Gå till innehåll
Logotype

Startar: 08/03 00:00

Slutar: 08/03 00:00

Glädje över att få tävla på hemmaplan: "Riktig vinter"

Linn och Hanna är laddade inför tävling

Foto: Nordic Focus

Det var bara glada miner när de svenska åkarna mötte pressen inför torsdagens två distanstävlingar. Glädjen över att få tävla på hemmaplan var påtaglig. Här känner de till skjutvallen, här gillar de terrängen och här får de stöd av publiken.
- Nu får vi tävla under riktiga vinterförhållanden, säger huvudtränaren Johannes Lukas och ler med hela ansiktet.

Vi har sett tv-bilderna i vinter; vecka efter vecka har de aktiva tvingats slita sig fram på på en slaskig ihopskottad snösträng i ett snöfattigt Mellaneuropa, inte heller så sällan med ett vårlikt regn strilande från skyn...

Men vid torsdagens distanstävlingar väntar helt andra förhållanden; Östersund bjuder på riktig vinter!

- Nu kan man få åka på hårda spår, det känns som att det ska passa mig bra, säger Linn Persson, vinterns stora överraskning i det svenska laget med två individuella medaljer i VM och tre pallplaceringar i världscupen.

Men fortfarande saknas en seger, när Linn varit nära har hon blivit snuvad av en lagkamrat (Anna Magnusson och Hanna Öberg)...

# Anledningen till de förbättrade prestationerna?

- När vi gjorde bokslut efter förra säsongen hittade vi delar i mitt skytte som kunde bli bättre. Det har vi jobbat med och fått utdelning, förklarar Linn.

Bästa betyget på det jobbet fick hon i distanstävlingen i VM för några veckor sedan: fyra nollor och en silvermedalj att hänga runt halsen!

Inför de avslutande tävlingarna i Östersund och Oslo ligger Linn Persson tia i den totala världscupen, placeringen närmast före Hanna Öberg.

***

VM-drottningen har inte haft samma utdelning i världscupen som i mästerskapen Oberhof, trots att hon inledde med att vinna distanstävlingen i Kontiolahti.

Det är också Hanna Öbergs enda förstaplats så här långt..

- Jag har inte fått ut min kapacitet i världscupen men i VM fick jag ihop alla delar, sammanfattar Hanna den här vintern.

Nu ser hon fram emot att få tävla på hemmaplan, hon trivs i terrängen kring skidstadion, hon trivs på torsdagens långa distans över 15 km ("jag åker ofta bra på distansen") och hon har formen.

Hanna startar dessutom med chans att vinna distanscupen! Inför den avslutande tävlingen ligger hon tvåa efter formstarka italienskan Lisa Vittozzi, 15 poäng skiljer.

***

Start eller inte i torsdagens tävling? Ja, på onsdagsförmiddagen hade världscuptvåan Elvira Öberg inget svar.

Efter förkylningen i öppningen av Oberhof-VM har Elvira inte fått kroppen att svara som hon önskar. Ett par försök har gjorts, senast i Nove Mesto, men resultatet har inte blivit bra.

- Känns kroppen som förra helgen är det ingen mening att köra distansen, är Elviras besked på onsdagsförmiddagen.

Hon ville dock göra ett litet test på eftermiddagen innan hon tog det slutgiltiga beslutet.

Tanken om att kunna utmana fransyskan Julia Simon om totalsegern har hon redan släppt.

- Det gäller att lyssna på kroppen och inte göra något dumt. Jag är bara i början av min karriär och har många år på mig att vinna världscupen, säger Elvira.

***

En som verkligen tycker att det ska bli roligt att tävla hemma i Östersund är Martin Ponsiluoma som kan blicka tillbaka på en fin vinter; just nu femma i totala världscupen efter bland annat fyra pallplatser, trea i sprintcupen, fyra i distanscupen och en purfärsk silvermedalj med sig i bagaget från VM i Oberhof.

- Det känns som jag haft bra åkform hela vintern, säger "Ponsi" när vi träffas bakom huvudläktaren på skidstadion.

- Det ska bli jäkligt kul att få tävla i morgon. Skjutvallen känner jag till och distansbanan gillar jag, den är fin. Och så snackas det om att kommer mycket publik"

Det kan bli en spännande torsdag för Martin Ponsiluoma, det är nämligen flera som kan vinna distanscupen. Ledande Johannes Thingnes Bö och femman Sturla Holm Lägreid kommer inte till start

(båda sjuka) och det öppnar möjligheterna för tvåan Vetle Sjåstad Christiansen, trean Niklas Hartweg (Schweiz) och fyran Martin Ponsiluoma. Och där är det inte många poäng som skiljer...

***

Sebastian Samuelsson kastade in handduken häromdagen, drabbad av covid. I morse kom nya återbud; Stina Nilsson vaknade med förkylningskänning och samma gällde Emil Nykvist. Johannes Lukas kallade då in Ella Haraldsson och Viktor Brandt till den svenska truppen.

***

Damernas distanstävling startar kl 13.15. Herrstarten är kl 16.20.

Agne Svärd