Gå till innehåll
Logotype

Startar: 24/10 00:00

Slutar: 24/10 00:30

Frankrike överlägsna vinnare i damstafetten

Frankrike var överlägsna i damernas stafett, Belarus var klar tvåa medan striden om tredjeplatsen blev en spännande uppgörelse mellan Sverige och Norge där Hanna Öberg sprutade sig förbi Marte Olsbu Röiseland på upploppet och passerade mållinjen två tiondelar före norskan.

Frankrike kopplade ett tidigt grepp om den här stafetten. Avgörandet för utgången kom redan på den andra sträckans ståskytte där Frankrike och Belarus skaffade sig sig ett kraftigt övertag på sina konkurrenter; Anais Chevalier-Bouchet och Dzinara Alimbekava träffade med sina skott medan Italiens Dorotha Wierer och Norges Tiril Eckhoff tvingades till ett varv i straffrundan efter svagt skytte och för Mona Brorsson gick det ännu sämre – där blev det två varv efter fem bommade skott.

På den tredje sträckan kunde sedan Frankrikes Julia Simon hänga av Belarus Elena Kruchinkina med dryga minuten och den sista sträckan blev därför rena defileringen för Justine Braisaz-Bouchet.

Fransyskorna bjöd på finfint skytte (bara fyra extraskott) och snabb skidåkning. I mål skiljde nästan minuten till tvåan Belarus (med sammanlagt sex extraskott) där Hanna Sola på slutsträckan aldrig gav jagande Hanna Öberg och Marte Olsbu Röiseland en chans att utmana om andraplatsen.

Hanna Öberg kunde alltså avgöra striden om den sista pallplatsen med minsta möjliga marginal då hon spurtslog Röiseland på upploppet.

– Jag hade en tydlig plan där jag skulle ligga i rygg och sedan ha två alternativ när vi kom in på stadionområdet. Plan 1 gick inte därför fick jag ta plan 2 och den lyckades. Jag fick ju lite självförtroende i gårdagens jaktstart när jag besegrade syrran (Elvira) i spurten, sa Hanna och skrattade.

De svenska tjejerna åkte klart snabbare än sina motståndare även den här dagen. Speciellt Elvira som, precis som tidigare under de här tävlingarna i Östersund, bara bombade fram i terrängen och tog Sverige tillbaka in i pallstriden då hon förde laget från nionde till den tredje platsen.

– Det är sjukt kul att kunna åka så här fort, sa Elvira om sin brutala framfart i spåret.

Däremot var det svenska skyttet inte i paritet med åkningen. Elva extraskott och två straffrundor var klart sämst av tätlagen den här eftermiddagen och gjorde det omöjligt att utmana segrande Frankrike.

Agne Svärd