jacquelin om andraplatsen och den duellen avgjorde Samuelsson vid ingången till skidstadion där han lade före fransmannen i spåret och hade sedan det bästa spurtkrutet.

I totalcupen är nu Samuelsson tvåa, strax bakom ledande Christiansen. Johannes Thingnes Bö är trea (blev åtta i jaktstarten) och Emilien Jacquelin ligger fyra.

Bakom palltrion kom närmast två överraskningar, tjecken Michal Krcmar och Tero Seppälä från Finland, båda med bra skytte (en bom vardera). För finländaren var det hans bästa världscupplacering.

Veteranen Simon Eder, 38-åringen från Österrike, var tävlingens ende nollskytt och belönades med en sjätteplats!

Martin Ponsiluoma gick ut som elva och kom i mål som tolva. Fem missade skott förstörde hans möjligheter den här gången, trots finfin form i åkningen där han var tvåa efter Sebastian Samuelsson.

Agne Svärd