Gå till innehåll
Logotype
12,000 biljetter sålda till världscupen i Östersund

Foto: Per Danielsson

Krönika: Tiden går fort när man har roligt - välkommen tillbaka!

15 månader har runnit iväg sedan världscupcirkusen senast var på besök i Östersund. Vi säger välkommen tillbaka samtidigt som vi konstaterar att tiden går fort, det känns ju nästan som det var i går när sällskapet lyfte mot Hochfilzen i början av december 2021.

Men, tiden går fort när man har roligt. Och roligt har i alla fall vi som följer svenskt skidskytte!

Bland annat detta har vi applåderat sedan sist det begav sig;

Fyra OS-medaljer i Peking med damernas stafettguld som topp.

Elva medaljer i nyligen genomförda VM i Oberhof, all time high för svenskt skidskytte. Hanna Öberg blev mästerskapens drottning med två guld, ett silver samt ett stafettbrons. Guld även till Sebastian Samuelsson efter en brutalt spännande avslutning i masstarten där Martin Ponsiluoma tog silverpengen. Sebastian var dessutom trea i jaktstarten, Linn Persson tog två individuella medaljer samt ett stafettbrons och även herrarna fick med sig ett brons från sin stafett. En makalös utdelning!

Och till det en hel bytta med segrar och pallplatser i världscupen.

Överraskad?

Inte alls, detta inte sagt i någon form av övermod. Vi har sett utvecklingen över tid och nu levererar både tjejer och killar som allra bäst!

Just nu mår svenskt skidskytte riktigt bra på alla fronter; sportsliga framgångar ger ekonomiska muskler och ekonomiska muskler ger sportsliga framgångar.

Ibland är idrottens logik väldigt enkel men alla vet att den oftast är väldigt svår...

***

Världscupen säsongen 2022/23 sjunger nu på sista versen. Efter tre tävlingsdagar och sex race här i Östersund återstår sedan bara finalveckan i Oslo.

Det är nu allting ska avgöras...eh, kanske ändå inte. På herrsidan har ju den norske fantomen Johannes Thingnes Bö gjort pulvermos av sina konkurrenter och redan säkrat den totala cupen och en hel del annat och då gör det mindre att han tvingas avstå åtminstone inledningen här i Östersund, drabbad av covid som han är.

JTB har faktiskt varit löjligt överlägsen sina utmanare sedan världscupen var i Östersund för 15 månader sedan, segrarna har staplats på varandra - i världscupen, i OS (fyra guld i Peking) och i VM (fem guld i Oberhof).

***

Men där bakom gör Martin Ponsiluoma ett riktigt bra jobb även om man kan uppfatta att det bommas lite väl ofta på skjutvallen. "Ponsi" ligger femma i totalen inför de avslutande ronderna och har faktiskt hugg på lite bättre. Vi vet att åkformen sitter där den ska (senast i Nove Mesto) och fördelen av hemmaplan ska inte underskattas när dom svarta prickarna ska träffas...

Och tittar man på de grenspecifika cuperna ligger Martin Ponsiluoma trea i sprintcupen, den positionen kan inte förbättras vid avslutningen i Holmenkollen, bara försvaras. Däremot kan det redan i morgon hända något riktigt kraftfullt när distanstävlingen över mastiga 20 km avgörs. Just nu fyra i den cupen, men här kan det faktiskt bli mycket bättre...

Sebastian Samuelsson ligger tolva i totalen efter en vinter som bjudit på det mesta. Men han kommer inte till start i distanstävlingen, precis som JTB och hans bror Tarjei drabbad av covid. Om han hinner repa sig till helgen återstår att se.

"Sebbe" får lägga den här världscupsäsongen på hyllan, det blev vad det blev, och luta sig tillbaka mot upplevelsen i Oberhof-VM; guldet i masstarten och ytterligare tre medaljer skojar man inte bort i första taget!

***

De svenska tjejerna var länge bäst men tappade greppet om nationstävlingen efter djupdykningen i Tjeckien i förra veckan där Frankrike kunde glida förbi. Vilken plötslig formsvacka det svenska laget hamnade i efter urladdningen i Oberhof, det var nästan sensationellt dåligt.

Men kan systrarna Öberg och de övriga tjejerna snabbt resa sig efter den smockan finns fortfarande chansen att återta kommandot i nationstävlingen, här blir det i alla fall en kamp in på mållinjen.

***

Det blir det knappast om totalsegern. Elvira Öberg var med i titelracet ända fram till en förkylning sänkte henne tidigt under VM och i Nove Mesto kunde fransyskan Julia Simon rycka ifrån. Elvira får vara glad om hon nu kan försvara sin andraplats, kraftigt utmanad av italienskan Lisa Vittozzi som hon är.

Men om Elvira skulle hitta nya krafter så har hon fortfarande möjligheten att utmana om segern i såväl sprint- som jaktstartscupen under finaldagarna i Oslo. Där är marginalerna gripbara och dessutom har hon då fått ytterligare några dagar på sig att tanka energi.

***

Avgörandet i distanscupen står i första hand mellan ledande Lisa Vittozzi och tvåan Hanna Öberg, italienskan leder med 15 poäng inför morgondagens race.

***

Men den bästa svenska chansen att ta en grenseger kommer i lördagens damstafett. Inför avslutningen toppar Sverige men marginalen till tvåan Frankrike och trean Tyskland är knappt mätbar. Det här kan bli veckans höjdare i kamp med torsdagens båda distanstävlingar där såväl Hanna Öberg som Martin Ponsiluoma jagar någonting stort.

***

Eftersom vi just nu befinner oss i "Mellotider"; Välkommen till vinterns idrottshöjdare - nu kör vi!

Det här ska bli riktigt kul.

Agne Svärd